Firbcanje po Mariboru: 80 let od okupacije Maribora

Vid Kmetič
12.04.2021 05:00
Žalosten je pogled na zadnjo številko Večernika, ki je 6. aprila leta 1941 izšel na zgolj eni strani: "Jugoslavija je napadena. Varnostni ukrepi naše vojske - Prvi boji na meji. Beograd bombardiran - Ohranite mirno kri!"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adolf Hitler med obiskom okupiranega Maribora 26. aprila 1941; na sliki: Sigfried Uiberreither, Martin Bormann, Adolf Hitler, Otto Dietrich Foto: Wikipedia
Wikipedia

Vojna je kmalu dosegla tudi Maribor. Sedmega aprila je jugoslovanska vojska pri umiku iz mesta porušila mostove čez reko Dravo, že naslednji dan, 8. aprila, ob deveti uri zjutraj pa so v mesto vkorakali Nemci. Za razliko od Mariborskega večernika Jutra, ki je prenehal izhajati, so bili naslovi v nemškem Marburger Zeitung povsem drugačni. Že na prvi pogled. Devetega aprila je prvič po dobrih 13 letih izšel s starim nemškim imenom.

Naslovnica Večernika, ki je kmalu zatem nehal izhajati

Zasedba Spodnje Štajerske in mesta Maribor je bila temeljito načrtovana. Že pred okupacijo so bili pripravljeni seznami ljudi, za katere so Nemci smatrali, da bi lahko bili ovira pri ponemčevanju. Prve aretacije so se zgodile že 11. aprila. Močna nemška manjšina je zasedbo naših krajev zvečine sprejela z odprtimi rokami.

Štirinajstega aprila je v mesto prišel štajerski dr. Sigfried Uiberreither in kot šef civilne uprave prevzel oblast v pokrajini. Isti dan je začel delo politični komisar SA standartenführer Fritz Knaus, posle je prevzel tudi SS standartenführer Otto Lurker, komandant varnostne policije in varnostne službe na Spodnjem Štajerskem. Takoj naslednji dan je prišlo do prvih množičnih aretacij, v meljski vojašnici so za aretirane uredili sprejemno taborišče, 18. aprila je prispel v mesto Heinrich Himmler in izdal "smernice za izselitev tujerodnih elementov z območja Spodnje Štajerske". Blitzkrieg kot iz nemških učbenikov, Maribor je ponovno postal Marburg a.d. Drau, a za slovenske prebivalce mesta se je mora šele začela - 26. aprila, ko je mesto obiskal Adolf Hitler. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta