(OBISK MINISTROV) Edini superračunalnik v državi bo v Mariboru

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
17.07.2019 19:10

Minister za kulturo obljubil finančno pomoč pri gradnji nove mariborske knjižnice, šolski minister pa je izpostavil dve pomembni investiciji v Mariboru v skupni vrednosti kar 55 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Arsenovič je po sestanku ministra Jerneja Pikala in Zorana Pozniča pripeljal na Rotovški trg pred vhod v Mariborsko knjižnico.
Sašo Bizjak

Velik dan za Maribor. Tako je sestanek z ministrom za kulturo Zoranom Pozničem in ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom ocenil mariborski župan Saša Arsenovič. Medtem ko je od Pozniča dobil obljubo o sofinanciranju projekta Mariborska knjižnica, je Pikalo izpostavil dve pomembni investiciji v Mariboru v skupni vrednosti kar 55 milijonov evrov.

Prva lopata konec leta 2020

"Knjižnica je dobila zeleno luč v smeri pomoči ministrstva za kulturo s finančnim vložkom, ki nam omogoča nadaljnje načrtovanje in projektiranje nove knjižnice," je na Rotovškem trgu pred vhodom v knjižnico povedal Arsenovič. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko knjižnico začeli graditi konec leta 2020 ali v začetku leta 2021, je dejal župan, ki upa, da bo knjižnica dokončana do izteka njegovega mandata, to je leta 2022.

Sašo Bizjak

Superračunalnik in znanstveni center

Bolj konkreten v številkah je bil minister Pikalo. "Najpomembnejše za nas je, da na Inštitutu informacijskih znanosti gradimo edini superračunalnik v Sloveniji. To bo osmi največji superračunalnik v Evropski uniji in 35. na svetu. To je naša največja infrastrukturna naložba, ki jo imamo na področju znanosti. Vredna je okrog 26 milijonov evrov," je dejal Pikalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta