zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

(FOTO) Prometne težave okrog UKC Maribor: Občina predlaga rešitve, a posluha ni

Igor Selan Igor Selan
31.01.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Običajen prizor pri glavnem vhodu v UKC Maribor
Andrej Petelinšek

Prometna ureditev v okolici in znotraj UKC Maribor je v zadnjem času predmet vse pogostejših kritik tako uporabnikov storitev UKC kot okoliških stanovalcev. V Ljubljanski ulici namreč zaradi glavnega uvoza v bolnišnico, kamor sprejmejo samo omejeno število avtomobilov, in neustrezno urejenih uvozov in izvozov v tamkajšnji garažni hiši, s katerima upravlja družba Best in Parking, vsakodnevno nastajajo zastoji, zaradi katerih bolniki zamujajo na obravnave, nervozni vozniki pa pogosto izgubljajo živce in glasno trobijo. To ima negativen vpliv tudi na stanovalce, ki zaradi stoječe kolone avtomobilov trpijo tako zaradi prekomernega hrupa kot čezmerne obremenitve z izpušnimi plini, ob tem pa imajo tudi težave z izvozom z lastnih dvorišč.

Ob tem obstoječa ureditev negativno vpliva tudi na uporabnike javnega potniškega prometa, saj se pogosto zgodi, da avtobusi v Ljubljanski ulici tudi po deset minut in več ne morejo odpeljati s tamkajšnjega postajališča. A čeprav je problem odgovornim znan že dolgo, se zdi, da še ne bo odpravljen kmalu. Se pa mariborska občina pri tem vsaj trudi, medtem ko se v UKC in družbi Best in Parking obnašajo, kot da se jih težave ne tičejo.

Andrej Petelinšek

Občina predlaga rešitve, posluha ni

Kot pojasnjujejo na mariborski občini, so se zaradi omenjene problematike že večkrat obrnili na UKC in predstavnike garažne hiše Best in Parking. Čeprav so predlagali več rešitev za izboljšavo prometne situacije, pa se nobena še ni zgodila.

"Predlagali smo spremembo dostopov v garaže, tako da bi v Ljubljanski bil izstop, iz Masarykove pa vstop v obe garaži. Na ta način bi se razbremenila dostopna cesta tako v UKC kot v garažno hišo. Prav tako smo vodstvu UKC Maribor predlagali tudi spremembe prometnega režima znotraj UKC. Predlagali smo, da se UKC nujno dogovori o potrebnih aktivnosti s pristojnim ministrstvom za gradnjo dostopa do urgentnega centra za nujne paciente iz Masarykove ulice, s čimer bi bila težava popolnoma odpravljena. Ponovni dopis na UKC in vodstvo garažne hiše Best in Parking z željo po reševanju pereče problematike bomo naslovili v kratkem," so napovedali na občini.

UKC si umije roke, Best in Parking sploh ne odgovarja

Medtem ko torej mariborska občina vsaj daje pobude, pa si v UKC nad problemom umijejo roke: "Kot se zagotovo zavedate tudi sami, reševanje prometne ureditve v okolici UKC žal ni v naši pristojnosti, ampak v pristojnosti občine. V preteklem letu opravljena študija prometne ureditve znotraj območja UKC je pokazala, da bi ob povečanju števila avtomobilov z dostopom na območje UKC posledično bil oviran dostop do bolnišničnih stavb našim pacientom in intervencijskim vozilom. Trenutna prometna ureditev na območju UKC pa zagotovo ne vpliva na prometno situacijo zunaj območja kliničnega centra."

Andrej Petelinšek

A je odgovor UKC najmanj nenavaden. Dejstvo je namreč, da zastoji nastanejo prav zato, ker zapornica, ko je na območju znotraj UKC določeno število avtomobilov, novih več ne spušča naprej. Če pred njo stojijo le tri vozila, to onemogoča dostop tistim, ki želijo iz Ljubljanske zaviti v garažno hišo, s tem pa nastane zastoj, ki sega vse do krožišča z Ulico Moše Pijada in Masarykovo.

Andrej Petelinšek

In kaj pravijo pri upravljavcu garažne hiše Best in Parking? Nič. Četudi smo jim vprašanja poslali že pred časom, na njih sploh niso odgovorili.

Težava tudi taksisti

Imajo pa pred vhodom v UKC in tik pred stanovanjskim blokom v Ljubljanski 3a svoje postajališče taksisti. Stanovalci se pritožujejo zaradi hrupa, saj imajo tako poleti (zaradi hlajenja) kot pozimi (zaradi ogrevanja) vklopljene motorje, šoferji pa ob tem, da so pogosto glasni tudi v nočnih urah, ob bloku opravljajo celo potrebe, zaradi česar predvsem v poletnem času zaudarja.

Andrej Petelinšek

"Mesta, kjer stojijo taksiji, so na tem delu Ljubljanske že zelo dolgo, umestitev na to lokacijo je najverjetneje nastala, ker so potrebo po tem izkazali taksisti in najbrž tudi ljudje, ki to storitev uporabljajo in jo ne nazadnje tudi potrebujejo. Obnašanja taksistov ne moremo komentirati, si pa želimo, da se vsi v mestu obnašamo uvidevno do okolja in ljudi, ki živijo in delajo v naši bližini," ob tem komentirajo na občini.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?