Imate doma lončnice, ki učinkovito čistijo zrak v prostorih?

Jasna Marin Jasna Marin
18.09.2023 05:45

Sobne rastline lahko polepšajo prostor in vzbudijo prijetne občutke v človeku. Pravzaprav zmorejo še veliko več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lončnice pomagajo izboljšati razpoloženje ljudi in so precej učinkovite čistilke zraka v zaprtih prostorih.
Shutterstock

Raziskava, ki jo je izvedel avstralski profesor psihologije Alex Haslam, je pokazala, da se v delovnem okolju, v katerem "sobivamo" z lončnicami, produktivnost poveča za okoli 15 odstotkov. Prisotnost rastlin prispeva tudi k boljšemu razpoloženju in zmanjšanju stresa.

Prostori z rastlinami so prijetnejši tudi za učenje in spodbujajo kreativnost ter inovativnost, skrb za rastline pa prinaša občutek odgovornosti in povezovanja z naravo, kar pozitivno vpliva na splošno duševno stanje.

Znano je tudi, da so rastline učinkoviti čistilci nekaterih onesnaževal, ki se izločajo iz lepil, pohištva, sintetičnih preprog in drugih materialov v prostorih. Poleg tega rastline med fotosintezo v zrak izločajo dragoceni kisik. Med najučinkovitejše zelene čistilce zraka spadajo kosmuljka, samolist in potos, naštevajo v podjetju Metrob.

Kosmuljka

Zelenčica ali kosmuljka (Chlorophytum comosum) je rastlina, ki so jo imele že naše babice. Ta lončnica je silno prilagodljiva in odporna, tudi če jo dalj časa pozabite zaliti, vam ne bo zamerila. Uspeva tako na sončnem mestu kot v senci, zlahka raste tudi v hladnejšem prostoru, zato so jo nekoč imeli v verandah. Ste vedeli, da je zelenčica tudi zelo učinkovita pri čiščenju zraka? "Filtrira onesnaževala iz zraka, kot je strupeni formaldehid, in nevtralizira vonjave, kot je dim. Rastlina je zelo preprosta za razmnoževanje – le odrežite dolge vitice oz. stebla, jih postavite v vodo in iz njih bodo pognale korenine. Nato jih posadite v substrat in tako dobite novo mlado rastlinico kosmuljke," svetujejo pri Metrobu.

Kosmuljka je izjemno prilagodljiva rastlina, ki dobro prenaša tudi suh zrak v stanovanju.
Shutterstock

Samolist

Tudi samolist (Spathiphyllum) je učinkovit čistilec zraka, ki filtrira toksine, kot so formaldehid, trikloretilen ali benzen. To so strupi, ki se lahko izločajo iz pohištva, talnih ali stenskih oblog. "Veliki listi spatifila lahko povečajo vlago v prostoru. Na ta način rastlina preprečuje suhe nosove ali oči ter ščiti pred morebitnimi alergijami. Da bo samolist uspeval, potrebuje senčno lego in redno zalivanje," poudarjajo pri Metrobu.

Da bo samolist uspeval, potrebuje senčno lego in redno zalivanje.
Shutterstock

Potos

Zlati potos (Epipremnum pinnatum) je privlačna sobna rastlina, ki je preprosta za nego in preživi tudi z malo svetlobe. Postavljen na predalnik ali garderobno omaro si potos enostavno utira pot navzgor, navzdol, levo ali desno - odvisno od plezalnih pripomočkov in opor, ki mu jih zagotovite. Tudi ta rastlina ima čistilni učinek, saj nase veže številne strupene snovi, vključno s formaldehidom, ksilenom, benzenom in trikloroetilenom.

Potos raste precej hitro. Če vodi za zalivanje enkrat tedensko dodate gnojilo za lončnice in rastlino občasno obrežete, bo košata in sijoča.
Nizozemska Cvetlična Zbornica

Zalivanje

Kadar zalivate sobne rastline, poskrbite, da v podstavku ne bo zastajala voda. "V nasprotnem primeru lahko korenine odmrejo, rastlina pa ne bo več mogla vsrkati vode in hranilnih snovi. Zato rastlin ne zalivajte, če niste prej preverili, kako vlažna je prst. To lahko storite tako, da s prstom preverite stopnjo vlažnosti prsti v globini nekaj centimetrov. Pogosto se namreč zgodi, da je na površju prst že suha, nekaj centimetrov globlje pa je še vedno dovolj vlage," razlagajo pri Metrobu.

Skrb za liste

Z listov redno odstranjujte prah. Tako bodo rastline lahko spet zadihale. Za to uporabite vlažno krpo. Redno odstranjujte tudi suhe liste in cvetove. V odmrle dele rastlin se namreč rada naselijo glivična obolenja.

Prehrana rastlin

Vsaka rastlina za rast poleg vode potrebuje tudi dovolj hrane, zato sobne rastline redno gnojite. Priporočljivo je, da vodi za zalivanje enkrat mesečno pozimi in enkrat tedensko poleti dodate tekoče gnojilo za zelene rastline.

Presajanje

Redno presajanje je nujno za zdravo rast rastlin. Smiselno je, da sobne rastline v svežo prst in večji lonček presajate na dve do tri leta. Korenine se lahko v sveži, zrahljani zemlji dobro razvijejo, listi pa bodo postali večji in močnejši.

Lončnice so učinkoviti čistilci nekaterih onesnaževal, ki se izločajo iz lepil, pohištva, sintetičnih preprog in drugih materialov v prostorih.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta