zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Vas na terasi motijo pogledi sosedov? S to rešitvijo si boste zagotovili več zasebnosti

J. M.
12.03.2023 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kadar ste doma, zagotovo preživite veliko časa na terasi. Če je vaša hiša nekoliko zamaknjena od sosedove, to lahko pripomore k večji zasebnosti. Teraso, ki je premalo intimna, lahko obdate z zaslonom, denimo z leseno pregrado, mrežo ali latnikom, ki ga preraščajo vzpenjavke. Lahko pa si omislite tudi screen senčilo, ki ga umestite na del vrta, kjer se odpira pogled k sosedom.

Djd/www.megawood.com

Mehčanje pregrad z rastlinami

V nekaterih primerih je dobro, če zidove in visoke ograje preraščajo rastline, kot so bršljan, divja trta, razne druge popenjavke - te omehčajo tog videz struktur, ki obrobljajo vrt. Ne glede na to, ali se odločate za živo mejo, zid ali ograjo, je treba paziti, da s previsokimi strukturami ne bi povzročili občutka utesnjenosti na vrtu.

Shutterstock

Pogled proti trati odprt

Seveda je treba paziti, da terase ne zaprete preveč. Pogled k sosedom je lahko zaprt, medtem ko naj bo del terase vselej odprt navzen. To pomeni, da rastline ne smejo biti posajene tako, da bi se na terasi počutili, kot da ste zaprti v zunanjem prostoru, temveč mora biti pogled s terase proti zelenici vselej odprt, da se oči spočijejo ob pogledu na trato in da dobite vtis, kot bi se pred vami odpirala gozdna jasa.

Shutterstock

Pomislite na končno velikost

Ob strani pa si vsekakor omislite privlačne zasaditve. Preden izberete rastline za bližino terase, imejte v mislih končno višino in širino rastline. Resda lahko kakšne rastline krajšate in jih krotite s škarjami, a vam lahko to kmalu postane naporno. Zato raje že v osnovi kupite rastlino, ki z dimenzijo ne bo presegla vaših želja in pričakovanj. Med rastlinami ob terasi je v prvi vrsti dobro poskrbeti za vedno zeleno ogrodje, kajti tudi pozimi boste radi pogledovali skozi panoramske stene na vrt, da si spočijete oči na zelenju. Zato naj bodo vselej kakšne vednozelene grmovnice tiste, s katerimi ustvarite osnovo, in nato k njim dosajajte še druge rastline, zlasti trajnice.

Shutterstock


Shutterstock
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?