KVADRATI

Ta gradbeni material pozimi odlično ščiti pred mrazom, poleti pa pred vročino

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Graditi hišo z opeko ali porobetonom? Vprašanje, ki si ga pogosto postavljajo zagovorniki klasične gradnje, ki je v Sloveniji še vedno najbolj priljubljena. Oba gradbena materiala imata kar nekaj prednosti, saj sta zanesljiva in trajna materiala, a vendar se zdi, da jih ima porobeton še nekaj več, ker omogoča hitro in suho gradnjo.

Hkrati pa porobeton velja tudi za zanesljiv in trajen gradbeni material. S porobetonskimi zidaki lahko gradimo stavbe, obnavljamo ali moderniziramo obstoječe objekte ter izvedemo nadzidave in dozidave starejših, pri katerih niso mogoče večje dodatne obremenitve.

S porobetonskimi zidaki lahko gradimo stavbe, obnovimo ali moderniziramo obstoječe objekte, pregradimo prostore.
Shutterstock

Vsestranska uporaba

Kot pojasni Suna Bizjak iz podjetja Xella porobeton SI, je hitra, enostavna in zato ekonomična gradnja velika prednost omenjenega gradbenega materiala. Opiše ga kot vsestranskega. Poleg gradnje zidov je porobeton uporaben tudi pri manjših gradbenih delih, z njim lahko sezidamo stopnice, balkon, teraso ... Še več, po besedah sogovornice je s pomočjo ustreznega orodja porobeton mogoče oblikovati po naših željah in zahtevah tudi v posebne oblike, kot so oboki ali krivine. Z nekaj spretnosti in domišljije je mogoče iz njega izdelati celo različne regale in drugo pohištveno opremo. Uporabi se ga lahko za hitro pregraditev prostorov, celo za izdelavo ograj na balkonih, hkrati pa je z njegovo pomočjo povsem enostavna tudi obzidava ali izravnava raznih sanitarnih elementov, instalacijskih kanalov ter neravnih in razpokanih zidov. Pri gradnji ne potrebujemo drugih materialov, kot sta pesek, cement, in mešalnika, še poudari Bizjakova.

Pri gradnji s porobetonom se uporablja tankoslojna lepilna malta, ki se zmeša v vedru.
Xella Porobeton si

Najnižja toplotna prevodnost

Ko govorimo o tem, kaj porobeton sploh je in iz česa je sestavljen, je treba najprej poudariti, da je trajnostni gradbeni material, ki mu pogovorno pravimo tudi siporeks. Sestavljajo ga kremenčev pesek, apno, cement in voda. Uvrščamo ga med gradbene materiale z najnižjo toplotno prevodnostjo, zidaki iz njega so lahki in porozni. Vsak element, gradnik ali zidak, vsebuje več tisoč majhnih zaprtih zračnih por, ki delujejo kot toplotna izolacija. "Ker je izdelan iz naravnih surovin, je negorljiv, njegova struktura z zračnimi porami pa omogoča zadostne vrednosti toplotne prevodnosti že z osnovnim gradbenim materialom," pojasni Suna Bizjak.

Klima v hiši iz porobetona je po besedah sogovornice skozi vse leto prijetna, saj zidovi v sebi zadržujejo zrak, ki je odličen toplotni izolator, hkrati pa na površju iz prostora odvzemajo vlago, kadar je te preveč, in jo vračajo, ko se vlažnost zraka zniža. Tako s procesom izmenjave zraka porobeton zelo enostavno vpliva tudi na kakovost zraka v notranjih prostorih.

Klima v hiši iz porobetona je vse leto prijetna, saj zidovi v sebi zadržujejo zrak, ki je odličen toplotni izolator, hkrati pa na površju iz prostora odvzemajo vlago, kadar je te preveč.
ShutterstockShutterstock

Kakovostna zaščita doma

Bizjakova poudari, da je odlika in posebnost omenjenega gradbenega materiala tudi odlična toplotna izolativnost, ki jo enostavno dosežemo že z enoslojnim zidom. "Visoka toplotna izolativnost enoslojnega zidu pomeni nižje stroške vzdrževanja v hiši, hkrati pa tudi kakovostno zaščito doma: pozimi pred mrazom, poleti pred vročino," pove sogovornica. Osnova zanjo je posebna struktura tega materiala.

Tako ima 40 centimetrov debel zid iz porobetona koeficient toplotne prevodnosti (U) 0,087 W/mK in s tem doseže toplotno prehodnost konstrukcije 0,21 W/m²K. Če k temu dodamo dodatno toplotno izolacijo v debelini šestih centimetrov, po besedah Bizjakove dosežemo toplotno prehodnost 0,162 W/m2K, kar zadostuje novemu predpisu o učinkoviti rabi energije v stavbah.

Za primerjavo: toplotna prehodnost 45-centimetrskega opečnega izoliranega zidu, ki je sezidan iz 30-centimetrskih votlih opečnih blokov in oblečen v 15-centimetrsko izolacijo, je 0,20 W/m2K.

ShutterstockXella Porobeton si

Je izolacija sploh potrebna?

Bizjakovi smo zastavili tudi vprašanje, ali je nujno treba uporabiti izolacijski material za ovoj stavbe ali izolacija morda zaradi debeline zidakov iz porobetona ni potrebna. Odgovorila nam je, da z uporabo bloka debeline 48 centimetrov dosežemo že zadovoljivo toplotno prehodnost 0,17 W/mK, zato na zid ni treba dodati toplotnega ovoja. Bizjakova še pove, da se še vedno največ gradi v debelinah 30 ali 40 centimetrov z dodatno izolacijo.

In kateri material je najprimernejši za izolacijo stavb iz porobetona? Sogovornica iz podjetja Xella porobeton SI poudari, da je najbolje uporabiti materiale s podobno naravno sestavo, torej mineralne izolacije in ne sintetičnih. "Z uporabo izolacije iz mineralnih snovi zidov ne bomo difuzijsko 'zaprli', tako omogočamo, da bo material sam uravnaval vlažnost v bivalnih prostorih," sklene Suna Bizjak.

Shutterstock
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?