Nova fasada: V kako debelo obleko boste odeli stavbo?

Tina Recek Tina Recek
06.06.2019 01:49

Malodane vsaka nova fasada je lepa, a to, kako trpežna je in kako energetsko učinkovita je izolacija pod njo, se pokaže šele čez čas. Kako izbrati ustrezne materiale in na kaj vse je treba paziti, da nas bo fasada dolgo in učinkovito varovala pred vplivi okolja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Fasada je prvo, kar opazi budno oko obiskovalca. Je obleka stavbe in ključna za energijsko učinkovitost objekta. S kolikšno debelino toplotne izolacije jo moramo obdati oziroma kakšna je predpisana toplotna prehodnost zunanjih sten in s tem povezana vrsto in debelino izolacije? Iz Baumita odgovarjajo, da to v največji meri določata Pravilnik o učinkoviti rabi energije (PURES) in tehnična smernica o učinkoviti rabi energije TSG-1-004:2010. Poleg tega je pri izbiri toplotne izolacije smiselno upoštevati tudi kriterije, ki jih za pridobitev subvencij določa Eko sklad. Po teh kriterijih je za fasade predpisana debelina izolacije iz stiropora 16 centimetrov oziroma 13 centimetrov za bolj izolativen, sivi stiropor, ter 14 centimetrov za izolacijo iz mineralne volne.

Za posamezen fasadni sistem vsak proizvajalec ponuja natančno določene kombinacije lepil, prednamazov in zaključnih slojev, ki omogočajo ustrezno paroprepustnost, lepilno spodobnost in druge lastnosti fasadnega sistema. Zato naj bodo vse komponente kontaktne fasade od enega proizvajalca.
DJD/Schoener Wohnen Farbe

Nižja toplotna prevodnost, manjša debelina

Na vprašanje, na kaj moramo biti pri tem pozorni, v Baumitu odvrnejo, da predvsem na toplotno prevodnost izolacijskega materiala - to izrazimo s faktorjem toplotne prevodnosti lambda (λ). Različni materiali imajo namreč različno toplotno prevodnost, s tem pa je povezana potrebna debelina izolacije. Nižja ko je toplotna prevodnost izolacije, manjša debelino potrebujemo. Izolacija iz fenolne pene ima na primer toplotno prevodnost 0,20 W/mK, kar je dvakrat manj od običajnega stiropora. Posledično za enako toplotno izolativnost potrebujemo pol tanjšo debelino, na primer 8 centimetrov izolacije iz fenolne pene ustreza 16 centimetrom izolacije iz stiropora. Poleg tega moramo upoštevati izolativnost same pozidave zunanjih sten. Bolj izolativne pozidave zahtevajo manj dodatne toplotne izolacije na fasadi.

Nova je vsaka lepa

''Ne smemo pozabiti še na zahteve pravilnika o zvočni zaščiti in pravilnika o požarni varnosti v stavbah. Nemalokrat je poleg toplotne zaščite s fasadno izolacijo treba zagotoviti tudi dodatno zvočno zaščito in negorljivost fasade, ki prepreči širjenje ognja v primeru požara. V tem primeru se vedno uporabijo negorljive fasadne izolacije kot je na primer kamena volna,'' razlagajo v podjetju Knauf Insulation. Po njihovem mnenju poceni materiali in ugodni izvajalci preprosto ne morejo zagotoviti končne kvalitete, ki bi na dolgi rok služila svojemu namenu. "Ko je fasada nova, je praktično vsaka lepa, reference pa se lahko pokažejo šele čez nekaj let. Zato je pomembno, da se pred izbiro tako izolacije kot fasadnega sistema dobro informiramo in premišljeno izberemo aranžma izvedbe," še poudarijo v omenjenem podjetju, kjer menijo, da velja pozornost nameniti tudi osnovnim pravilom za vgradnjo izolacijskih materialov, lepljenje in mehansko pritrjevanje ter predvsem izvedbi detajlov.

Na starih stavbah toplota pospešeno uhaja zlasti na stikih stene in okenskih okvirjev ter na predelih medetažne betonske plošče ali neizolirane balkonske plošče.
Shutterstock

Pravo vreme tudi za sušenje

V podjetju Saint-Gobain opozarjajo, da moramo biti pozorni ne le na ustrezne vremenske pogoje ob sami izdelavi fasade oziroma vgradnji fasadnega sistema, temveč tudi nekaj dni po izvedbi, torej v obdobju sušenja materiala in vezave komponent.
Fasadnega sistema ne smemo izdelovati z zmrznjenim materialom, na zmrznjeni podlagi ali nanašati mokre materiale, ko je temperatura nižja od 5 stopinj Celzija. Tako nizke temperature so neprimerne tudi za čas sušenja in strjevanja.
V hladnem vremenu oziroma takrat, ko vremenoslovci napovedo, da bo zunaj zmrzovalo, je treba dela prekiniti v času, ki dovoljuje, da se material, ki je bil nanesen, popolnoma posuši in strdi. Tako preprečimo poškodbe, ki bi lahko nastale zaradi zmrzali. Čas sušenja je odvisen od pogojev in se spreminja glede na temperaturo, veter in vlažnost ozračja. Če je treba dela končati v neugodnih vremenskih pogojih, je treba zagotoviti minimalne temperaturne pogoje z ustrezno zaščito ali pa uporabiti namenske izdelke.

Hišo večino časa vidijo drugi, ne njeni stanovalci. Zato naj bo fasada raje bolj umirjena kot prežive barve. Kako hitro bo zaradi sonca in drugih vplivov iz okolja barva začela bledeti, je odvisno zlasti od kakovosti pigmentov in veziv.
Shutterstock
Kamena volna je dimenzijsko stabilen izolativni material, ki se ne krči in širi na vročini in mrazu.
DJD/Saint-Gobain Weber

Ko toplota uhaja skozi zunanjo steno

Pri izdelavi fasade lahko nehote naredimo kakšno napako. V Baumitu pravijo, da je največja napaka nastanek toplotnih mostov. Nastanek toplotnega mostu pomeni, da je na delu zunanje stene toplotni tok povečan zaradi pomanjkljive toplotne izolacije. Poenostavljeno rečeno: na tem delu toplota pospešeno uhaja skozi zunanjo steno. Najpogostejši vzrok so neizolirane balkonske plošče, betonske preklade nad okni, medetažne betonske plošče, stiki stene in okenskih okvirjev itd. Zaradi nastanka toplotnega mostu se lahko lahko v notranjosti pojavita plesen in kondenz, v najslabšem primeru pa lahko nastanejo poškodbe na gradbenih materialih. Pravilno položena toplotna izolacija je najboljši ukrep za preprečevanje nastanka toplotnih mostov.

Toplotne izgube je mogoče preveriti s termografskim pregledom stavbe v hladnem obdobju leta, ko je stavba ogrevana in je temperaturna razlika med notranjim ogrevanim prostorom in zunanjostjo dovolj velika.
Shutterstock

Prihranimo čas in stroške

"Dobra priprava in poznavanje osnovnih pravil pri vgradnji fasadnih sistemov prihranita stroške in čas pri gradnji. Kvaliteta materialov brez upoštevanja pravilnih postopkov vgradnje ni in ne more biti jamstvo za kakovostno delovanje fasadnih sistemov. Samo pravilna vgradnja je jamstvo za optimalne rezultate brez neprijetnih posledic. Tako pri načrtovanju kot pri vgradnji je potrebno poznavanje osnovnih pravil, ki je prvi pogoj za doseganje želenih rezultatov," sklenejo v podjetju Saint-Gobain.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta