Rastlina, ki je pravi dinamit za športnike, lahko zelo koristi tudi vašemu zdravju

Jasna Marin Jasna Marin
19.03.2023 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V naravnem zdravilstvu velja čebula za sredstvo za pomoč pri zniževanju holesterola in krvnega tlaka. Pomaga pri težavah s srcem in ožiljem. V pradavnini so čebulo uporabljali kot naraven antibiotik ob prehladih ali gripi. Vsakodnevno uživanje je za preventivo pred prehladom in gripo, krepi živce, čisti kri, lepša polt, preprečuje strjevanje krvi, lajša revmo. Ker vsebuje inzulinu podobne snovi, znižuje sladkor v krvi. Redno uživanje naj bi zmanjšalo tveganja za nastanek raka na črevesju.

Shutterstock

Kakor smodnik

Čebula je kakor smodnik za športnike, saj daje energijo. Proti krčem pri otrocih v vodo damo svežo rezino čebule in jo otrokom damo piti po malih požirkih. Za krepitev lasišča z rezinicami čebule masiramo lasišče večkrat na dan, uporabimo lahko tudi iztisnjen sok čebule. Za zniževanje povišane temperature kašasto sesekljano čebulo položimo na podplate, zavijemo v brisačo in folijo, pustimo delovati čez noč. Tanke čebulne rezine polagamo na vratne žile za ustavitev krvavitve iz nosu.

Shutterstock

Koristne sestavine

Čebula vsebuje vitamin C za krepitev imunskega sistema, vitamine B, vitamin A, vitamin E, kalcij, kalij, železo, krom, ki pomaga vzdrževati normalno raven inzulina, žveplo, ki ima pozitiven učinek na dihala.

Sajenje v ne preveč rodovitna tla

Kadar jo sadimo na vrt, je zanjo najbolje izbrati sončna, rahla in odcedna rodovitna tla, ne preveč gnojena, sicer bodo listi veliki, čebula pa majhna. Iz cveta čebule dobimo 500-600 semen, zato lahko čebulo zgodaj spomladi sejemo. Vzgajamo jo lahko tudi iz čebulčka, ki ga še v začetku novembra, sicer pa zgodaj spomladi (najkasneje konec marca), sadimo v zemljo.

Shutterstock

Da ne bo solz pri sekljanju

Zagotovo ga ni junaka, ki ne bi med rezanjem čebule kdaj potočil solz. Da pri rezanju čebule ne bi pretirano pekle oči, jo režite ob curku vode iz pipe. Nekateri priporočajo, da ob rezanju čebule vklopite kuhinjsko napo. Maska za potapljanje je prav tako zelo učinkovita, res pa je marsikdo nima doma in je ne bo kupil samo zaradi rezanja čebule.

Shutterstock


 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?