Kjer je lani rasel krompir, naj letos raste čebula: Kam pa posaditi čilije in paradižnik?

Jasna Marin Jasna Marin
09.04.2023 11:00

Nekateri pišejo dnevnike o tem, kaj se jim dogaja v življenju. A vrtičkarjem je bolj dobrodošel zvezek, v katerega vsako leto nariše postavitev vrtnin na vrtu. Tam, kjer je lani raslo zelje, mora letos rasti nekaj drugega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Prvi korak do vrta z zdravimi vrtninami je, da upoštevamo, katere rastline so bile na vrtu leto prej, in pravilno kolobarimo. Kolobar pomeni menjavo vrtnin, osnovno pravilo pa je, da vsaj dve leti na isto gredico ali isto mesto ne posadimo rastline iz iste botanične družine. Šele tretje (če se odločimo za triletni kolobar) ali četrto leto (če bomo upoštevali štiriletni kolobar) sadimo na gredo vrtnino, ki je tam rasla prvo leto.

Shutterstock

Tako naj si sledijo vrtnine

Kako kolobariti? Najprej si v zvezek narišite načrt vrta in vanj vrišite vrtnine, ki so lani rasle na gredah, temu ustrezno izberite vrtnine, ki bodo na njih rasle letos.

• Začnite z rastlinami, ki obogatijo zemljo s hranili, to so stročnice (grah, bob, fižol), ki v prst dovajajo dušik. Te sadite tam, kjer so lani rasle čebulnice.

• Na mestu, kjer so lani rasle stročnice, naj bodo letos kapusnice (zelje, cvetača, repa, koleraba, ohrovt, redkev), ki veljajo za velike porabnice hranil.

• Za kapusnicami sadite razhudnike (paradižnik, paprika, čili, jajčevci, krompir), kobulnice (korenček, zelena, peteršilj), špinačnice (špinača, blitva, rdeča pesa), solate in bučnice (buče, kumare, melone). 

• Tej skupini naj sledijo čebulnice (čebula, česen, drobnjak).

Shutterstock

Zakaj je kolobarjenje koristno

Če leto za letom na posamezne grede sadite iste kulture, se zemlja kmalu izčrpa; v takšnih tleh se hitreje naselijo škodljivci in bolezni, ki napadajo vrtnine. Zato je pomembno, da na vrtu kolobarite. Kolobarjenje pomeni sistem gojenja, pri katerem se rastline v večletnem zaporedju zvrstijo na različnih gredah v vrtu. S kolobarjenjem pripomorete k preprečevanju razmnoževanja talnih škodljivcev in bolezni, ki rade napadejo posamezne vrste rastlin.

Shutterstock



Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta