Fides predlog vlade zavrnil kot nezadosten

Jana Juvan Jana Juvan
07.03.2024 15:02

Vlada je zdravniškemu sindikatu v sredo zvečer posredovala predlog stavkovnega sporazuma, ki pa ga v Fidesu ocenjujejo kot nezadostnega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravniki stavkajo že od 15. januarja. 
Foto: Robert Balen

Iz zdravniškega sindikata Fides so sporočili, da so podrobno pregledali predlog vladne strani glede reševanja stavkovnih zahtev. Vlada jim je v sredo zvečer namreč posredovala predlog stavkovnega sporazuma, ki pa ga v Fidesu ocenjujejo kot nezadostnega, ker po njihovem "ne predstavlja nobenega premika v smeri stabilizacije zdravstvenega sistema".

Pravijo, da so se na pogajanjih dogovorili, da jim bo vlada poslala "konkretno spremenjen predlog sporazuma z rešitvami, ki bodo med drugim tudi jamčile njegovo izvršljivost. Tega v prejetem ni, saj predstavlja le delno modificiran predlog iz sredine januarja."

V torek so se predstavniki Fidesa namreč sestali s predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Že po tem sestanku so izrazili skrb, da si vsebino že podpisanih sporazumov v prejšnjem letu obe strani razlagata drugače.

Ocenjujejo torej, da jih vladna stran ne razume, zato se jim zdi še toliko bolj pomembno, da se v pogajanja vključi mediator. Kot je znano, je pomoč pri mediaciji ponudil Mediacijski center Odvetniške akademije pri Odvetniški zbornici.

"A smo z razočaranjem včeraj v medijih prebrali, da želi vlada, namesto čim hitrejšega reševanja stanja, pogovore pogojevati z zamrznitvijo stavke. To je za nas nesprejemljivo, saj nam daje jasno sporočilo, da njihov interes ni, da bi se stavka končala, ampak da paciente še naprej držijo za talce, ker ne želijo sprejeti odgovornosti za to, kar so podpisali leta 2023. Na take pritiske zato ne bomo pristali."

Pravijo sicer, da bodo še naprej "konstruktivno pristopili k nadaljevanju pogajanj" in da želijo zadevo rešiti čim prej. 

Kot je znano, zdravniki stavkajo že osmi teden. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta