Dragićevo igrišče bi v Mariboru lahko odprli julija

Aljoša Peršak
16.04.2021 05:50
Prihodnji teden se bo začela obnova košarkarskega igrišča na Taboru, ki ga bosta v sklopu projekta #podamdaigram mariborska občina in Fundacija Gorana Dragića uredila v prvo pametno igrišče v vzhodni Sloveniji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob glavnem igrišču bodo obnovili in uredili tribuno za gledalce, na južni strani bodo zgradili tudi dodatno manjše pomožno igrišče. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Konec marca sta župan Saša Arsenovič in direktor Športnih objektov Maribor Tadej Mežnar podpisala pogodbo za gradbena dela za tehnološko posodobitev košarkarskega igrišča v športnem parku Tabor z direktorico podjetja Mata Tim Tanjo Predin. Prihodnji teden se bo tako začelo urejanje prvega pametnega igrišča v vzhodni Sloveniji v sklopu projekta košarkarskega asa Gorana Dragića #podamdaigram. Zlati kapetan slovenske reprezentance in član NBA-ekipe Miami Heat je prvo pametno košarkarsko igrišče odprl avgusta 2019 v Ljubljani, za nadaljevanje projekta pa je njegova fundacija izbrala Maribor.

"Rad bi pohvalil Mestno občino Maribor, da smo stopili skupaj, in upam, da bo igrišče polno. Otroci so naša prihodnost in bogastvo, zato je treba dati nekaj nazaj," je Dragić dejal lani februarja med intervjujem za Večer, ko ga je v Miamiju kot del projekta obiskalo deset nadarjenih mariborskih dijakov. Direktor Fundacije Gorana Dragića Nenad Kalamanda pa je poudaril, da želijo tudi ozaveščati, kako pomembno je, da imajo vsi enake možnosti gibanja in ukvarjanja s športom ne glede na socialni status ali fizične oziroma gibalne ovire.

Obnova bo stala 131 tisoč evrov

Ureditev pametnega igrišča na Železničarju (ŽKK) na Taboru je lani preprečila pandemija koronavirusa in ga prestavila na letos. Prvi pomemben korak je z izbiro izvajalca naredila mariborska občina - v postopku javnega naročila s pogajanji je kot ​najugodnejšega ponudnika s ceno 131.448 evrov (z DDV) izbrala hoško podjetje Mata Tim. Od tega bo mariborska občina prispevala 91.229 evrov, Športni objekti 22.992 evrov, Fundacija za šport pa bo primaknila 17.227 evrov.

"Otroci so naša prihodnost in bogastvo, zato je treba dati nekaj nazaj," je dejal Goran Dragić lani, ko so ga v Miamiju obiskali nadarjeni mariborski dijaki. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Gradbena dela s tehnološko posodobitvijo naj bi se zaključila sredi junija, napovedujejo na občini, nakar bo dokončanje igrišče z vgradnjo opreme prevzela Fundacija Gorana Dragića. "Dela bodo koordinirana glede na razmere epidemije in urnik Gorana Dragića. Predvidoma bodo vsa zaključena v začetku julija," pojasnjujejo na občini. Slavnostna otvoritev, na kateri naj bi bil prisoten tudi slovenski zvezdnik lige NBA, se tako načrtuje za julij. Bodo pa termin prilagodili možnostim Dragića in tudi epidemiološkim razmeram.

Barva igrišča še ni določena

Podjetje Mata Tim bo predvidoma s ponedeljkom začelo čiščenje glavnega igrišča in dotrajane površine. Vgradili bodo novo, sodobno športno podlago, postavili koše, stojala za kolesa, ob glavnem igrišču bodo sanirali in uredili tribuno za gledalce, na južni strani bodo zgradili tudi dodatno manjše pomožno igrišče. Urediti bo treba tudi okolje na območju zunanjih pripadajočih in vplivnih površin, kjer sta danes deponija zemlje in neustrezna betonska ograja, naštevajo na občini. Območje igrišča bo ograjeno in opremljeno z novo razsvetljavo ter z urejenim nadzorovanim dostopom skozi dva vhoda - vzpostavljen bo sistem z internetnim dostopom na daljinsko upravljanje preko stikal pri vhodih, z dvema kamerama in s snemalnikom. Za osvetlitev so predvideni štirje devetmetrski kandelabri, vsak s tremi reflektorji.

Igor Napast

Po gradbenih delih bo vgradnjo opreme nadaljevala Fundacija Gorana Dragića, ki je donator opreme igrišča - to je športne podlage na velikem in malem igrišču, košev za košarko ter vgradnje robnikov, talnih označb in druge opreme. Kakšne barve bo igrišče, še ni določeno, smo izvedeli. Spomnimo pa, da je smučarka Ilka Štuhec predlagala, da ne bi bilo zeleno, kot je v Ljubljani, ampak vijoličaste barve.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta