To so najhitrejši med najhitrejšimi superračunalniki

Gregor Grosman Gregor Grosman
21.07.2019 16:44

Lestvica TOP500 je (končno) postala klub superračunalnikov z zmogljivostjo petaflopov, Lenovo je izdelal največ superračunalnikov med najboljšimi petstotimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Energijsko učinkovit Lenovov sistem MareNostrum P9 CTE
Lenovo

53. izdaja lestvice najzmogljivejših superračunalnikov na svetu TOP500 je obeležila 26-letno zgodovino. Tokrat se je zgodilo prvič, da je vseh 500 sistemov na njej po zmogljivostih doseglo vsaj en petaflop na preizkusu High Performance Linpack (HPL), saj je tudi najšibkejši med najboljšimi superračunalniki zmogel 1,022 petaflopov.

Med komponentami prevladujeta Intel in NVIDIA

Proizvajalec procesorjev Intel ima absolutno prevlado tudi v svetu superračunalnikov, saj je z njegovimi procesorji opremljenih kar 95,6 % vseh superračunalnikov z lestvice TOP500. Procesorji IBM Power so zastopani v sedmih sistemih, AMDjevi procesorji pa v treh. Le enega izmed najzmogljivejših superračunalnikov na svetu poganjajo procesorji ARM.
133 superračunalnikov ima vgrajene tudi koprocesorske rešitve, pri čemer jih kar 122 uporablja grafične procesorje proizvajalca NVIDIA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta