Rasti cen (še) ni videti konca. Se nam zaradi pandemije obeta nova kriza na trgu nepremičnin?

Sanja Verovnik
31.03.2021 06:00
Povpraševanje močno presega ponudbo nepremičnin pri nas, posledica pa so nove podražitve, ki niso zaobšle niti gradbenega materiala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo v Mariboru manjka nekaj tisoč stanovanj, v prihodnjih letih naj bi jih zgradili okoli dva tisoč.
Igor Napast

Čeprav so mnogi pričakovali, da bo epidemija končno ustavila večletno rast cen nepremičnin, ki je bila najbolj izrazita v Ljubljani in na Obali, se je zgodilo ravno nasprotno. V Ljubljani cene novogradenj in rabljenih stanovanj dosegajo vrtoglave višine. Tako so bile nekatere nepremičnine v minulem letu vredne kar osemkrat več kot leta 2016. Nič drugače ni v Kopru, Celju in Mariboru. V slednjem so se lani stanovanja po podatkih Colliersovega poročila o trgu nepremičnin med petimi največjimi mesti najbolj podražila, a hkrati ostajajo, kot opozori Vasja Crnjakovič, direktor RE/MAX Nepremičnin Maribor in vodja agencije RE/MAX Nepremičnine Celje, v Sloveniji še vedno najcenejša. Trend rasti cen se nadaljuje tudi letos. Po lanski desetodstotni rasti cen so se nepremičnine v prvih letošnjih mesecih podražile za dodatnih deset do 15 odstotkov, pojasni Crnjakovič. Razlog za podražitve je po besedah Bojana Ivanca, glavnega ekonomista pri GZS, enak, kot je bil zadnjih šest let: "Ponudba novogradenj ne dohaja povpraševanja, cene pa so najvišje predvsem v mestih." Kar pa je, kot opozori Ivanc, značilnost tudi drugod po Evropi.

Zmerna rast cen še vsaj dve leti

Povpraševanje se je, potem ko se je po drugem zaprtju države sprostila nepremičninska dejavnost, še dodatno okrepilo, podobno je evforiji, pravi Branko Potočnik, direktor agencije Insa nepremičnine iz Maribora. K živahnejšemu tempu na trgu je po oceni Boštjana Udoviča, direktorja Zbornice za poslovanje z nepremičninami, prispeval tudi zadnji lockdown. "Številni kupci, predvsem pa prodajalci so bili v času ukrepov pasivni in so čakali na sprostitev za nakup ali prodajo nepremičnine," razmišlja Udovič, vendar ta čas veliko večjega povpraševanja ne pripisuje pandemiji, temveč razmeram na finančnih trgih. "Negativne obresti za depozite v bankah so vsekakor dober razlog za to, da se še več denarja investira v nepremičnine, ki so v tem času ena najbolj zanesljivih in varnih naložb. To, da pri nas ni nepremičninskega davka, je dodatna spodbuda za nakup stanovanja. Skratka, spodbud na strani povpraševanja je kar nekaj, skoraj nobene pa ni na strani ponudb," meni Udovič.

Nizke kreditne obrestne mere in s tem večje povpraševanje po nepremičninah bodo, napoveduje Bojan Ivanc, na trgu vztrajale še nekaj časa. Ekonomist je namreč prepričan, da nepremičninski trg še ni rekel zadnje in da bodo cene zmerno rasle tudi v naslednjih dveh letih. Po njegovih napovedih se bodo rabljene nepremičnine še letos podražile za dodatne štiri odstotke, v prihodnjem letu pa lahko pričakujemo še za tri odstotke višje cene. Kot poudari dr. Ivo Lavrač z ljubljanske ekonomske fakultete, vsaka ponudba potrebuje čas, da postopno reagira na povpraševanje in se mu prilagodi ter ga dohiti. "Povpraševanje po nepremičninah je dobilo močan enkratni impulz s pandemijo zlasti zaradi dela od doma in omejevanja življenja med lastne štiri zidove," razmišlja Lavrač. Pravi, da zdaj, ko več časa preživljamo doma, potrebujemo več prostora. Ta navada nam bo delno ostala tudi po pandemiji, je prepričan.

Vse dražji tudi gradbeni material

Pocenitve na trgu nepremičnin ne bo, vse dokler v ta segment ne bo posegla država, ocenjuje Boštjan Udovič, prepričan, da bi lahko ukrepi za aktivizacijo stanovanjskega fonda uravnovesili zdaj podivjani nepremičninski trg. Samo v Mariboru manjka nekaj tisoč stanovanj, v prihodnjih letih naj bi jih zgradili okoli dva tisoč. V Ljubljani je to število še vsaj trikrat večje. V obalnih mestih stanovanj že dolgo primanjkuje, v Piranu, denimo, že desetletja ni bilo novogradnje, opozarjajo sogovorniki. Investitorji, ki na trgu pospešeno gradijo nove stanovanjske soseske, med njimi Luka Jurič iz podjetja Novogradnje Maribor in Primož Pinter iz podjetja Primius gradnje, opozarjajo še na eno težavo, ki utegne v prihodnosti vplivati na cene nepremičnin: v enem letu so cene nekaterih gradbenih materialov zrasle za 30 odstotkov. "To se bo z leti nedvomno odražalo v višjih cenah stanovanj," pravi Jurič. Pinter pa se sprašuje, ali bo trg prenesel dodaten dvig cen nepremičnin. Prepričan je namreč, da bi se na podražitev najslabše odzval prav občutljiv trg v Podravju. "Zato bomo morali biti investitorji zelo previdni," ugotavlja Pinter in poudarja, da bi bila ekonomska upravičenost gradbenih projektov ob morebitnem nadaljevanju podražitev surovin postavljena pod vprašaj. To pa bi lahko vodilo v novo krizo na trgu novogradenj.

Drvimo v novo krizo?

Ali utegne prav kriza poseči na trg nepremičnin, podobno tisti izpred deset in več let, ko so ugasnila mnoga gradbena podjetja, zgradbe pa so vse do danes ostale nedokončane, je po besedah Mojce Žižek Mesarec iz nepremičninskega podjetja Galea za zdaj preuranjeno napovedovati. Je pa prepričana, da lahko prav kriza ustavi rast cen. Tudi Branko Potočnik opozori, da je trg nepremičnin tog in se na njem nič ne zgodi čez noč: "Če bo gospodarstvo stabilno, brezposelnost v mejah normale, bančni krediti razpoložljivi in pogoji financiranja sprejemljivi, bo dogajanje na nepremičninskem trgu še naprej živahno." Da obstajajo možnosti tudi za črn scenarij, se strinja Boštjan Udovič, a temu ne pripisuje veliko možnosti. "Ob zadnji krizi se je izjemno veliko gradilo. Trg so preplavili veliki nepremičninski projekti in zato postali nezanimivi. S tem je ponudba potisnila cene navzdol. Hkrati je močno upadla kupna moč, kar je zmanjšalo povpraševanje. Trenutno pa je denar izjemno poceni, investitorji pa so bistveno bolj previdni. Gradijo samo toliko, kolikor trg prenese," poudari direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta