Festival Lent: Poletne melodije nostalgije

Andreja Kutin Andreja Kutin
23.06.2024 09:41

Zakaj Maribor potrebuje Veselo jesen, kako je veteran višal tempo orkestru, promenada in spomini na njej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alfi Nipič je v zlati dobi Avsenikov nastopal po 21-krat na mesec. "Ko smo šli v Nemčijo, sem prvo kavo spil  šele v Münchnu," pravi. 
Sašo Bizjak

"Dajmo hitreje!" "Ritem, ritem! To je Štajer'c, hiter je!" Alfi Nipič, 80-letnik, spodbuja in dodaja tempo Big bandu Orkestra Slovenske vojske. Ja, če je kdo veteran, je to zagotovo Nipič, in če kdo ve kaj o Štajercih - je to tudi Nipič. Nekaj zabavnega je na tonskih vajah, seveda so tonske vaje delo in muzika in resna usklajevanja, sploh če je na odru orkester 30 glasbenikov, in kot kasneje pove Raiven, je peti z orkestrom pač nekaj, pred čimer imaš rešpekt. Ampak tonske na Lentu so tudi zabava v kroksih, plohe šal in dovtipov, v glavnem pa dobre volje - "Pazi Alfijevo glavo!" "Malo več basa!" "Gremo še enkrat začetek!" Počasi se vse postavlja na svoje mesto in popevke, nekatere od njih skoraj ponarodele, zvečer zazvenijo v pravi bigbandovski postavi, kulisa na glavnem odru je odlična, noč nostalgična, z vonjem po nekih drugih, bolj veličastnih in uglajenih časih. Ni kaj, doba Bojana Adamiča, Jožeta Privška ter Mojmirja Sepeta je v slovensko glasbo globoko vgravirala niz popevk, ki - sodeč po včerajšnji publiki, sestavljeni iz vseh generacij - nikoli ne bodo šle v pozabo. 

Sašo Bizjak

Vesela jesen še vedno spet manjka

Zakaj mladi še vedno tako radi poslušajo te melodije? Zadeva je tesno povezana s festivali, pravi Alfi Nipič, za vsakim namreč ostane kak evergreen: "Ampak v Sloveniji se tega premalo zavedamo - umrli so Vesela jesen, Slovenska popevka, Festival šansonov. In evergreenov bi imeli več, če bi imeli več festivalov. Seveda pa evergeen ni od danes do jutri, to so desetletja. Spremenil se je tudi način zabave, ampak drugje festivali preživijo - Sanremo, Splitski festival, le pri nas ne. Upamo, da bo Evrovizija ostala." In kot kaže mariborski festival, popevke domača publika res pogreša -, ko je Alfi Nipič z odra povprašal o Veseli jeseni, se je publika odločno odzvala, da jo potrebujemo nazaj. Poljane dom, prelepih dni, Kjer se Pohorje vidi idr. pač niso pesmi, ki bi lahko zaslovele pod Ljubljanskim gradom ali v Portoroškem avditoriju. Jasno. 

Sašo Bizjak

Veronika z orkestrom

Poleg Alfija je zagotovo na Glavnem odru blestela Raiven, ki v postevrovizijskem valu še enkrat znova dokazuje, kako vsestranska glasbenica je. "Popevka je zelo specifičen žanr, ki najbolje zveni v izvedbi z orkestrom, in priložnosti peti z orkestrom nimaš vsak dan. Takšna priložnost je posebna, tega si ne more privoščiti vsak organizator, zahtevna je tudi logistika. In jaz najraje pojem z orkestri, čeprav je moja glasba žanrsko precej drugačna od zlate dobe slovenske popevke, ima veliko elementov filmske glasbe in paše zraven, veliko je orkestralnih delov." No, v soboto zvečer v topli poletni noči je Veronika z orkestrom zvenela odlično in nič skromno ali manj popevkarsko. Za to je seveda poskrbel Rudolf Strnad, dirigent Big banda Orkestra Slovenske vojske, ki se prav dobro znajde tudi z mikrofonom v roki. Pa Nuška Drašček, Tomaž Domicelj in vsi drugi so poskrbeli, da so mnogi odšli s prizorišča, mrmrajoč si slovenske popevke. Morda so zlati časi popevke mimo, a večnost teh skladb je zagotovljena.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta