(INTERVJU) Na prostore z zgodbo se lažje navežemo

Jasna Marin Jasna Marin
06.11.2019 01:49

"Če je tloris dober, lahko tudi preprosta oprema tvori izjemno celoto," meni arhitektka Tina Rugelj, ki slikovito in z zanosom razkriva, kako lahko izvabimo najlepše iz novih in tudi starih prostorov, iz katerih veje dragoceni duh časa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miran Kambič za studio Tina Rugelj arhitektura+oblikovanje

"Ni samo oprema tista, ki naredi dom in kakovostno bivalno okolje, ampak so bistveni tudi arhitektura prostora, pravilna umeščenost objekta v širšo okolico z upoštevanjem vseh njegovih danosti, kot so smeri neba, osončenje, lepi pogledi, stik z naravo, zatem kvaliteten tloris stanovanja, ki upravičuje svojo ceno na kvadratni meter, in šele nato pride na vrsto oprema," poudarja Tina Rugelj, ki že vrsto let prostorom podarja edinstveno obliko.

Arhitektka Tina Rugelj je ustanoviteljica in vodja studia Tina Rugelj arhitektura + oblikovanje. Studio, ki je bil ustanovljen leta 2011 v Ljubljani, deluje na področjih arhitekture ter notranjega in produktnega oblikovanja. www.tinarugelj.com
Klemen Razinger

Poseben šarm

Imamo pa pri nas tudi veliko starejših stanovanj in hiš z dušo in potencialom. Z vašim arhitekturnim studiem ste poskrbeli že za več imenitnih prenov. Kako ohranite del starega in obenem omogočite stanovalcem, da zaživijo na novo, v osveženem domu, ki omogoča bivanje v skladu z aktualnim časom?
"Arhitekturna dediščina je v Sloveniji bogata. Ko se srečam z arhitekturo, interierjem ali kosi stavbnega pohištva ali opreme, ki jo je po mojem mnenju prav ohraniti, to vsekakor skušam na neki način umestiti v projekt. Takšna adaptacija je vsekakor tehnično in finančno bolj zahtevna, saj je potrebnih veliko kompromisov. Zasnova tlorisa z novo funkcijo zahteva veliko prilagoditev, prav tako nove inštalacije, lončene peči je danes s specializiranimi mojstri možno zelo lepo prenoviti, pri obnovi starih parketov je treba sodelovati s pravimi podizvajalci, ki razumejo vrednost posega. Pri takšnih kompleksnih projektih je morda ključno, kako arhitekt prenovo predstavi svojemu naročniku. Uspešni projekti prenov so vedno timsko delo in sadovi so vsaj po mojem mnenju veliko bolj sladki kot neki nepopisan list. Prilagajanje staremu da novim interierjem in eksterierjem poseben šarm."

Kuhinjski otok omogoča več delovne površine, dostop v kuhinjo z vseh strani in odprtost prostora. Stara peč je prenovljena in ima spremenjeno obliko. Da se v hladnih dneh na njej lahko tudi kdo pogreje, je zgoraj obložena.
Janez Marolt za studio Tina Rugelj arhitektura+oblikovanje

Arhitekturno načrtovanje

Kako se pri prenavljanju prostorov in opremljanju interjerja lotite kombiniranja starega in sodobnega ter med elementi vzpostavite ravnotežje?
"Najprej določim vse kvalitete in pomanjkljivosti v prostorih, nato premislim o umestitvi programa vanje, skupaj z naročniki določim okvirne dimenzije površin in opreme, ki bi jim po njihovem mnenju zadostovale, nato se posvetim arhitekturnemu načrtovanju in raziščem vse možnosti, ki jih ponujajo gabariti objekta. Ravnotežja ne vzpostavim sama – to je timsko delo arhitekta, naročnika in velikokrat izvajalca gradbenih del. Arhitekt vodi prenovo in ima jasen cilj že od začetka, se pa glede na okoliščine na gradbišču – govorim za adaptacijo – neki parametri lahko spremenijo in so pomembne hitre odločitve, včasih najdemo tudi zelo inovativne rešitve.

S kovinskimi vertikalami na vhodu je prostor dobil vežo, ki je v prvotni zasnovi ni bilo. V njej je kotiček s klopjo, Thonetovim obešalnikom in velikim toniranim ogledalom, ki povezuje prostor s pogledom v jedilnico in kuhinjo.
Miran Kambič za studio Tina Rugelj arhitektura+oblikovanje

Ornamenti nikoli brez razloga

Obstajajo na Slovenskem elementi notranje opreme, ki so tipični za naše okolje in bi jim bilo vredno dati več poudarka, jih obuditi v življenje?
"Lončena peč je zagotovo eden od teh elementov, ohraniti je treba stare pečnice, urediti nov dovod in odvod zraka, jo na novo pozidati in morda umestiti vanjo še steklena vratca, da lahko opazujemo plamen. Vsaka slovenska regija ima svoje zelo tipične elemente dekoracije in stavbnega pohištva, le pogledati je treba okoli sebe."

Ornament nageljna je uporabljen za tehnično rešitev: prezračevalne line na pokrivniku za radiator, ki ima hkrati funkcijo klopi.
Janez Marolt za studio Tina Rugelj arhitektura+oblikovanje

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta