Stara opeka na vrtu - preden jo uporabite, morate vedeti to ...

Jasna Marin
25.05.2021 04:00
Razmišljate, da bi na vrtu zasnovali letno kuhinjo iz stare opeke? Morda pa bi iz tega privlačnega materiala sezidali kar steno namesto ograje ali z opeko zasnovali vrtno pot?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Staro opeko je mogoče najti v ponudbah v prodajnih oglasih na internetu in v časopisih. Vendar se marsikdo sprašuje, ali ne bo ta material z romantičnim pridihom prekmalu razpadel, če bo izpostavljen dežju, rosi, megli, snegu, ledu, soncu ...
{api_embed_photo}664438{/api_embed_photo}

Trpežni klinker

Med sodobnejše oblike opek, ki po videzu spominja na staro opeko in jo dandanes najdemo pri mnogih ponudnikih gradbenih materialov, spada klinker opeka. Ta je narejena iz gline in žgana pri zelo visokih temperaturah, zato taka opeka vpije zelo malo vode in je odporna proti zmrzali. Ima visoko trdoto, obrabno sposobnost in je zato primerna za izdelavo letne kuhinje ali zidu na vrtu. Talna klinker opeka pa je primerna za oblaganje pločnikov, vozišč in poti.
{api_embed_photo}664440{/api_embed_photo}

Kaj pa stara opeka?

Seveda lahko za vrt uporabite tudi staro opeko in opečne tlakovce, če imate opeko bolj vzdržljive vrste. Po zvoku lahko v določeni meri sklepate o trdoti in gostoti zidaka; čim jasnejši je zvok ob udarcu s kovino, tem večja je njegova trdota.

Opeke so na prostem uporabne za gradnjo opornih zidov, ki razmejujejo prehode med razgibanimi nivojskimi deli zemljišča – v takem primeru je notranjo stran zidu, ki bo v stiku z zemljo, priporočljivo izolirati z bitumenskim premazom ali folijo. Prav tako lahko iz starih opek zgradite vrtne paviljone, senčnice, ograje ali z njimi obložite poti.
{api_embed_photo}664439{/api_embed_photo}

Pod nogami

Na vrtna tla polagajte bodisi opeke bodisi tlakovce iz žgane gline v cementno malto na togi podlagi, fuge naj bodo široke približno pol centimetra in jih zapolnite z mivko. Zunanje površine, obložene z opeko, morajo imeti ustrezen padec, ki zagotavlja hitro odtekanje deževnice. Vzdrževanje takšnih tal ni zahtevno, kljub vsemu pa morate biti pazljivi, da ne pridejo v stik s kislinami, olji in jedkimi snovmi, ki bi lahko povzročili trajne poškodbe na materialu.{api_embed_photo}664437{/api_embed_photo}

Najpomembnejše pri zbiranju ali nakupu stare opeke je, da izberete kakovostno različico, ki je kljub starosti še ni načel zob časa, saj bo zgolj takšna tudi v reciklirani izvedbi ostala nezahtevna in bo dolgo krasila vrt. Da pa bo manj skrbi, se lahko odločite kar za sodobno klinker opeko, ki po videzu spominja na staro opeko. Ta bo dolga leta zvesta spremljevalka vrta, saj ohranja kakovost.
{api_embed_photo}664436{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta