Posebna streha, ki bo vzdržala tudi vihar

Oglasno sporočilo
03.09.2023 21:10

Če so pravilno zasnovane, so ravne strehe trpežne in kljubujejo tudi najmočnejšemu vetru, do živega jim ne pride niti toča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bauder

Poleg tega je ravnino mogoče tudi izkoristiti za strešno teraso z imenitnim razgledom ali jo zasaditi z zelenjem.

Danes ima vse več enodružinskih stavb raven zgornji del, ki ne služi samo kot streha, temveč tudi kot terasa ali celo vrt. Hiše z ravno streho imajo sodoben zunanji videz, ki predstavlja aktualni trend, poleg tega pridobimo s takšno streho tudi drugačno svobodo notranjega oblikovanja, saj dobi stavba z ravno streho povsem drugačno dimenzijo in prinaša nove možnosti.

Shutterstock

Kako bi se radi počutili v stavbi

Seveda pa se za ravno streho ne odločimo kar čez noč. Izhodišča za projektiranje stavbe in njene strehe so odvisna od lokacijske danosti, podnebja, krajevnih predpisov ter zakonodajne in tehničnih zahtev. Kakšno streho boste izbrali, je povezano tudi z vašo predstavo o tem, kakšna naj bo videti hiša, v kateri boste živeli. Bo s klasično (dvokapno) streho ali bo moderna, v obliki kocke oziroma kvadra in potemtakem z ravno streho. S temi vprašanji se graditelji srečajo že ob obisku arhitekta, ki ob vseh željah investitorjev upošteva tudi druge vidike, pomembne za umeščanje hiše v prostor. Če menite, da je ravna streha morda prava rešitev za vas, si najprej zastavite vprašanje, kako bi se radi počutili v notranjosti hiše oziroma kako želite izrabiti notranje prostore.

Ena bistvenih prednosti v moderni hiši z ravno streho je, da ta stanovalcem ne da občutka strehe. Zato je za tiste, ki so jim všeč poševnine in pogled v nebo skozi strešna okna, morda tudi pridih lesa v mansardi, bolj ustrezna klasična dvokapnica. Kdor se spogleduje z modernostjo in želi izkoristiti dodatne površine, ki jih ponuja ravna streha, bo videl precej odlik v njej. Ravna streha namreč prinaša dodatno zunanjo dimenzijo in lahko služi kot dodatna bivalna površina, na primer kot terasa, ki lahko z ozelenitvijo daje videz povsem naravnega okolja.

Shutterstock

Premišljena zasnova in kakovostna izvedba

Ravna streha mora biti dobro in premišljeno zasnovana ter pravilno izvedena. Pri strehi namreč ni v ospredju samo njen videz, temveč predvsem, kako trdna in odporna bo pred vremenskimi nevšečnostmi, s čimer bo obvarovala tudi vse, kar je pod njo, hkrati pa skoznjo ne bo uhajala toplota. Odločilen dejavnik za to je ustrezna in dobra zasnova ravne strehe.

Osnovna pravila glede zasnove je določena v standardu za planiranje in izvajanje tesnjenja ravnih streh. Vsak osnovni modul sestave ravne strehe, ne glede na to, ali bo na strehi uporabna bivalna površina ali pa bo ta zgolj varovala objekt pred zunanjimi vplivi, vedno zajema naslednje sloje: 

  • nosilno podlago,
  • parno zaporo,
  • toplotno izolacijo,
  • vodotesni sloj in
  • morebitni zaključni sloj.

S takšno sestavo strehe zagotovimo ključne funkcije, ki jih ta opravlja: ustrezno vodotesnost, dobro toplotno izolativnost, trajnost in varnost. Prav slednja je vse pomembnejši dejavnik zaradi vse pogostejših ekstremnih vremenskih obremenitev s točo, nevihtami in močnim vetrom. Ključno je tudi, da so posamezni elementi vgrajeni v skladno v celoto, s čimer se zagotovita enostavno upravljanje in vzdrževanje strehe.

Bivalna terasa

Razmišljate o tem, da bi na ravni strehi zasnovali teraso? Sloji so enaki tako v primeru, če nam ravna streha služi zgolj kot streha, ali imamo na njej uporabne površine. Pri slednjem se spremenijo le zahteva glede tlačne trdnosti oziroma trdote toplotne izolacije, ki mora biti zaradi večje mase, s katero bo terasa stalno obremenjena, večja.

Naklon je nujno potreben Čeprav se zdi ravna streha na videz bolj ali manj ravna, pa vendarle ni, saj ima vsaka ravna streha naklon, da lahko z nje nemoteno odteka voda. Standard narekuje dvoodstotni naklon ravne strehe.

Bauder

Bi raje ozelenjeno streho?

Ozelenitev strehe pomeni nadgradnjo običajne ravne strehe, istočasno pa ji nalaga dodatne zahteve, saj je osnovna funkcija strehe skrita oziroma prekrita s sloji ozelenitve. Zato je v takšnem primeru treba posvetiti še večjo pozornost načrtovanju ravne strehe, kot tudi sami izvedbi, saj je napake težko odpraviti. Osnovna pravila glede ozelenitve strehe določena v standardu za planiranje in izvajanje tesnjenja ravnih streh.

Danes se čedalje več zelenih streh pojavlja na večstanovanjskih stavbah in tudi na hišah. Resda so s stališča začetne investicije zelene strehe dražje od običajnih streh, vendar imajo najmanj dvakrat daljšo življenjsko dobo. Zaradi teže humusa, substrata, vegetacije in zadrževane vode morajo biti nosilne konstrukcije utrjene, zato mnogo ravnih streh prav zavoljo povečanih obremenitev ne moremo spremeniti v ozelenjene. Če pa so trdne in omogočajo ozelenitev, potem velja zgolj še pogledati, katere prednosti prinaša ozelenjena streha - teh je res veliko.

Djd/paul-bauder/©michael Jan Gallner

Prednosti zelene strehe

Pozimi je v stavbah z ozelenjeno streho zaradi dobre izolativnosti treba manj ogrevati, poleti pa manj hladiti s klimatskimi napravami, saj zmanjšajo temperaturo v bližnji okolici, zaradi česar v notranje prostore poleti ne seva tako močna toplota z razbeljenih teras.

  • Rastline, ki so del ozelenitve, ugodno vplivajo na naše počutje, saj ohranjajo površine bolj hladne in obenem prestrezajo onesnažen zrak iz okolice, ga filtrirajo in proizvajajo dragoceni kisik.
  • Takšna streha prispeva k izboljšanju zvočne izolacije, saj rastline absorbirajo zvok.
  • Zelena streha ščiti vrh stavbe pred mehanskimi poškodbami, denimo točo. Zaščitena je tudi pred 
  • UV-žarki, zato ima ozelenjena streha mnogo daljšo obstojnost v primerjavi s klasično streho.
  • Rastline na ozelenjeni strehi porabijo veliko deževnice, zato je manj steče v odtoke. 
  • Poleg tega se z ozelenitvijo ustvari dodaten življenjski prostor za mnoge živali in rastline.

Imate vprašanja o zeleni strehi? Več o pravilni zasnovi ravne ali zelene stehe najdete na www.bauder.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.