Čistilne akcije v Mariboru: Očiščen bo tudi Stari most

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
21.03.2024 13:00

Mestna občina Maribor ob okoljskih dnevih znova pripravlja niz aktivnosti, tudi veliko čistilno akcijo Moji odpadki, moja skrb. Tudi o tem, zakaj potapljači za odpadke iz Drave ne potrebujejo več kesona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni oziroma Stari most bo očiščen umazanije in grafitov, prav tako bodo očedili njegovo neposredno okolico.
Sašo Bizjak

Tudi letos bodo imeli Mariborčani in Mariborčanke priložnost kolektivno zavihati rokave, natakniti zaščitne rokavice in narediti nekaj dobrega za naravo in lokalno skupnost. Mestna občina Maribor ob okoljskih dnevih, ki se eden za drugim vrstijo med 21. marcem in 22. aprilom, že šesto leto zapored pripravlja niz aktivnosti in čistino akcijo Moji odpadki, moja skrb. Ta bo na Dan za spremembe, 6. aprila, ko bo potekala v vseh mestnih četrteh in krajevnih skupnostih, a tokrat nekoliko drugače.

Igor Napast
Predlani so Mariborčani in Mariborčanke zbrali 14 in pol ton odpadkov, lani zaradi slabega vremena nekoliko manj. 
Andrej Petelinšek

"V vseh šestih krajevnih skupnostih bo potekala akcija na celotnem območju krajevne skupnosti, tako bo tudi v Mestni četrti Studenci, medtem ko bodo v ostalih mestnih četrteh določena območja, ki so najbolj obremenjena z odpadki," je pojasnila koordinatorka akcije Neva Pipan, pri tem pa izpostavila krajevni skupnosti Kamnica in Bresternica-Gaj, kjer se vsako leto aktivira veliko število ljudi. Posebni vodeni akciji bosta ta dan potekali še v Stražunskem gozdu in v Krajinskem parku Mariborsko jezero. Slednje bodo čistili tako na nabrežju kot v strugi in sicer s pomočjo plovil ter v sodelovanju z lokalnimi društvi in gasilci. 

Lanskoletno čistilno akcijo je pokvarilo vreme.
Saso Bizjak
Saso Bizjak

Čiščenje mostu kot zaključek prenove Lenta

Zaščitne rokavice in vreče za smeti zagotovi občina, za odvoz odpadkov bo poskrbela Snaga. Zbirali jih bodo na posebej označenih mestih. Ne želijo pa, da meščani tja (ali v gozdove) dovažajo svoje (kosovne) odpadke, saj to ni namen akcije. In koliko odpadkov občani poberejo iz narave? "Lani zaradi slabega vremena nekoliko manj, predlani pa 14 in pol ton odpadkov," je povedala Irena Bartok, predstavnica Javnega holdinga Maribor. 

Igor Napast

Dan prej, 5. aprila, bodo svojo okolico čistili nekateri mariborski vrtci, osnovne in srednje šole. Srednja lesarska šola se bo lotila nesnage v njim bližnjem Studenškem gozdu. "Želimo, da se v te akcije vključujejo mladi, starši in tudi podjetja, vsi tisti, ki nam je mar za naše okolje. Edino z vzgledom in vztrajnostjo je možno, da bo odpadkov v naravi vedno manj," je razmišljala Pipan.

Križem rok ne bodo stali niti občinski uradniki in zaposleni na Javnem holdingu Maribor. Organizatorji jih bodo letos poslali čistiti oziroma urejati območje Glavnega oziroma Starega mostu s stopniščem in garažo. Pri tem bo pomagalo podjetje Kärcher Slovenija, ki bo s svojimi visokotlačnimi stroji z granitnih delov mostu (brezplačno) očistilo umazanijo in grafite. Da čiščenje Starega mostu vidijo "kot čudovit zaključek prenove Lenta," je povedala direktorica omenjenega podjetja, Helena Walland ter napovedala, da bo samo čiščenje za mimoidoče zelo zanimivo. 

Igor Napast

V reki Dravi vse manj odpadkov

Med zanimivejšimi dogodki bo gotovo tudi že 32. mednarodna ekološka akcija Drava 2024, ni nam vseeno! Potapljaškega društva Maribor, ki poteka še na Ptuju in v Varaždinu. Potapljači bodo spet prečesali Dravsko dno, od koder so včasih potegnili po 80 koles in celo avtomobile, zdaj pa le še redke večje odpadke. Za tokratno čistilno akcijo tako ne potrebujejo več niti kesona, je povedal Vojo Erakovič, predstavnik mariborskih potapljačev. Svoje aktivnosti zato zdaj vse bolj selijo na nabrežje, kjer pripravljajo sejem rabljene potapljaške opreme in strokovna predavanja, za prihodnost pa razmišljajo, da bi se lotili čiščenja drugih mariborskih vodnih teles, med drugim ribnikov v Mestnem parku. 

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Že jutri, 22. marca, ko je svetovni dan voda, lahko občani obiščejo Nigradovo prečrpavališče v Melju, ki skrbi za pretok odpadne vode iz levega na desni breg do centralne čistilne naprave. "Vidno bo tudi, kaj vse se v kanalizaciji pojavlja, pa se ne bi smelo, " je povedala Irena Bartok. Do 6. aprila je v prostorih Mestne četrti Pobrežje na ogled razstava o Stražunu, 23. marca bodo sadili drevesa in urejali okolico Zavetišča na živali Maribor, okoljske dneve pa bodo zaključili na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, ko bo Snaga s partnerji na Trgu svobode z raznimi aktivnostmi osveščala o pomenu ponovne uporabe.  
Več informacij in urnik je dosegljivih na spletni strani Mestne občine Maribor oziroma tej povezavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta