Ne čakajte na višje cene energentov, že zdaj pomislite na naslednjo kurilno sezono

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
27.06.2023 14:24

Ogrevanje s toplotno črpalko postaja vedno bolj priljubljeno, poleg cene sta med glavnimi vzroki stabilnost energenta in prijaznost do okolja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Ste tudi vi med tistimi, ki za ogrevanje hiše še vedno uporabljajo kurilno olje ali peč na trdna goriva? Res je, da niste edini, v Sloveniji sta ta energenta med najpogostejšimi za ogrevanje enodružinskih hiš. Toda njuna cena, enako kot cena električne energije ali zemeljskega plina, je v preteklem letu močno nihala in strokovnjaki si ne upajo napovedati, kakšna bo v prihodnji kurilni sezoni. Na to pa se je najbolje pripraviti že danes, čeprav smo se skrbi za ogrevanje po precej dolgem obdobju hladu komaj prav znebili.

Veliko lastnikov družinskih hiš, pa tudi poslovnih in industrijskih zgradb se v zadnjih letih odloča za zamenjavo ogrevalnega sistema, in sicer iz več razlogov. Poleg nestabilnih cen sta kurilno olje in zemeljski plin zelo odvisna tudi od dobave, kar se je izrazito pokazalo ob lanskem napadu na Ukrajino, ki je zamajal tudi ustaljene dobavne poti energentov. V nasprotju denimo z elektriko, ki jo v Sloveniji lahko zagotavljamo sami, smo pri kurilnem olju in zemeljskem plinu v celoti odvisni od tujine. Nenazadnje pa je treba omeniti še en razlog za prehod na drugačno ogrevanje, in to je ekologija. Obnovljivi viri energije nam ne zagotavljajo le samooskrbnosti z električno energijo, temveč so tudi mnogo bolj prijazni okolju od fosilnih goriv.

Arhiv Naročnika

Za ogrevanje in hlajenje

Zelo priljubljena izbira pri zamenjavi ogrevalnega sistema je toplotna črpalka. Glede na vir energije, iz katerega črpajo toploto, so na voljo trije tipi toplotnih črpalk: izkoriščajo toploto okoliškega zraka, zemlje ali podtalnice. Kakšen tip boste izbrali, je odvisno predvsem od tega, kateri vir vam je najlaže dosegljiv. Z energijo iz toplotne črpalke ne ogrevamo le prostorov, temveč tudi sanitarno vodo. Poleg ogrevanja pa je možno s toplotno črpalko objekt tudi pohlajevati, in sicer bodisi s konvektorji bodisi s sistemom cevi v tleh ali stenah, ki ga sicer uporabljamo za ogrevanje.

Nemška kakovost na slovenskem tržišču

Na slovenskem tržišču so na voljo tudi toplotne črpalke Alpha Innotec, izdelane v Nemčiji. Črpalke tipa zrak/voda ali zemlja/voda uporabljajo za delovanje naravno hladilno sredstvo, in sicer naravni plin propan, ki je okolju prijazen in ima minimalen vpliv na okolje. Odlikujejo se z izjemno tihim delovanjem ter omogočajo ogrevanje in hlajenje. Toplotne črpalke zemlja/voda so sicer učinkovitejše, ker je temperatura zemlje na letni ravni bolj stabilna kot temperatura zunanjega zraka, toda obenem zahteva namestitev zemeljskega kolektorja ali sonde več zagonskih sredstev.

Toplotna črpalka Alpha Innotec
Arhiv Naročnika

Investicija v toplotno črpalko se je obrestovala že mnogo lastnikom zasebnih in poslovnih zgradb, zato ne odlašajte z odločitvijo in si že v naslednji kurilni sezoni privoščite udobje sodobnega ogrevalnega sistema. Če želite optimalno energetsko rešitev, pa razmislite o kombinaciji toplotne črpalke in sončne elektrarne, ki je cenovno daleč najbolj ugodna. Omogoča namreč znatne prihranke pri mesečnih stroških za energijo na nivoju porabe celotnega objekta, ne le toplotne črpalke, v nekaterih primerih tudi do 100 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.