Se nakup naložbenih nepremičnin še splača? Z gotovino se, s kreditom ne

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Nepremičninski trg je za Slovence vedno zanimiv, ne nazadnje imamo v nepremičninah daleč največ svojega premoženja. Kakšne so danes priložnosti na trgu in kakšne so nevarnosti v luči aktualnih razmer, so nakupi nepremičnin kot kapitalskih naložb še vedno smiselni in donosni? Odgovore na ta vprašanja sta poskušala najti podjetnik Ivo Boscarol in Primož Jagarinec, partner v družbi Equinox Partners, ki je ob svoji obletnici delovanja tudi organizirala pogovor.

Da so nepremičnine vsekakor ena od naložbenih možnosti, je zatrdil Boscarol. "V nepremičninski trg sicer na dolgi rok verjamem, vendar se je izkazalo, da lahko tudi ta zaniha," je opozoril. Vendar je dejstvo, kot meni podjetnik, da so nepremičnine v našem življenju nekaj nujno potrebnega. "Četudi bomo jutri vsi šli na online in delali od doma, nekje moramo živeti, nekje mora potekati proizvodnja," je prepričan. A hkrati opozarja, da se danes v nekoliko spremenjenih razmerah, ki smo jim trenutno priča na trgu, splača vlagati zgolj v tiste nepremičnine, kjer lahko realno pričakujemo donose, višje od trenutne inflacije. Tudi sam se v nepremičninske posle, pri katerih ne more pričakovati deset- ali dvanajstodstotnega donosa, ne spušča.

Gradnja sto metrov visokih stolpnic

Danes je najboljše razpršiti svoje premoženje, je prepričan. Zato je del svojega premoženja po prodaji podjetja Pipistrel vložil v nepremičnine, ki pa so zgolj segment celotnega naložbenega portfelja. Odločil se je za nakup Koloseja, za katerega načrtuje, da popolnoma zasije v vsej svoji lepoti, v njem bo, kot je zatrdil, ostal tudi kino, in deset hektarov zazidljivih zemljišč Žita. Ta so izjemna, saj je to največja zazidljiva površina znotraj ljubljanskega obroča, na njej pa je možno graditi sto metrov visoke stanovanjske stolpnice, kupil jih je po ceni 300 evrov za kvadratni meter, je povedal in dodal, da je poleg tega 100 milijonov evrov vložil stanovanjske in industrijske nepremičnine. Tudi doma v Ajdovščini, je še dodal.

Ivo Boscarol: "Nakupi z gotovino veljajo za kapitalske naložbe, nakup stanovanja, v katerem boste živeli, je povsem druga zgodba." 
Boris Vugrinec

Po podjetnikovih besedah je danes zelo pomembno, da se nepremičnine kot naložbe kupujejo izključno z gotovino, saj s tem pri poslu ni rizika financiranja. "Ob šestodstotnih obrestnih merah in skoraj desetodstotni inflaciji tak donos ni mogoč. V resnici denar v tem primeru vrednost izgublja in ne pridobiva," je opozoril Boscarol. Seveda pa nakupi z gotovino veljajo za kapitalske naložbe, nakup stanovanja, v katerem boste živeli, je povsem druga zgodba, še dodaja.

Kriza je lahko za nekoga priložnost

Da je danes stanje na trgu drugačno, kot je bilo še pred letom oziroma več, pa opozori tudi Primož Jagarinec. "Zadnjih nekaj let smo živeli v obdobju negativnih obrestnih mer, inflacije praktično ni bilo, nepremičnine so se kot kapitalske naložbe pri nas in tudi v tujini kupovale z ugodnimi bančnimi posojili. Nato smo šli skozi spremembe - energetsko draginjo, dvignili so se gradbeni stroški, cene vsega so šle gor, zato vseh teh ugodnosti na trgu ni več - nakup nepremičnine kot naložbe s kreditom pa je slaba odločitev," še poudari. Marsikateri, tudi večji vlagatelji, ki so nakupe financirali z bančnimi posojili, se zdaj ob enormnem dvigu obrestnih mer srečujejo z velikimi težavami, še izpostavi. "Vsi ti zdaj že pošteno plačujejo za svoje dejanje," je prepričan Jagarinec. Boscarol pa je dodal, da je lahko kriza za nekoga drugega tudi imenitna priložnost za nakup nečesa, denimo nepremičnine. "Če imaš sredstva na voljo, pač čakaš na najbolj primeren trenutek na trgu in kupiš."

Primož Jagarinec: "Zadnjih nekaj let smo živeli v obdobju negativnih obrestnih mer, inflacije praktično ni bilo." 
Www.bravnicar.com

Je pa lahko boljša rešitev za naložbo v teh nepredvidljivih časih po sogovornikovih besedah tudi vlaganje v nepremičninske družbe in sklade, ki kotirajo na borzi, saj lahko posameznik vloži manjši znesek denarja, ta je bolj razpršen - torej je tudi tveganje manjše, hkrati lahko denar, če ga potrebuje, s prodajo delnic dobi takoj. Slaba stran teh naložb pa je lahko slabo poslovanje nepremičninskega sklada. Zato je tudi pri tem potrebna previdnost.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta