Plod, ki izzove požar v ustih. Ga znate pogasiti?

Jasna Marin Jasna Marin
06.07.2022 04:00

Danes velja čili za eno najbolj razširjenih začimb na svetu, saj obstaja nekaj tisoč različnih sort, ki se med seboj razlikujejo po barvi, velikosti, priljubljenosti in obliki ter seveda po pikantnosti. Veste, kateri velja za najbolj pekočega na svetu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Značilno ostrino daje čiliju snov, imenovana kapsaicin, njegovo intenzivnost oziroma pikantnost pa merimo po Scovillovi lestvici, ki jo je pred dobrim stoletjem določil ameriški znanstvenik Wilbur Scoville. Pri tem je uporabil skupino okuševalcev, ki so okušali različno koncentrirane raztopine razredčenega čilijevega koncentrata, dokler niso začutili ostrine. Če jih je pekla raztopina v razmerju 1:50.000, so ostrino označili s 50 tisoč enotami. Torej, večja kot je številka, bolj pekoč je čili. Medtem ko običajne sorte navadno dosežejo od nekaj tisoč do nekaj deset tisoč Scovillovih enot, pa naj bi za najbolj pekočo veljala sorta z imenom Carolina Reaper, ki dosega okoli dva milijona enot. Za primerjavo – omaka Tabasco dosega številko okoli 5000, čiliji Jalapeno pa denimo "zgolj" med 6000 in 8000 Scovillovih enot.

Čili Carolina Reaper velja že vrsto let za najbolj pekočega na svetu.
Magnolia677/Wikimedia Commons

Gašenje požara v ustih

Ljudje v zadnjem času sicer kar tekmujejo, kdo bo s križanjem različnih sort vzgojil najbolj pekoč čili ter se s tem vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Nekatere nove vrste naj bi tako sicer bile še močnejše od Caroline, a še niso bile uradno priznane oziroma testirane. Požar, ki ga v ustih razplamti čili, je sicer najbolje pogasiti z navadnim jogurtom, mlekom ali smetano. Kapsaicin, ki povzroča pekoč občutek, je namreč topen v maščobi in ne v vodi.

Shutterstock


Flower Council
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta