(FOTO) Stopite v čudežno deželo ogledal

Jasna Marin Jasna Marin
11.11.2020 02:00

Z ogledali lahko navidezno povečamo prostor, poudarimo intenzivnost svetlobe ali z odsevom poskrbimo, da kak predmet postane bolj opazen in zanimiv. A njihova poglavitna naloga ostaja zrcaljenje podobe tistega, ki se postavi prednje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
KARE Design

So ogledala v jutranjih urah tudi pri vas najbolj oblegani predmeti v hiši? Pravzaprav si težko predstavljamo bivanje brez njih. Praviloma zadostuje, če imate doma tri ogledala - lahko tudi manj - prvo v predsobi, drugo v kopalnici in tretje v katerem od lepo urejenih prostorov. Glavno ogledalo v stanovanju naj meri približno 200 centimetrov v višino in 60 centimetrov v širino, da se v njem vidite od glave do pet.

Fiam


Poudarite lepe reči

Ker se slika predmetov v ogledalu podvaja, naj to vselej odseva podobo nečesa, kar vam je všeč: obenj postavite zanimivo rastlino, vazo s cvetjem ali dragocen okrasni predmet, da tako dodatno poudarite privlačen motiv.

KARE Design

Tlorisi hiš ali stanovanj niso vedno pravokotni ali kvadratni, temveč so velikokrat v obliki črke L ali nepravilne oblike, kot da jim manjka del prostora. Z ogledalom boste ustvarili vtis, da se stanovanje nadaljuje v manjkajoči del prostora in tako učinkovito uravnovesili energije v stanovanju.

Visoki prostori potrebujejo navpična ogledala, dolgi prostori vodoravna. Majhne prostore boste z velikim ogledalom na videz povečali, ozke hodnike in stopnišča pa optično razširili. Večje ko je ogledalo, in ob tem še brez okvirja, tem boljši bo učinek.

Ogledala kvadratne, pravokotne ali šestkotne oblike izžarevajo jang energijo (moški, aktivni princip) in režejo prostor, medtem ko okrogla in ovalna ogledala prostora ne omejujejo in izžarevajo mehkobno energijo jin, ki predstavlja ženski, pasivni princip. Za skladnost v življenju je vselej treba poiskati ravnovesje med obema principoma.

Fiam

V predsobi

Ogledalo v predsobi s srebrnim ali zlatim okvirjem po feng šuju pomaga prečistiti energijo ob vstopu v hišo. Vendar ne sme biti nameščeno neposredno nasproti vhodnih vrat, sicer se bo energija, ki priteka od zunaj, odbila ven, namesto da bi zakrožila po stanovanju. Notranji opremljevalci odsvetujejo nameščanje zrcal nasproti straniščne školjke ali v bližino koša za smeti, ker bi se tako podvajala odpadna energija, prav tako je neprimerno imeti ogledalo tam, kjer je običajno nered.

Shutterstock

Pazljivo z osvetlitvijo v kopalnici

Ogledala naj bodo zlasti v kopalnici vedno ustrezno osvetljena: svetloba, ki prihaja od zgoraj, pogosto meče neprijetne sence, zato je bolje, če imate ob ogledalu manjše stranske svetilke. Priporočljivo je, da svetloba pada na človeka bočno z obeh strani in je dovolj intenzivna, da je odsev v zrcalu razpoznaven in jasen.

Hülsta

Ustrezen slog

V trgovinah je na voljo pestra ponudba ogledal raznih velikosti in oblik, tudi okvirji so zelo različni. Seveda morate najprej vedeti, kam boste postavili ogledalo, in se na podlagi izmere stene in prostora ter barv in materialov pohištva odločite, kakšno zrcalo bo krasilo dom. V tradicionalno opremljeno stanovanje se najbolje poda klasično ogledalo z lesenim okvirjem, v stanovanja s sodobno opremo pa bo bolje namestiti modernejša ogledala, bodisi z umetelno brušenimi robovi bodisi s pozlačenimi, posrebrenimi ali celo usnjenimi okvirji.

Fiam

Iz več kosov ali enega

Najprimernejša za bivalne prostore so ogledala v enem kosu, kajti takšna, ki so sestavljena iz več delov ali zložena kot mozaik, razbijejo sliko in navadno ne dajo najboljšega občutka, saj se ob pogledu vanje počutimo, kot da kakšen del telesa ni na svojem mestu. Lahko pa ogledalo, sestavljenemu iz več kosov, umestite nekoliko višje. Takšna združba ogledal bo poskrbela za zanimive igre svetlobe in odsevov.

KARE Design

Kaj pa v spalnici?

Postavitev ogledala v spalnico ni priporočljiva, lahko pa kakšno kljub vsemu postavimo tja in ga zakrijte, kadar ga ne uporabljate, ali ga pritrdite na notranjo stran omarnih vrat, da se vanj pogledate, ko pomerjate oblačila. Vsa oblačila, ki jih imate v omari z ogledalom, naj bodo vedno pospravljena, da se bo od tam zmeraj zrcalil red.

Shutterstock

Če imate garderobo prostorsko ali z omarami ločeno od spalnice, si dajte duška, kajti v prostoru, kjer se preoblačimo, je priporočljivo imeti veliko ogledalo.

Pianca

Previdnost nikoli ni odveč

Pri namestitvi ogledal bodite zlasti pazljivi v stanovanjih slabovidnih oseb in oseb z demenco. Slabovidni namreč lahko nehote odsev zamenjajo z resničnim prostorom, ljudje z demenco pa se lahko prestrašijo, ko zagledajo svoj odsev v ogledalu, saj mislijo, da vidijo tujca.

Pazljivost z ogledali je potrebna tudi takrat, kadar jih selite ali premikate. Obvezno jih zaščitite z rjuhami ali mehurčasto folijo, da vam bodo namesto sedmih let nesreče, kolikor naj bi jih prinašala razbita ogledala, dolgo in dobro služila.

KARE Design


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta