Sajenje na vrtu: Paradižniku, papriki in kumaram zagotovite dobro popotnico

Jasna Marin Jasna Marin
16.05.2023 07:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Marsikdo med nami je z nestrpnostjo pričakoval 15. maj, kajti po tem datumu po starem verovanju ni več nevarnosti, da bi nam ga ledeni svetniki zagodli na vrtu. "Po ledenih možeh sadimo oziroma presajamo kumare, bučke, papriko, buče, sladko koruzo, krompir, paradižnik, gomoljno zeleno in melone. Rastline, ki jih imamo v rastlinjaku, počasi privajamo na razmere na prostem. Ko jih presadimo na prosto, jih prvih nekaj dni ščitimo pred soncem, nižjimi večernimi temperaturami in vetrom," razlaga Katja Boh iz podjetja Metrob.

Paprikam prija sončno in zračno rastišče.
Shutterstock

Razdalja med rastlinami

Sadike paradižnika, paprike in jajčevcev potrebujejo sončno in zračno rastišče. Katja Boh svetuje, da pred sajenjem zrahljamo vrtno zemljo in jo izboljšamo z bio vrtnim kompostom. Tako bodo rastline dobile pravo popotnico za dober začetek. Podobno kot smo mlade sadike plodovk ob vsakem pikiranju posadili nekoliko globlje, jih tudi pri sajenju na vrt posadimo globlje, kot so rasle v lončkih, da tako spodbudimo razvoj močnejših korenin, s katerimi bodo rastline odpornejše in krepkejše.

Pri presajanju sadik je sadilno jamico ali sadilni jarek dobro najprej zaliti z vodo, tudi zemljo v lončku je dobro nekoliko omočiti. Nato izlončimo sadike in jim malce razrahljamo korenine, da se bodo te lažje razraščale v tleh. Posajene korenine zagrnemo z zemljo in jo nekoliko potlačimo z rokami ali pohodimo, da ne bo zračnih žepov in da se sadike bolje vrastejo, nato zemljo znova zalijemo.

Kaj pa medvrstna razdalja? Med sadikami paradižnika naj bo razdalja med sadikami po 50 cm, med vrstami pa 70 cm, poleg tega paradižniku priskrbite tudi opor. Razdalja med jajčevci naj bo 60 cm, med paprikami pa 50 cm. Tako bo verjetnost težav zaradi plesni pri odraslih sadikah manjša.

Paradižnikove sadike lahko sadimo globoko, do prvih listov, da se bodo korenine močneje razrasle in bodo rastline krepkejše ter odpornejše.
ShutterstockJajčevcem koristi, če v bližino posadimo žametnico in ognjič.
Shutterstock

Gnojenje

Kot smo zapisali, je vrtno zemljo že pred presajanjem plodovk koristno izboljšati s kompostom. Lahko pa, če komposta nimate, vrtni zemlji dodate založno gnojilo za rast, iz katerega se postopno (2-3 mesece) izločajo hranila. Nato prva dva do tri tedne tal okrog posajenih vrtnin ne gnojite, da ne bi z gnojenjem poškodovali nežnih koreninic. Potem pa lahko po malem že začnete dognojevanje. Katja Boh razlaga, da je rastline z visokimi potrebami po hranilih, med katere spada večina vrtnin – zlasti plodovke – in jagodičevja, priporočljivo dognojevati od začetka intenzivne rasti, in sicer z gnojili, ki spodbujajo rast in cvetenje. "Ko se začnejo delati plodovi, pa so za dognojevanje plodovk takoj priporočljiva gnojila za plodovke z dodatkom kalcija. Z redno uporabo gnojila bodo plodovi zdravi in lepi, njihova povrhnjica bo manj pokala, plodovi pa bodo bolj čvrsti in bolj obstojni pri shranjevanju. Tovrstna gnojila začnemo uporabljati takrat, ko rastline dosežejo polno velikost. V obdobju intenzivne rasti gnojimo enkrat tedensko, v obdobju mirovanja pa enkrat na tri tedne," razlaga sogovornica iz Metroba.

Shutterstock

Zastiranje tal

Proti koncu meseca, ko se zemlja ogreje, pripravimo poletno zastirko, ki bo ohranjala vlago v tleh in spodbujala aktivnost mikroorganizmov. "Za zastirko lahko uporabimo slamo, listje, pokošeno travo, lubje ipd. Uporabimo lahko tudi univerzalno organsko zastirko, ki vsebuje lesna vlakna in kompost in služi za izboljšanje tal, zavira rast plevelov ter preprečuje pretirano izhlapevanje vode," še dodaja Katja Boh.

ShutterstockShutterstock


Boste plodovke gojili na balkonu? V korita posadite pritlikave sorte razhudnikov, ki ne zavzemajo veliko prostora. Rastline morajo imeti veliko sonca in takšno lego, da jih obišče dovolj opraševalcev.
Flowercouncil
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta