Ekološka katastrofa v Pivoli pri Hočah: Tovornjaki so se ujeli v videoposnetke. Blato naj bi izviralo s Ptuja

Jasmina Cehnar
11.06.2021 06:16
Smrdeča gmota, ki je onesnažila Pivolski potok, botanični vrt in zasebno vodno zajetje, je bila v Pivoli odložena na dan, ko je svojo čistilno napravo praznilo Komunalno podjetje Ptuj, a tako podjetje kot prevzemnik tega blata odgovornost zavračata.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavci v botaničnem vrtu sanirajo smrad z zeolitom, ki nase veže tudi težke kovine. Foto: Sašo BIZJAK
Saso Bizjak

Teden dni po okoljski škodi na območju Pivole pri Hočah so policisti odgovornim za nelegalno odloženih 200 ton odpadnega blata, ki je onesnažilo Pivolski potok, botanični vrt in zasebno vodno zajetje, po naših informacijah že tesno za petami. Tudi po zaslugi videoposnetkov, v katere so se ujeli tovornjaki s komunalnim blatom. Na PU Maribor podrobnosti ne razkrivajo. "Kriminalistična preiskava še vedno intenzivno poteka, zato informacij še ne moremo deliti z javnostjo," sporočajo od tam. A po naših podatkih indici za zdaj kažejo, da je bilo blato v Pivolo pripeljano iz čistilne naprave Komunalnega podjetja Ptuj, ki so jo čistili ravno prejšnji četrtek, 3. junija, torej isti dan, ko je bila v Pivoli na treh lokacijah nasuta smrdeča gmota, ki je, zdaj že uradno potrjeno, iz čistilne naprave.

"Odgovoren je prevzemnik"

"Ne bom rekel, da je blato naše niti da ni, to morajo raziskati pristojni organi. Je pa naš interes, da se zadeva čim prej razčisti, in res me čudi, da se to še ni zgodilo, čeprav je od dogodka že teden dni. Mi smo kriminalistom in inšpekciji vse informacije predali že v ponedeljek," je povedal direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec. Pri tem pa potrdil, da so njihovo čistilno napravo praznili na dan škodnega dogodka v Pivoli. "Prevzemnik blata je CEP iz Celja, ki smo ga lani izbrali na javnem razpisu. Ko blato na naši lokaciji prevzame in zapusti naše dvorišče, mi več s tem nimamo nič in je odgovoren on," je še poudaril.

Za pojasnilo smo stopili v stik tudi z omenjenim posrednikom, a njegov direktor Urban Majcen za nas ni bil dosegljiv. Smo pa prejeli pisni odgovor: "Družba CEP je družbeno in okoljsko odgovorno podjetje, ki z dogodkom v Pivoli pri Hočah nima opravka, na podlagi zagotovil naših poslovnih partnerjev pa tudi oni ne." Eden od udeleženih je v dotičnem primeru po naših informacijah še ljubljansko prevozniško podjetje.

Saso Bizjak
Saso Bizjak

Globa za odlaganje odpadkov brez ustreznih dovoljenj za pravne osebe znaša 75.000 do 125.000 evrov. Če je posledica odlaganja večja okoljska škoda ali če je šlo za načrtno dejanje, je kazen od 225.000 do 375.000 evrov.

Čakajo na državni odlok

Medtem ko sta policijska preiskava in inšpekcijsko delo v teku, se aktivno pripravlja tudi izjemno zahtevna in draga sanacija, ki jo bo pripravila in predvidoma tudi finančno pokrila država. Za začetek del je potreben državni odlok, ki naj bi bil sprejet že danes, izvajalec del, podjetje VGP Drava, pa lahko po besedah njegove sodelavke Mirjane Fesel z deli začne takoj. Trajala bodo med 25 in 30 dni. Dobra novica je tudi, da je družba VGP Drava že prejela ponudbe podjetij, ki so odpadek pripravljena prevzeti. Ker mešanico zemljine in organskega blata slovenska zakonodaja ne opredeljuje, namreč ni bilo jasno, ali bo katero podjetje to sploh lahko storilo.

Država vzporedno pripravlja sanacijski načrt tako za Pivolo kot Dramlje, kjer je bilo pred mesecem dni odloženega še več odpadnega blata, a je prva zaradi vodovarstvenega območja prioriteta. Strošek bo izjemno visok zaradi velikih količin odpadkov. Na obeh lokacijah je skupaj za okvirno 600 ton odpadnega blata, a ker se je pomešalo z zemljo, bo tega materiala na koncu veliko več. "Ocena je, da preko tisoč kubičnih metrov," je dejala Feslova. Za Radio Maribor pa je povedala, da je blato, nasuto v Pivoli, po karakteristikah podobno blatu, ki je bilo pred mesecem dni nezakonito odloženo v Dramljah. Analize ne morejo potrditi, ali gre za blato iz iste čistilne naprave, vendar sodelavka VGP Drava po načinu odlaganja že od začetka sklepa, da gre za istega povzročitelja.

Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta