Že spet polži napadajo vrtove! Tako se jih znebite

Jasna Marin Jasna Marin
29.08.2022 02:30

Deževni dnevi, ki jim sledita toplota in sonce, so idealna za razvoj škodljivcev, zlasti polžev. Kaj lahko naredimo, da bo težav z njimi v vrtu čim manj?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Med škodljivci, ki naredijo ogromno škode na vrtovih in marsikje že tudi na njivah, so najbolj problematični rdeči polži. Ti so prišli k nam skupaj s pošiljkami solat in zelenjave iz Španije. V svoji domovini imajo naravnega sovražnika, kormorana, tako da se tam niso tako močno razširili kot pri nas, kjer so brez naravnega sovražnika.

Najbrž najbolj učinkovite

Pri eliminiranju polžev na domačem vrtu so učinkovite race, zlasti indijske tekačice in muškatne race, ki jih je na vrt najbolje spustiti zjutraj in proti večeru, ko so polži najbolj dejavni. Pri tem moramo paziti, da nam krilate živali ne pojedo vrtnega pridelka. Tudi kokoši so primerne za to, da snedejo jajčeca polžev, še preden se škodljivci razvijejo.

Shutterstock

Vabe

Obstaja vrsta profesionalnih sredstev za zatiranje polžev lazarjev in slinarjev, tudi takšnih, ki so primerna za bio vrtove in niso nenevarna za hišne ljubljenčke. Pri uporabi vab, ki se običajno potresejo na grede, je treba natančno upoštevati navodila na embalaži in ustrezno ponoviti postopek nastavljanja vabe, zlasti potem, ko dež spere vabo.

Shutterstock

Pobiranje

Med učinkovite a manj priljubljene ukrepe šteje pobiranje polžev, ki jih potem uničimo. Resda se marsikdo trudi, da bi bil do živali čim bolj human, vendar pri zatiranju polžev zagotovo ne bo pomagalo, če jih najprej poberete in potem odnesete v naravo, ali jih stresete k sosedu. Nekateri polže polijejo s kropom, kar povzroči naglo smrt, dlje umirajo, če jih potrosimo s soljo ali apnom.

Shutterstock

Dodatni ukrepi

Da bi bilo na vrtu čim manj polžev, skrbno negujmo gredice in odmrle dele rastlin sproti odstranimo z vrta. Grede in zelenico zalivajmo zjutraj, da se vlaga na prsti in listih čez dan posuši. Prav tako redno kosimo trato in negujemo žive meje. Prehajanje rdečih polžev na vrt lahko poskusimo preprečiti z mehansko prepreko, denimo s pločevino z zavitimi robovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta