Kdaj in zakaj zamenjati stavbno pohištvo?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.12.2021 02:00

Okna in vrata so dotrajana, ko ne tesnijo ali so na njih vidne poškodbe. S sodobnim stavbnim pohištvom boste prihranili pri stroških za ogrevanje, saj toplota večinoma uhaja skozi okna, poudarita dr. Jernej Markelj in
Ljubo Jug, energetska svetovalca iz mreže ENSVET.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/rehau Ag

Ljubo Jug, neodvisni energetski svetovalec ENSVET: "Nova okna bistveno bolj tesnijo kot stara, zato v prostorih ni več naravnega prezračevanja, posledica je slabši zrak. Zato je dobro razmisliti tudi o prezračevalnem sistemu."

Matej Pušnik

Stavbno pohištvo ima tako kot številne druge stvari, ki jih uporabljamo, časovno omejeno obstojnost, opozori energetski svetovalec Jernej Markelj. Ocena, kdaj je treba zamenjati na primer okna, je po besedah neodvisnega energetskega svetovalca Ljuba Juga lahko precej subjektivna. Običajno se za menjavo oken, pa tudi vrat, odločimo nekje po tridesetih letih. Trajnost je, kot nadaljuje Jug, odvisna od kakovosti samih oken, njihove izpostavljenosti vremenskim vplivom, tudi od samega vzdrževanja. Pomembni znaki, da okna niso več funkcionalna, so po besedah Marklja prepih oziroma netesnost pri okenskih okvirjih, njihova povešenost, pogosto nastajanje kondenza na notranji strani okna ali med stekli, lomi in razpoke v zasteklitvi ter številne druge poškodbe, zaradi katerih okno več ne služi svojemu namenu.

Dvakrat boljša kot pred desetimi leti

Dr. Jernej Markelj, energetski svetovalec ENSVET: "Načeloma je smiselno menjati dotrajana okna v prostorih, kjer bivate, še posebno tista, ki so obrnjena proti severu."

Matej Pušnik
Hörmann Slovenija

Material ne vpliva na toplotne prihranke

Ker stroški ogrevanja postajajo vse višji, je zamenjava stavbnega pohištva po navadi tudi dolgoročna odločitev, s katero skušamo prihraniti pri stroških za ogrevanje. Z vidika energijske učinkovitosti je vseeno, pravi Ljubo Jug, ali bomo izbrali okna z okvirjem iz lesa, kovine ali umetne mase ali pa kombinacijo vsega. Učinkovita raba energije po sogovornikovih besedah določa, da je lahko toplotna prehodnost vertikalnih oken z okvirjem iz lesa ali umetne mase največ 1,4 W/m2K, z okvirjem iz kovine pa 1,6 W/m2K: "To pomeni, da lahko pri lesenem oknu s površino en kvadratni meter in pri temperaturni razliki ene stopinje Celzija med notranjim in zunanjim zrakom izgubimo največ 1,4 W toplote. Povedano drugače: če je temperatura v prostoru 20 ºC, zunanja pa 0 ºC, skozi takšno okno izgubljamo 28 W toplote." Sodobna okna imajo po besedah Juga še nižje toplotne izgube: nekje med 0,75 in 1,1 W/m2K. In kakšni so prihranki toplote, če dotrajana okna zamenjamo z novimi, energetsko varčnimi? "Stara okna s tako imenovano termopan zasteklitvijo imajo transmisijske toplotne izgube 2,7 W/m2K. Če jih zamenjamo z novimi, katerih izgube znašajo 0,9, je razlika 1,8 W/m2K. Temperaturni primanjkljaj v Sloveniji se giblje nekje med 70.000 in 95.000 kelvin ur. Računano z neko povprečno vrednostjo, 84.000 kelvin ur znese zmanjšanje toplotnih izgub v eni kurilni sezoni dobrih 150 kWh toplote na kvadratni meter okna. Če se ogrevamo s kotlom na kurilno olje, ki ima izkoristek 90 odstotkov, pomeni, da v kurilni sezoni prihranimo dobrih 16,5 litra kurilnega olja na kvadratni meter oken. Če pa upoštevamo še zmanjšanje toplotnih izgub zaradi boljšega tesnjenja novih oken, se ta prihranek lahko celo več kot podvoji," poudari energetski strokovnjak.

Fakro

Kje zamenjati okna in kje ne

Grobo oceno, koliko prihranka toplote in stroškov z menjavo oken in vrat bomo imeli, lahko vsak za svoj objekt pridobi s pomočjo spletnega pripomočka na spletni strani porabimanj.si, opozori Jernej Markelj. Načeloma pa je smiselno, pravi Markelj, zamenjati dotrajana okna v tistih prostorih, kjer bivate, še posebno tista, ki so obrnjena proti severu, saj se skozi njih izgubi največ toplote, sledijo okna, obrnjena na vzhod in zahod, najmanj prihranka, a še vedno dovolj, pa je pri menjavi oken, ki so obrnjena proti jugu, saj skozi ta dobite največ sončnih toplotnih dobitkov. Z vidika učinkovite rabe energije je smiselno okna zamenjati predvsem v ogrevanih prostorih, meni Jug. V neogrevanih prostorih, kot so na primer garaža, klet, shramba, pa menjava oken ne prinese občutnega zmanjšanja toplotnih izgub. Seveda to ne velja za vse zgradbe enako, opozori sogovornik, ki pravi, da je veliko odvisno od same razporeditve ogrevanih in neogrevanih prostorov in toplotnega ovoja stavbe. "Če imamo na primer neogrevan hodnik z okni, ki imajo velike toplotne izgube, se bo to poznalo tudi v ogrevanih bivalnih prostorih. Še posebno to velja za vetrovno izpostavljene lokacije," pojasni sogovornik. Pri zamenjavi oken je pomembno, še doda, da so nova okna ustrezno vgrajena v pravilno pripravljeno okensko odprtino. Prav tako morajo biti ustrezno mehansko pritrjena, tesnjenje okenske rege pa mora biti izvedeno v treh ravneh. To omogoča ustrezno toplotno izolacijo na spoju med okenskim okvirjem in odprtino ter omogoča ustrezen odvod vlage oziroma preprečevanje nastanka kondenza med okenskim okvirjem in zidom, pravi Ljubo Jug, ki ob zamenjavi oken priporoča vgradnjo prisilnega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka. "Ker nova okna običajno bistveno bolj tesnijo, v prostorih ni več naravnega prezračevanja. Zaradi tega se pogosto poslabša kakovost zraka v prostorih, več je zračne vlage in posledično več kondenzacije zračne vlage in nastanka plesni na hladnih površinah," opozori energetski svetovalec.

Sodobna okna imajo bistveno manj toplotno prehodne okvirje, krila in zasteklitev, hkrati pa tudi zelo dobro tesnijo.

Djd/rehau Ag

Razmislek o fiksnih ali panoramskih oknih

Ko se odločite za zamenjavo stavbnega pohištva, naj bo odločitev premišljena, še bolje se je po nasvet, če se pojavijo nejasnosti, obrniti na strokovnjaka, denimo energetskega svetovalca. Pri videzu oken imajo najpomembnejšo vlogo okenski okvirji in morebitna zunanja senčila, je prepričan Jernej Markelj. "Okna, ki se odpirajo, imajo zaradi troslojne zasteklitve običajno kar precej širok okvir. Zato premislite, ali je nujno, da se vsa okna odpirajo, ali pa so lahko nekatera med njimi tudi fiksna. Slednja imajo namreč tanjše okvirje kot krilna ali drsna, kar v notranje prostore prinaša tudi več svetlobe. Hkrati pa je omenjena izvedba enostavnejša in cenejša," razmišlja Markelj. Po njegovih besedah je lahko zasteklitev brez okenskih okvirjev, v tem primeru gre za tako imenovana panoramska okna, ki ustvarjajo zelo atraktiven videz. Kombinacija panoramske fiksne zasteklitve in običajnega krilnega ali drsnega okna še bolj poudari sam okenski okvir, ocenjuje energetski svetovalec. Okenski okvir je lahko lesen, iz kovine ali plastike, lahko pa je kombinacija vseh. Vse vrste okvirjev je mogoče prebarvati tudi v drugo barvo, kot je njihova naravna, in jih tako prilagoditi fasadi, vratom, arhitekturi hiše, našteva sogovornik.

Običajno se za menjavo oken in tudi vrat odločimo približno po tridesetih letih.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta