(FOTO) Maister se imenuje najzmogljivejši javni superračunalnik v državi, stoji v Mariboru in je vreden 2,5 milijona evrov

Gregor Grosman Gregor Grosman
27.11.2019 13:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Gregor Grosman

V Mariboru so danes uporabi predali prototipni superračunalnik HPC RIVR, katerega vrednost znaša več kot 2,54 milijona evrov in so ga že postavili v posebnem kontejnerju za Fakulteto za strojništvo Univerze v Mariboru. Tam je ustrezna oskrba z električno energijo, urejeno pa je tudi potrebno hlajenje, nam je pojasnil Zoran Ren, vodja projekta HPC RIVR. Prototipni superračunalnik je najzmogljivejši javni superračunalnik v državi, vendar bodo njegove zmogljivosti, ki znašajo 244 teraflopov, zanemarljivo majhne v primerjavi z veliko zmogljivejšim superračunalnikom, ki nastaja v prostorih Instituta informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru in bo pričel obratovati predvidoma 31. marca 2021. Podjetje Arctur ima sicer v uporabi trenutno najzmogljivejši zasebni superračunalnik v Sloveniji, ki temelji na kitajski tehnologiji Shogun, z zmogljivostmi okoli 320 teraflopov, je pojasnil Ren.

Zoran Ren
Andrej Petelinšek
Prototip superračunalnika na Univerzi v Mariboru. 
Gregor Grosman
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta