KVADRATI

Slovenska tovarna z velikansko sončno elektrarno še bolj energetsko učinkovita

J. M.
24.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Xella

Nova investicija bo nadomestila dobro četrtino potreb po električni energiji za proizvodnjo gradbenih elementov iz porobetona. ''Lahko smo ponosni, da smo ta projekt speljali v teh energetsko neprevidljivih časih,'' poudarja vodja tovarne Dejan Turk. Sončna elektrarna je bila v omrežje postavljena v začetku letošnjega leta, v sredini januarja pa je že začela obratovati. ''Na streho proizvodnega obrata smo namestili več kot 2500 m² solarnih panelov, ki bodo zagotavljali približno 25 odstotkov potrebne energije. Nazivna moč sončne elektrarne znaša 540 kW,'' razloži Jani Uranič, vodja vzdrževanja in energetike. Sam proizvodni proces v primerjavi z nekaterimi drugimi gradbenimi materiali že v osnovi ni visoko intenziven, za proizvodnjo avtoklaviranega porobetona se namreč uporabljajo povsem naravne surovine, voda in zemeljski plin.

Izboljšave so vedno dobrodošle

Družba Xella porobeton je sicer že leta 2019 prejela Okoljsko nagrado za najboljši okoljski postopek, saj je z učinkovitim izkoriščanjem odvečne procesne toplote in reciklažo surovin ter drugimi procesnimi rešitvami dokazala, da so tako trajnost kot energetske izboljšave prve vizije podjetja. Leta 2015 je tovarna prejela tudi naziv za energetsko učinkovito podjetje. ''Poleg tega, da je gradbeni material Ytong trajnosten in okolju prijazen, je pomembno tudi, kako je proizveden. Na področju energetike in krožnega gospodarstva smo v našem podjetju naredili že veliko, seveda pa so izboljšave še vedno mogoče. Materiale in surovine v največji možni meri ponovno uporabimo in s tem zmanjšujemo okoljski odtis, poleg tega pa vse energijske in snovne tokove merimo in spremljamo s pomočjo sodobnega energetsko-informacijskega sistema,'' poudarja Uranič.

Xella

Material, ki se uporablja že 100 let

Družba Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material Ytong že od leta 1977. Beli gradbeni material porobeton, prej znan pod imenom siporex, je eden izmed bolj prepoznavnih gradbenih materialov na svetu. V gradbeništvu se uporablja že od leta 1923, omogoča pa gradnjo varnih in energetsko varčnih domov ter drugih vrst objektov.

Xella
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?