S kakovostnimi tesnili bo garaža zaščitena pred hrupom

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
17.07.2019 01:31

Ne le zidovi, tudi vrata garaže so izpostavljena soncu, močnemu vetru, nalivom, včasih toči, zato morajo biti izdelana iz kakovostnih materialov, predvsem pa morajo dobro tesniti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hörmann/Matjaž

Poleg oken so tudi vsa zunanja vrata del stavbnega pohištva, kjer se pojavljajo toplotne in ventilacijske izgube. Z izbiro primernega materiala in predvsem s pravilno vgradnjo in zatesnitvijo dosežemo dobro toplotno in zvočno izolativnost vrat. Najbolj izpostavljena so zunanja vrata objekta - vhodna in garažna, ki razmejujejo notranjost in zunanjost. "Garažna in vhodna vrata ščitijo notranjost in vse kar, imamo poleg avtomobilov v njej shranjeno, da zagovimo zaščito pred vremenskimi vplivi," opozarjajo v podjetju Matjaž.

Iz garaž se je izgubljala toplota

Garaže so bile včasih del hiše, iz katerega se je izgubljalo veliko toplote. Prostor, iz katerega običajno tudi vstopamo v bivalne prostore, ni bil posebej izoliran, prav tako ne garažna vrata, zaradi njih se ni nihče razburjal, če je spodaj ali ob straneh kar naprej vleklo zaradi slabo ali sploh ne zatesnjenih stikov. A vse to je preteklost. Sodobna garažna vrata so dobro toplotno izolirana, izpolnjujejo zahteve glede protivlomne varnosti, protipožarne odpornosti in varne uporabe, različni pogoni zagotavljajo udobno zapiranje in odpiranje z daljinskim upravljalnikom, tesnila zagotavljajo dobro tesnenje, različni materiali in tehnologija izdelave pa omogočajo številne izvedbe, ki se podajo različnim arhitekturnim slogom, pravijo v podjetju Matjaž.

Trajno elastična in vremensko odporna tesnila na vseh štirih straneh garažnih vrat zadržujejo veter, dež in sneg. A tudi v lepem vremenu je preprosto dragoceno vedeti, da vse deluje brezhibno.
Hörmann/Matjaž

Da mraz, veter in dež ostanejo zunaj

Zadnja leta so vse bolj priljubljena sekcijska ali lamelna vrata. Njihova največja prednost je, da dobro tesnijo, za odpiranje pa potrebujejo zelo malo prostora, saj so sestavljena iz posameznih delov, sekcij ali lamel, ki se pri dviganju pod strop "lomijo". Če je, na primer, garaža v bližini ceste ali pločnika, odpiranje in zapiranje takšnih vrat ne ovira prometa in ne ogroža pešcev. Kakor pravi Nina Oset iz podjetja Matjaž, oblika gradbene odprtine nima nobene vloge. Lahko je pravokotna, poševno odrezana, s segmentnim ali polkrožnim lokom, vrata se vgrajujejo praviloma za odprtino. Obstajajo seveda tudi druge rešitve – kadar ni prostora v garaži. Lahko vgradijo tudi zunanja navojna vrata – kjer je navoj na zunanji fasadi. Vsekakor priporočajo, da svoje želje zaupate strokovnjakom, ki lahko ob brezplačnem ogledu vaše garaže ali hiše svetujejo najprimernejšo rešitev.

Garažna vrata, ki dobro tesnijo, zagotavljajo manj toplotnih izgub in hkrati večjo zvočno izolacijo.
Hörmann/Matjaž

Na vseh štirih straneh

Tesnila, ki so vgrajena v podboje, dodatna tesnila med sekcijami in talno tesnilo zagotavljajo zaščito pred vsemi vremenskimi vplivi in zunanjo umazanijo. Kakšna tesnila uporabiti? Nina Oset pojasni: "Za zagotovitev ustreznega tesnjenja in dobre zvočne izoliranosti se priporoča opremljenost vrat z ustreznimi tesnili. Trajno elastična in vremensko odporna tesnila na vseh štirih straneh garažnih vrat zadržujejo veter, dež in sneg, poleti pa tudi vročino. Kakovostna sredinska tesnila med vratnimi elementi pri dvostenskih garažnih vratih so dodatno zagotovilo za dobro tesnjenje. Talno tesnilo garažnih vrat lahko zaradi večje površine profilne gume izenači manjše neravne površine tal. Opcijska talna tesnila s prezračevalnimi režami ali prezračevalnimi rešetkami v eni vratni lameli zagotavljajo zadostno zračenje. Obstaja pa tudi rešitev, ki omogoča, da se zgornja lamela odpre in garaža zrači na takšen način."

Garaže niso rezervirane samo za jeklene konjičke, mnogi jih uporabljajo tudi kot delavnice. Ker se pozimi temperature v njih spustijo, je dobro razmisliti o vsaj občasnem ogrevanju.
Hörmann/Matjaž
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta