Z Enertecovimi sončnimi elektrarnami 1300-krat od Zemlje do Lune in nazaj

Oglasno sporočilo
14.06.2023 12:35

V Sodnem stolpu v Mariboru je nedavno potekal družabno-zabavni dogodek podjetja Enertec, ki ga je s stand-up komedijo popestril vrhunski Tadej Toš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jernej Borovinšek

Osrednje vprašanje, s katerim je ekipa Enerteca nagovorila obiskovalce družabnega večera, je bilo: "Koliko kilometrov smo že prevozili z energijo iz sončnih elektrarn, ki smo jih doslej postavili?"

Jernej Borovinšek

Dogodek podjetja Enertec je potekal 8. junija v čudovitem ambientu prenovljenega Sodnega stolpa v Mariboru, kjer se prepletata zgodovina in prihodnost in kjer v markantnem ambientu besede pridobijo dodatno moč. Posebna zvezda večera je bil Tadej Toš, ki je s svojim izjemnim humorjem popestril dogajanje v Sodnem stolpu. Njegove šale o zastojih na slovenskih avtocestah, ki jih je primerjal z zamašenim ožiljem, ter zgodbice o tem, kako se je skozi prizmo časa spreminjala vloga psa – ta seveda danes nosi vrhunsko bundo in ne spi več na boku temveč na hrbtu in s kavča lastniku kaže jajca –, so pritegnile pozornost občinstva in sprožile glasen smeh.

Tadej Toš med nastopom v Sodnem stolpu
Jernej Borovinšek
Dogodek podjetja Enertec
Jernej Borovinšek

Energija, s katero bi lahko 25.000-krat obkrožili Zemljo

Podjetje Enertec, ki je bilo ustanovljeno leta 2009 in je kasneje razvilo še blagovno znamko Moja elektrarna, v okviru katere ponuja sončne elektrarne, solarne nadstreške, baterijske hranilnike in toplotne črpalke, z dogodkom v Sodnem stolpu ni praznovalo posebnega mejnika v svojem delovanju, temveč je izrazilo hvaležnost poslovnim partnerjem in sodelavcem za dobre odnose ter kakovostno sodelovanje.

V 14 letih letih je podjetje, v katerem je 41 zaposlenih, uspešno zgradilo več kot 550 sončnih elektrarn in se približalo več kot 1100 okoljsko ozaveščenim uporabnikom. Na vprašanje, koliko kilometrov je bilo prevoženih z energijo iz teh sončnih elektrarn, je odgovoril Peter Kumer, direktor Enerteca. "Z energijo, ki smo jo pridobili iz naših sončnih elektrarn, bi navidezno električno vozilo lahko prevozilo milijardo kilometrov. To je enako kot če bi 1300-krat potovali od Zemlje do Lune in nazaj. Z enako količino energije bi lahko obkrožili Zemljo 25.000-krat. Če bomo nadaljevali s to hitrostjo, bomo morda nekega dne lahko prevozili razdaljo od Zemlje do Saturna," je dodal Kumer s hudomušnim nasmehom.

Peter Kumer, direktor podjetja Enertec
Jernej Borovinšek

Potencial je še velik

Dejstvo je, da ima sončna energija v Sloveniji še zelo velik potencial. Po podatkih slovenskega portala za fotovoltaiko, ki ga urejajo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je v Sloveniji trenutno postavljenih 30.557 sončnih elektrarn z skupno močjo 632 MW. Delež elektrike, pridobljene iz sončnih elektrarn, v Sloveniji je v preteklem letu znašal 6,3 odstotka.

Po besedah energetskega svetovalca Matjaža Valenčiča je možnosti še veliko, vsaj do 50.000 sončnih elektrarn v samooskrbi. Res pa je za to potrebno tudi posodobiti omrežje in odpraviti birokratske ovire, da se dopustijo priklopi tudi tam, kjer to zaenkrat še ni dovoljeno.

Jernej Borovinšek
Jernej Borovinšek
Jernej Borovinšek
Jernej Borovinšek
Dogodku je sledilo kulinarično razvajanje.
Jernej Borovinšek
Jernej Borovinšek
Jernej Borovinšek
Jernej Borovinšek
Jernej Borovinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.