(FOTO IN VIDEO) S pajkom po Mariboru: Samo pet minut sem stal, se izgovarjajo vozniki

Gregor Grosman
19.06.2021 06:06
Pajek je žival, ki se je marsikdo boji. Enako tudi mehaničnega pajka, ki odvaža napačno parkirane in zapuščene avtomobile. Preverili smo, kako Marpromov novi pajek "čisti Maribor".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ zapuščenih vozil je parkiranih po manj prometnih ulicah in na parkiriščih nakupovalnih centrov. Foto: Gregor GROSMAN
Gregor Grosman

V obdobju od januarja do konca maja je Marprom s pajkoma odpeljal 299 nepravilno parkiranih in zapuščenih avtomobilov na mariborskih ulicah in parkiriščih. Podjetje že nekaj mesecev za odvoz uporablja dve vozili, z novim pajkom so na najdražje parkirišče v mestu odpeljali blizu 50 vozil, nam je povedal Miha Rubin iz Marproma. Mesečna najemnina za novo specialno vozilo znamke Iveco znaša 1685 evrov, kakšnih posebnih težav z njim do sedaj niso imeli. V glavnem ga podjetje uporablja za odvoz zapuščenih avtomobilov, deloma tudi nepravilno parkiranih. Delo z Ivecovim se namreč nekoliko razlikuje od klasičnega, saj vozil ne dviga in jih ne nalaga na ploščad, temveč jih vleče za seboj. To pa ima svoje prednosti in slabosti.

Z ekipo, ki skrbi za odvoz, smo se z novim pajkom odpravili na teren in bili presenečeni nad pozornostjo, ki so nam jo namenili mimoidoči in vozniki okoli nas. Bolje rečeno, nam je niso namenili. Bili smo skoraj neopazni. Pričakovali bi, da bodo obračali glave, kot to počnejo, ko vidijo na starega pajka naložen avtomobil. A z novim vlečnim vozilom smo bili precej bolj nevpadljivi, saj bi lahko kdo sklepal, da je po vozilo prišel serviser.

V petih minutah dvignejo avto, nato ga vlečejo

Devet minut je trajala vožnja do lokacije pri nakupovalnem središču, kjer je na odvoz čakalo zapuščeno vozilo. Zgolj pet minut, pa je hidravlika njegova pogonska kolesa dvignila v zrak, po manj kot sedmih minutah smo se že odpeljali proti počivališču za zapuščene avtomobile.

Spretna Marpromova ekipa v nekaj minutah opravi delo. Foto: Gregor GROSMAN
Gregor Grosman
Gregor Grosman

Marpromova ekipa si je vozilo pred nalaganjem ogledala z vseh strani, ga fotografirala, nato so se lotili dela. Ker so s pajkom blokirali parkirišče, je bilo treba pohiteti. Pod pogonski kolesi Renaultove lagune so namestili posebna vozička, s katerima so vozilo dvignili, da so pnevmatike izgubile stik s podlago. Sočasno je vlečno vozilo s hidravlično dvigalko zapeljalo vzvratno in objelo zadnji kolesi zapuščenega vozila. Pritisk gumba na konzoli in v nekaj sekundah je bil zadek lagune kakšnih trideset centimetrov nad asfaltom. Ekipa je avto zavarovala še z zategovalnimi pasovi, namestili so jih okoli vseh štirih koles, sledil je le še transport do verjetno njegovega zadnjega počivališča.

V specialnem vozilu je zaslon, ki kaže sliko kamere, nameščene na zadku vlečnega vozila. Če bi naloženi avto izgubili, bi to hitro opazili. Ko iveco vleče vozilo, počne to z vključenimi oranžnimi lučmi, laguna pa med vožnjo po Titovi cesti ni pretirano poskakovala, tudi zato, ker smo vozili zelo počasi. Ker je avto "v zraku", ni pomembno, ali je zategnjena ročna zavora ali je menjalnik v prestavi. Težave pa povzročajo hitrostne ovire, sploh montažne na Lentu, smo izvedeli.

Grdo jih obkladajo: vse so, samo človek ne

Največ zapuščenih vozil je parkiranih po manj prometnih ulicah in na parkiriščih nakupovalnih centrov. Pojavljajo se na istih mestih, na parkirišču na Pobrežju ob Ulici Veljka Vlahovića, pri Tušu v Streliški ulici, na Pušnikovi in Prušnikovi v Novi vasi. "To so parkirišča, na katerih ljudje namerno puščajo vozila. Blokovska naselja, kjer se pogosto ne ve, čigava so parkirišča," pove ekipa. Z zapuščenih vozil lastniki običajno poberejo registrske oznake, pogosto pa so nameščene tuje tablice.

Družba Marprom uporablja dve parkirišči. Za dnevne odvoze s pajkom je predviden ograjen del parkirišča v Mlinski ulici neposredno ob glavni avtobusni postaji, tukaj je prostora za 20 vozil. Lastnik mora ob prevzemu poravnati stroške odvoza in dnevno ležarino (pet evrov na dan). Napačno parkirana vozila praviloma hitro zapustijo parkirišče v Mlinski ulici. Večinoma so tam le nekaj ur.

Gregor Grosman

​Zgodi se tudi, da vozila, po katero se odpravijo, ni več na sporočeni lokaciji. Na dan, ko smo ekipo spremljali, od štirih vozil dveh ni bilo več. Voznik se je tako izognil plačilu odvoza, kazen za napačno parkiranje pa bo moral poravnati. Vozniki se pogosto razburjajo, češ da je pajek v navezi z redarji. "Samo pet minut sem stal," je najpogostejši izgovor. Tudi v primerih, ko je bila odločba izdana pred pol ure. Trojica skuša ostati profesionalna in vljudna ter ohraniti mirno kri, a povedo, da so včasih vse, samo človek ne.​

Ivecov pajek vozil ne dviga in jih ne nalaga na ploščad, temveč jih vleče za seboj. Foto: Gregor GROSMAN
Gregor Grosman

​Drugo, na katerem varujejo predvsem zapuščena vozila, je v Linhartovi. Tam so postavili ograjo, reflektorje in kamere, da je pod nadzorom. Zgodi se, da je vozilo odpeljano kot redni odvoz, a gre za zapuščeno vozilo, po katero ne pride nihče. Takšno mora biti 120 dni parkirano v Mlinski. Ker je bila naša laguna zabeležena kot zapuščeno vozilo, smo jo odpeljali neposredno v Linhartovo, kjer jo morajo na parkirišču hraniti 90 dni, po tem času gre v uničenje. Takrat družba naroči cenilca, ki oceni vsa vozila, ki so za odpis, Avtoodpad Pintarič pa vozila odkupi in poskrbi za njihovo uničenje. Dokaz o tem pošlje Marpromu običajno v enem tednu.

Odvažajo po nareku redarjev in policistov

Ekipa Marpromove "vlečne službe" šteje štiri člane, odvoz običajno opravita dva, vsi so usposobljeni za upravljanje obeh pajkov. Ker je novi prinesel nov način uporabe, se je morala ekipa naučiti njegovega upravljanja, že nekaj mesecev pa z njim odvažajo vozila, predvsem zapuščena. V nasprotju s prepričanjem voznikov si njihovih jeklenih konjičkov za odvoz delavci Marproma ne izbirajo sami. Določijo jim jih mestno redarstvo ali policisti.

Vsak pajek ima omejitve, ki jih je treba poznati, da za določeno nalogo izbereš pravega, so nam povedali delavci. Kombija na starega ne morejo naložiti, z novim ga lahko odpeljejo. V Lavričevi ulici zaradi vej nedavno ni bilo mogoče dvigniti vozila, z novim pajkom so ga lahko odpeljali. Prednost specialnega ​Ivecovega vozila je prav njegova majhnost, saj je z njim lažje manevrirati v ozkih ulicah. Če je vozilo, ki ga je treba odpeljati, parkirano bočno med dvema avtomobiloma, imajo delavci na voljo vozičke, s katerimi ga lahko potegnejo iz parkirne luknje, ne sme pa biti parkirano preblizu robnika. Stari pajek, ki šteje več kot 20 let in je iztrošen, potrebuje za namestitev klešč na kolesa nekoliko manj prostora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta