Kako sanirati hišo, ki se je posedla?

Sanja Verovnik
06.05.2021 02:00
Ko na steni v hiši zazeva razpoka, to ni nujno znak za preplah. Tanke, za lasek debele razpoke, običajno pomenijo le, da je razpokal omet. Večja težava so tiste debelejše. In te potrebujejo strokovni pregled.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Težava večine starih hiš je posedanje. Rešitev, kako se te težave lotiti pri obnovi starejše zgradbe, poznajo v podjetju Uretek. Geotehnična in gradbena stroka poznata različne tehnične rešitve za sanacijo temeljnih tal, posedenih temeljev in razpok na konstrukciji, opozarjajo.

Sanacija je nujna

Razpoke lahko nastanejo kot posledica potresa, plazu ali drsenja terena, lahko se posedajo tla. Možno je tudi, da so temelji kakorkoli poškodovani oziroma preprosto slabi, ali pa je podlaga pod temelji neutrjena. Včasih so lahko vzrok tudi tresljaji v okolici objekta, ki jih povzročajo recimo bližina večjega gradbišča, prepogosta vožnja težkih vozil ... V primeru posedanja stavbe, je ukrepanje nujno. Poseda se lahko celotna stavba zaradi prej omenjenih vplivov. "Preden se odločimo za sanacijo, je treba jasno identificirati vzroke za nastale poškodbe. Kadar imamo opravka s problematično zemljino, je treba najprej izvesti geotehnične preiskave in meritve, kot so na primer penetracijski preizkusi, sondažni izkopi, jedrne vrtine ... Kraški teren ali nestabilni nasip, v katerem obstaja možna prisotnost podzemnih praznin, lahko preverimo tudi z georadarjem. Na osnovi preiskav se potem odločimo, katera tehnična rešitev bi bila v danem primeru najbolj optimalna. Glede sanacije razpok in drugih poškodb konstrukcije pa našim strankam vedno priporočamo, da se za nasvet obrnejo na izkušenega statika, ki po pregledu objekta poda smernice za nadaljnje ukrepe," svetujejo v podjetju.

Uretek

Ukrepi za izboljšanje tal

Kadar so razpoke posledica posedenih temeljev, je treba po besedah strokovnjakov iz podjetja Uretek sprejeti ukrepe za izboljšanje temeljnih tal, s katerimi povečamo nosilnost zemljine. To je ključnega pomena za uspešno sanacijo. “Nosilnost terena lahko povečamo z različnimi tipi injektiranja. Med zanesljive metode sodi globinsko injektiranje temeljnih tal z razteznimi smolami. Ta skandinavska tehnika je danes precej razširjena, saj je neinvazivna, hkrati pa omogoča kontrolirane dvige posedene konstrukcije. Poznamo pa tudi druge, klasične tipe injektiranja, ki pa se večinoma izvajajo z različnimi cementnimi mešanicami. Posedanje temeljev lahko načeloma zaustavljamo tudi s podbetoniranjam ali pilotiranjem. V tem primeru pa ne gre za izboljšanje temeljnih tal, pač pa za prenos statičnega bremena objekta na globlje, bolj nosilne plasti zemljine,” še pojasnijo.

Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta