Toplotna izolacija je prvi korak k večji energetski varčnosti stavb

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
30.11.2021 03:00

V času, ko si prizadevamo, da bi prihranili pri ogrevanju, ima toplotna izolacija objekta izjemen pomen, saj preprečuje toplotne izgube skozi tla, stene in streho.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epr/saint Gobain Fc

Cene energentov rastejo, prihodnost glede novih podražitev je negotova, opozarjajo strokovnjaki. Stroški za ogrevanje predstavljajo tako vse večjo obremenitev družinskega proračuna. K zmanjšanju stroškov lahko veliko prispeva ustrezna in dobra toplotna izolacija stavbe. Energetski svetovalci namreč opozarjajo, da lahko samo z ustrezno toplotno zaščito zunanjega ovoja stavbe toplotne izgube zmanjšamo tudi za več kot polovico, s čimer bomo občutno zarezali v stroške ogrevanja.

Pri določanju debeline in vrste izolacije je treba upoštevati, kakšen je pričakovan dolgoročni prihranek energije v primerjavi z investicijo v toplotno izolacijo.

Shutterstock

Čemu služi toplotna izolacija

Namen toplotne izolacije stavbe je, da zmanjša prehod toplote skozi konstrukcijske elemente stavbe, ki bivalne prostore ločujejo od okolice, saj je med želeno temperaturo v notranjosti zgradbe in temperaturo okolice vedno večja ali manjša razlika, pojasni Janez Stražiščar, ki v podjetju Fragmat TIM skrbi za tehnično svetovanje. Toplota namreč prehaja skozi vse elemente toplotnega ovoja stavbe: skozi streho, stene, okna, tla, nekaj toplote pa izgubimo tudi s prezračevanjem prostorov, ki je nujno potrebno za doseganje ugodnih bivalnih razmer.

Namen toplotne izolacije stavbe je, da zmanjša prehod toplote skozi konstrukcijske elemente stavbe, ki bivalne prostore ločujejo od okolice.

Shutterstock

Načrtovanje zahteva celovit in strokoven pristop

Notranjo temperaturo lahko po besedah sogovornika vzdržujemo le z dovajanjem oziroma odvajanjem toplote, kar pomeni, da pozimi bivalne prostore ogrevamo, poleti pa hladimo in tako nadomestimo toplotne izgube skozi zunanje stene. Z izboljšanjem toplotnoizolacijskega ovoja lahko količino energije za ogrevanje oziroma hlajenje močno zmanjšamo, vendar je treba pri določanju debeline in vrste izolacije upoštevati tudi ekonomičnost, torej kakšen je pričakovan dolgoročni prihranek energije v primerjavi z investicijo v toplotno izolacijo. Še posebej je pomembno, da so vsi elementi izolacijskega ovoja med seboj usklajeni, saj ustrezna debelina toplotne izolacije na fasadi izgubi vrednost, če so okna slabše izolativnosti in še nepravilno vgrajena, podstrešje pa sploh ni toplotno izolirano. "Pri načrtovanju toplotne izolacije za novogradnjo kot tudi pri energetski sanaciji moramo upoštevati celoten toplotnoizolacijski ovoj, zato je priporočljivo, da projekt pripravi strokovno usposobljena oseba," svetujejo v Fragmatu in dodajo, da je reševanje posameznih detajlov pri sanacijah v večini primerov še zahtevnejše kot pri novogradnji.

Vsak material ima prednosti in omejitve

Po besedah Janeza Stražiščarja je na trgu na voljo pestra izbira različnih toplotnoizolacijskih materialov. "Vsak ima prednosti in omejitve," pove sogovornik, ki poudarja, da je bistveno, da za posamezno mesto vgradnje izkoristimo prednosti, ki jih določen material ima. In katere so prednosti posameznih toplotnoizolacijskih materialov? Toplotne izolacije iz penjenega polistirena, EPS (ekspandiranega polistirena, stiropora) in XPS (ekstrudiranega polistirena) so po besedah sogovornika zaradi svoje visoke mehanske trdnosti idealne za vgradnjo na obremenjenih mestih, denimo v sestavih tlakov in pri ravnih strehah. Pri ravnih strehah lahko z njimi izvedemo tudi nagibe za odvajanje meteorne vode. Izolacija iz XPS je primerna za vgradnjo na najbolj obremenjenih mestih, uporablja se celo kot nosilni sloj pod temeljno ploščo, kar omogoča tvorbo neprekinjenega toplotnoizolacijskega ovoja vkopanega dela stavbe. "Mehansko obdelane oziroma elastificirane stiroporne plošče se v medetažnih tlakih uporabljajo za dušenje udarnega zvoka, ki nastane pri hoji, premikanju stolov in otroški igri. Fasadne plošče iz EPS so praktično omogočile razvoj sistema tankoslojne toplotnoizolacijske fasade (ETICS), ki je še danes prevladujoč, predvsem zaradi enostavnosti izvedbe in cenovne dostopnosti. Čeprav se stiropor v gradbeništvu uporablja že 70 let, še vedno omogoča izboljšave in inovacije, tako glede lastnosti materiala kot tudi tehnologije izdelave novih izdelkov za različne namene," ocenjuje strokovnjak iz podjetja Fragmat TIM. Toplotne izolacije iz EPS pa se po njegovem mnenju ob pravilni vgradnji ne starajo, prav tako se njihove mehanske lastnosti ob izpostavljenosti vodi, torej zamakanju in pri poplavah, ne spremenijo - ko se posušijo, se jim namreč povrne tudi prvotna izolativnost. Zamenjava toplotne izolacije v tem primeru po besedah Janeza Stražiščarja ni potrebna.

S prezračevalno napravo lahko občutno zmanjšamo prezračevalne izgube, kar vpliva na končni rezultat energetske učinkovitosti stavbe.

Stiebel Eltron
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta