Ne čakajte na jesen. Zdaj je pravi čas za servis ogrevalnih naprav in nabavo kuriva

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.06.2020 02:00

V teh in naslednjih dneh, ko ogrevalne naprave večinoma mirujejo, se je priporočljivo lotiti njihovega vzdrževanja in čiščenja, hkrati pa poskrbite za nabavo energentov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Heizung.de

Čeravno je večina ljudi te dni z mislimi povsem drugje kot pri servisiranju naprav za ogrevanje in nabavi energentov, so poletni meseci kot nalašč, da se ustrezno pripravite na hladnejše jesenske in zimske dni. Saj veste, čas hitro teče in tudi obdobje toplega vremena, ko ogrevanja doma ne potrebujemo, se bo končalo. Gotovo si boste oddahnili ob misli, da je vaša ogrevalna naprava ustrezno vzdrževana in s tem pripravljena na zimo ter da razpolagate tudi z zadostno količino energentov in vam ne bo treba tik pred zdajci čakati v vrsti na dostavo.

Toplotne črpalke

Za nemoteno delovanje toplotne črpalke se priporoča, da se naprava uporablja skozi vse leto, saj je učinkovitejši vir od drugih konvencionalnih virov ogrevanja, opozori Suzana Guček iz podjetja Kronoterm. Sogovornica svetuje, da ob prehodu na poletni čas preklopite na poletni režim. S tem izklopite ogrevanje objekta, vendar ohranite pripravo tople sanitarne vode in vklopite hlajenje s toplotno črpalko, če je to možno. Kdaj pa je čas za vzdrževanje toplotne črpalke? "Vsekakor priporočamo, da se pred začetkom kurilne sezone opravi preventivni vzdrževalni pregled. Toplotno črpalko takrat očistimo in pregledamo vse nastavitve, po potrebi opravimo manjše popravke. S tem se lahko izboljšata delovanje in učinkovitost ter zagotovi daljša uporabna doba naprave. Pa še cena vzdrževalnega letnega pregleda je v poletnem času nižja," poudari Gučkova. "Veliko strank čaka na začetek kurilne sezone, takrat pa se soočijo z različnimi težavami - potrebujejo več pomoči pri nastavitvah, odkrivajo težave in napake, ki se pokažejo ob ponovnem ogrevanju, zna se zgoditi, da ljudje ostanejo brez ogrevanja v hladnih dneh." Sogovornica je prepričana, da je zato čas zunaj kurilne sezone najbolj primeren za opravljanje servisnih pregledov in posegov. "Predvsem je to čas, ko v primeru večjega posega kakšen dan ne dela toplotna črpalka in ne bo težav z ogrevanjem. Zaradi manjšega povpraševanja po urgentnih servisnih posegih vas bo serviser v tem času obiskal hitreje," pravi Gučkova.

Cene energentov so trenutno na trgu zelo ugodne, dobavni roki pa kratki.
Shutterstock

Peči na trdna goriva

Starejši kotli na trdna kuriva so praviloma predimenzionirani, zato je zgorevanje v njih nepopolno, na stene kurišča in v dimniku pa se nalagajo debele katranske obloge in saje. Vsak milimeter debeline teh oblog prinaša približno šestodstotno izgubo, zato jih je treba odstraniti mehansko, najbolje s kovinsko krtačo. To je delo za dimnikarja, lahko pa med ogrevalno sezono tudi sami večkrat očistite kurišče. Kadar mehansko čiščenje ne zadošča, je treba opraviti še kemično čiščenje. V prodaji so kemična sredstva, predvsem v obliki tekočin, ki se razpršijo po kurišču, nato pa se zakuri v kotlu. Tekočina nastale obloge topi in jim znižuje točko zgorevanja pod 400 stopinj Celzija, tako da zgorijo. Za nastavitve gorilnika pri peči na drva poskrbi serviser, dimnikar pa očisti peč in dimnik ter opravi meritve. Še posebno pozorni bodite na dotok zraka ob morebitni zamenjavi starih oken z novimi, saj se tedaj zaradi večje tesnosti lahko pojavijo težave zaradi pomanjkanja zraka v prostoru. To vodi do slabšega zgorevanja in pojava ogljikovega monoksida, ki je smrtno nevaren plin. Ob menjavi oken je zato nujen obisk serviserja peči, ki naj preveri zgorevanje in dotok zraka. Ob menjavi stekel in tudi sicer priporočamo zamenjavo stare peči z novo na prisilni vlek, praviloma kondenzacijsko. Če imate v prostoru peč na drva, ki nima urejenega neodvisnega dotoka zraka iz zunanjosti, morate nujno urediti tudi to, saj je takšno ogrevanje smrtno nevarno.

V toplih mesecih je smiselno poskrbeti za vsa popravila, menjave ogrevalnih teles, servisiranje ogrevalnih naprav, da boste ob začetku kurilne sezone brez skrbi.
Kermi

Kamini

Ogrevanje s kaminom pričara svojevrstno vzdušje in toplino, ki ima svoj čar, ima pa tudi svoje specifičnosti, ki jih je treba upoštevati, opozori Boris Gojkošek iz podjetja Seltron. "Bodisi govorimo o kaminih na drva bodisi o kaminih na pelete, a slednji se le redko uporabljajo tudi za segrevanje sanitarne tople vode, kar pomeni, da se zunaj ogrevalne sezone praviloma ne uporabljajo. Zato je zdaj idealen čas za temeljito vzdrževanje," poudari Gojkošek. "Če govorimo o kaminu na drva, ki ima manj gibljivih komponent, se osredotočite predvsem na čiščenje kurišča in dimnika. Pri kaminu na pelete je pred novo ogrevalno sezono treba obvezno temeljito očistiti tudi dovajalni sistem za pelete. Če pustite 'stare' pelete v zalogovniku in tako imenovanem polžu, se ti navzamejo vlage, se okrušijo ali sprimejo in tako blokirajo polž ob vnovičnem vklopu ogrevalne naprave v jeseni," pravi sogovornik. Dodaja, da je prav tako nujno očistiti ventilator, saj so količine drobnega prahu, ki se na slednjega primejo, precejšnje in posledično zmanjšajo količino svežega zraka, ki ga ventilator dovaja v kurišče, kar povzroči slabo zgorevanje. "Ne smete zanemariti niti pregleda dovodnih kanalov za zajem zraka, saj ni redko, da neaktivne kanale čez poletje zasedejo ptice ali kakšne druge živalice, ki blokirajo normalen zajem svežega zraka, nujnega za normalno zgorevanje," še opozori Boris Gojkošek.

Plinske peči

S pripravo na novo kurilno sezono imate zelo malo dela tisti, ki se ogrevate na zemeljski plin. Dovolj bosta že pravilna nastavitev gorilnika in redno vzdrževanje. V plinskih pečeh je namreč zgorevanje popolnejše kot v pečeh na trdna goriva. Pred začetkom sezone ali po koncu naj serviser preveri tesnost plinske napeljave do gorilnika, pregleda ventilator, elektromagnetne ventile, filtre in elektrode, očisti gorilnik.

IR-paneli

Kako pa je z vzdrževanjem vse bolj priljubljenega infrardečega (IR) ogrevanja. Kot razloži Aleš Babič iz podjetja Ekosen, vzdrževanja razen čiščenja pri IR-panelih praktično ni, pričakovana življenjska doba pa je do 50 let.

Najmanj časa boste porabili za vzdrževanje IR-panelov. Te je treba po vsaki sezoni in pred njo le očistiti.
Ekosen

Nabava energentov

Kdaj je pravi čas za nabavo energentov? Energetski svetovalci pa tudi ponudniki energentov so si edini: čim prej, najboljše takoj po končani sezoni ogrevanja, najprimernejši čas pa je običajno prav poletje. Kot pravi Jure Zidar iz podjetja Bioles Horizont, so trenutno ugodne tudi cene energentov: "Pandemija ni vplivala samo na padec cen nafte, temveč tudi na cene lesne biomase, kamor sodijo sekanci, briketi, peleti, drva in premog. Skratka obnovljivega vira energije, ki je kot sistem ogrevanja zelo gospodaren in v svetu kot tudi v Sloveniji vse bolj priljubljen energent za ogrevanje. Lesna biomasa je zadnja leta med energenti veljala za enega najcenejših." V času koronavirusa so se cene lesne biomase po besedah sogovornika še dodatno pocenile.
Tudi zalog na trgu je trenutno dovolj, dobava pa je zelo hitra, pravi Zidar. In dodaja: "Kako že pravi stari slovenski pregovor? Da si dober gospodar kurjavo priskrbi že spomladi, če ne spomladi, pa vsaj poleti, ko so cene energentov najbolj sprejemljive, na dobavo pa ni treba čakati. Vsekakor je tudi zaradi tega dobro, da ne odlašate z nakupom energentov do konca leta oziroma do začetka nove kurilne sezone." Kako bo jeseni s cenami lesne biomase, je težko napovedovati, vsekakor pa takrat, ko bo povpraševanje večje, cene ne bodo več tako nizke. "V javnosti se že pojavljajo špekulacije o podražitvi energentov v drugi polovici leta. Dejstvo je, da spremembe bodo. Predvsem zato, ker pričakujemo, da se bo v jesenskih mesecih močno povečalo povpraševanje po energentih. Večje povpraševanje pa ima seveda vedno vpliv na ceno, ki bi se lahko tudi v letošnjem primeru dvignila," ocenjuje situacijo na trgu Jure Zidar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta