Prva pomoč rastlinam po neurju

J. M.
26.07.2023 08:20

Velika temperaturna nihanja ne prinesejo samo dežja, ampak tudi huda neurja s točo. Rastline v takih okoliščinah doživljajo stres in so manj odporne proti boleznim. Lahko pa jim po neurju pomagamo, da se okrepijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Neurja s točo lahko povzročijo veliko škode na zelenjavi. "Toča tla zbije, zato moramo takoj, ko je izvedljivo, v medvrstnem prostoru tla površinsko prerahljati, saj le tako zagotovimo dovod zraka do korenin. Posevke vrtnin moramo čim prej temeljito pregledati in po potrebi odstraniti poškodovane plodove in dele rastlin ter dognojiti z ustreznimi gnojili oz. pripravki, ki pomagajo okrepiti rastline," priporočajo v podjetju Metrob.

Shutterstock

Ukrepi po toči naj na rastlinah zagotovijo:

• hitro zapiranje ran in

• nadaljevanje rasti/regeneracijo in zaščito pred okužbami.

Shutterstock

Najprej regeneracija, nato novi zagon

"Kjer tla to dopuščajo in niso premokra, priporočamo, da rastline čim prej poškropite s pripravkom na osnovi rdečih morskih alg za hitro regeneracijo poškodb, kot je denimo Rasti Algoplasmin. Uporaba v odmerku 40 g/10 litrov vode pospešuje celjenje tkiv ter preprečuje okužbo. Najboljši učinek takšnega pripravka je, ko škropimo samostojno in v sončnem vremenu," svetujejo pri Metrobu.

Dan za tem rastline tretiramo s tako imenovanimi busterji, ki zagotavljajo hiter ponoven zagon rasti. Takrat uporabimo biostimulant iz rjavih morskih alg, ki ga uporabljamo v odmerku 40 ml/10 litrov vode. Tak pripravek zmanjša stres rastlin in poveča izkoristek talnih hranil. Po toči se priporočajo 2-3 aplikacije v 7-10 dnevnih razmikih in tretiranje čim hitreje po pojavu poškodb.

Za zagon rasti po toči uporabimo koncentrat prostih aminokislin in celokupnega dušika, kot je Naturamin. Ta poveča fiziološke procese rastlin v stresnih situacijah, kot so vročina, suša, toča, nizke temperature, napad škodljivcev, ter spodbuja regeneracijo rastlin po poškodbah.

Shutterstock
Protitočna mreža lahko dobro obvaruje rastline pred uničevalno točo.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta