Investicija v prihodnost: Proizvodnjo oken bodo nadgradili s prezračevalnimi napravami

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
04.04.2022 02:00

Podjetje MIK bo predvidoma do konca maja prihodnje leto v Vojniku zgradilo sodobni razvojni center in inštitut dr. Peter Novak, pa tudi tovarno prezračevalnih naprav MIKrovent.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
MIK

S postavitvijo temeljnega kamna in zakopom časovne kapsule so v podjetju MIK iz Vojnika napovedali pričetek gradnje razvojnega centra in inštituta dr. Peter Novak ter nove tovarne prezračevalnih naprav MIKrovent. Z gradnjo slednje se bo podjetje poleg proizvodnje oken na zemljevid vpisalo tudi kot proizvajalec slovenskih dvocevnih lokalnih prezračevalnih sistemov MIKrovent. Da je ta v celoti rezultat slovenskega razvoja in znanja, je opomnil lastnik in generalni direktor podjetja Franc Pliberšek. "Gre za proizvod, ki smo ga razvili v inštitutu prof. dr. Petra Novaka. Razvijamo in testiramo ga v testnih komorah, kjer lahko ustvarjamo različne klimatske pogoje - temperature od -25 do 50 stopinj Celzija in vlago od 10 do 99 % - in s tem simuliramo vse podnebne lokacije po svetu, od Celja do Osla, od Miamija do Toronta, skratka kjerkoli po svetu." MIKrovent so v podjetju začeli razvijati leta 2007 skupaj s Pliberškovim nekdanjim profesorjem iz Fakultete za strojništvo dr. Petrom Novakom, po katerem je novi projekt dobil tudi ime. "Novak me je opozoril, da naša okna preveč tesnijo, in da le to povzroča sindrom bolnih hiš. Nagovoril me je, naj pričnem razvijati lokalne prezračevalne sisteme, ki jih bo možno namestiti na okna. Takrat smo bili na tem področju pionirji, o lokalnih prezračevalnih sistemih se še ni veliko vedelo," se spominja Franc Pliberšek.

Po njegovih besedah se bo novi inštitut s proizvodno halo raztezal na 6400 kvadratnih metrih. Od tega bo polovica namenjena proizvodnji prezračevalnih naprav Mikrovent, druga polovica pa razvoju, testnim komoram, show roomom, pisarnam in studiu. K projektiranju stavbe je Pliberšek povabil arhitekta Andreja Kalamarja in strojnega projektanta Mateja Jelena. "Zgraditi nameravamo energetsko varčno stavbo z geosondami, sončno elektrarno in prezračevalnimi napravami, v kateri bodo odlični pogoji za delo in snovanje novih izumov," je še poudaril Pliberšek in napovedal, da bo objekt, ki naj bi vrata odprl konec maja prihodnje leto, sodil med najbolj energetsko učinkovite objekte v južni Evropi. Slavnostnega dogodka se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je opozoril, da so investicije znak zdravega podjetja in gospodarstva: "Po pandemiji pa so znanilec nadaljnjega razvoja in generator okrevanja tudi ostalih podjetij."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta