(FOTO) Po požaru na Bolfenku: Česar ni pogoltnil požar, je uničila voda

Gregor Grosman Gregor Grosman
30.12.2021 02:00

Notranjost večstanovanjskega objekta v apartmajskem naselju na Hočkem Pohorju je bolj kot ne popolnoma uničena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Najprej bodo odstranili zgornje dele dimnikov, da ne bi poškodovali mimoidočih. 

Igor Napast

Po uničujočem požaru, ki je minuli torek izbruhnil v apartmajskem naselju na Bolfenku na Hočkem Pohorju, se je pričela obnova približno 250 kvadratnih metrov velikega objekta, v katerem je enajst stanovanj. Pred večstanovanjsko hišo že stoji kontejner, zaščitni trak so delavci medtem že nadomestili z zaščitno ograjo.

Kolikšna je škoda na objektu, njegova upravnica Ljubica Zadravec s podjetja Atrium nepremičnine ne želi in ne more napovedati. "Smo šele v fazi, da lahko stopimo v objekt. Izvajalci so prišli postavit ograjo, odstranili bodo vse, kar predstavlja nevarnost, podrli zgornje dele dimnikov, da ne bodo poškodovali mimoidočih. A dokler se ne bo začelo odpiranje notranjih prostorov, ne vemo, v kakšnem stanju je stavba."

Na vprašanje, ali bo treba objekt porušiti, sogovornica nima odgovora, stavbo bo še moral pregledati tudi statik. Zadravčeva se kot inženirka gradbeništva zaveda, da se vsa škoda, ki jo je povzročil požar na lesenem ostrešju, ne vidi. "Prizadeti so vsi prostori do kleti. Česar ni uničil požar, je uničila voda," tako sogovornica. Uničena je oprema v vseh apartmajih, tudi za spodnji del hiše, ki je obdan s kamnom, se boji, da bo ob otoplitvi pričel odpadati. Skrbi jo, da bi bilo v leseni konstrukciji, stenah in stropovih, preveč vlage, enako je z izolacijo, v spodnjem delu objekta pa računa na izvedbo izsuševanja vlage. "Ostrešje mora biti novo. Poskusili bomo obdržati zunanjost objekta, notranjosti pa se bomo lotili po fazah."

Kolikšna je škoda na objektu, upravnica Ljubica Zadravec še ne more napovedati. Policisti jo ocenjujejo na pol milijona evrov. 

Igor Napast
Igor Napast

Zagorelo v mansardi

Lastniki apartmajev v hiši B2 prihajajo z različnih koncev sveta in tudi iz več krajev Slovenije, od Primorske do Prekmurja. Da je objekt dobro vzdrževan, saj lastniki za svoja stanovanja in skupne prostore dobro skrbijo in so odzivni, pravi upravnica. Kriminalisti so za zdaj tujo krivdo za požar izključili. Po ogledu pogorišča so ugotovili, da je zagorelo na ostrešju apartmaja v mansardi, neposredno ob dimniku, zaradi pregretja dimnika. Zadravčeva pojasnjuje, da upravnik sicer odgovarja zgolj za skupno vertikalo dimnika, ne pa tudi za dimnike kaminov. "Vse, kar je v apartmaju, je njihova lastna zadeva in lastniki morajo poskrbeti za redno vzdrževanje in čiščenje." Da bi lastnikom vseeno olajšala delo, že nekaj let organizira tudi čiščenje njihovih kaminov, kar so letos septembra že opravili. Vsako leto pred začetkom kurilne sezone sicer pregledajo streho, dimnike in kamine.

Ima pa mansardni apartma novega lastnika. Upravnica je pojasnila, da imajo v svojih evidencah za zdaj še starega, saj od njega še niso prejeli kupoprodajne pogodbe in primopredajnega zapisnika. Novi lastnik mansardnega stanovanja, ki je menda prav v tistih dneh plačal drugi del are, pogodba o prodaji pa naj bi bila že pri notarju, je večer, ko je zagorelo, že preživljal v svojih novih prostorih.

Obnovo večstanovanjskega objekta so lastniki zaupali delavcem podjetja Kodel, ki letošnjo zimo odpravljajo posledice požara že na tretjem pogorišču. 

Igor Napast

Odpravljajo posledice tretjega požara

Na težave je upravnica naletela pri zaščiti objekta. Prvi dan po požaru strehe še niso smeli pokriti, pozneje jo je Gasilska brigada Maribor s folijo, za katero je zavarovalnica ugotovila, da ta ne zadostuje. Da bi preprečili izpostavljanje objekta dodatnim poškodbam, je poveljnik gasilske brigade Zadravčevo napotil na PGD Hoče-Slivnica. "Povedali so mi, da je ta storitev plačljiva," je bila presenečena upravnica, ki je na hitro pridobila soglasja lastnikov in plačala, a so jo opomnili, da mora kupiti še cerado, s katero bodo prekrili streho, saj je v PGD nimajo. Na pomoč je priskočila družba Expo biro, ki jim je brezplačno odstopila cerado, s katero so hoški prostovoljni gasilci streho pokrili na predbožični dan.

Lastnik podjetja Kodel Zmago Perše

Igor Napast

Zadravčeva je pojasnila, da so se lastniki strinjali z izvajalcem, ki ga je priporočila zavarovalnica in s katerim ima sklenjeno pogodbo. Zmago Perše, lastnik izbranega podjetja Kodel, si je notranjost večstanovanjske hiše že ogledal. Pravi, da je notranjost bolj kot ne popolnoma uničena, skoraj do pritličja. "Vse stene, vse stropove moramo odpreti. Morda bomo lahko ohranili kaj zunanje izolacije. Zamenjati bo treba električno in vodno inštalacijo," našteva sogovornik. Za podjetje s sedežem v Hočah je to že tretji požar v tako kratkem času v Mariboru. Poleg objekta v Melju in stanovanjske hiše na Pobrežju se bodo, ko bo vreme to dopuščalo, lotili še torej apartmajev na Bolfenku. Lansko zimo so odpravljali posledice dveh požarov, enega v Kidričevem, drugega na Ptuju.

"Od zavarovalnice in predstavnika stanovalcev smo v ponedeljek dobili zeleno luč, da lahko začnemo delati," nadaljuje Perše. Z ograjo bodo zaščitili objekt, takoj po novem letu pa se bodo dela pričela. Lastnike bodo pozvali, da iz svojih stanovanj odstranijo vse, kar je zanje še uporabnega, drugo opremo bo podjetje odpeljalo. Pri delih na strehi so odvisni od lepega vremena, prvi korak pa bo, da vse prostore počistijo. "Začeli bomo od vrha navzdol, dokler je streha še pokrita." Imajo 50 ljudi, pravi sogovornik in zaključi, da bodo prihodnje božično-novoletne praznike lastniki že lahko praznovali na tisoč metrih nadmorske višine.

Pred dobrim tednom so ognjeni zublji uničili apartmajsko hišo na Bolfenku. 

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta