(FOTO) Prenova brez napak: kopalnica v duhu minimalizma in toplih tonov

Tina Recek Tina Recek
15.12.2019 03:46

Če se lotevate prenove kopalnice, je to lahko idealna priložnost, da prostor zasije ne samo v sveži preobleki, temveč da ga povežete z garderobno sobo ali celo teraso.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Topli toni in keramika v imitaciji lesa so sinonim za domačnost. Za kopalnico je pametno izbrati kakovostne elemente, umirjene barve in ne preveč vpadljivih vzorcev.
Kohler

V kopalnici, svetišču higiene in sproščanja, začnemo in končamo dan. A po določenem obdobju pride čas za njeno osvežitev, bodisi zato, ker jo je načel zob časa, bodisi zaradi naveličanosti z njeno podobo. Najprej je priporočljivo, da ocenimo, kolikšen delež družinskega proračuna bomo za to porabili, in na osnovi tega določimo obseg prenove. Naslednji korak je iskanje strokovnjakov. Slednji so lahko iz vrst arhitekture, gradbeništva in prodajalcev kopalniške opreme.

Razmišljate o podometnem straniščnem kotličku zaradi estetskega videza in preprostejšega čiščenja? Ti kotlički so navadno vgrajeni v sanitarno steno, kjer poteka večina inštalacij.
Geberit

Najprej so na vrsti inštalacije

Projektant in kreativni direktor David Anžel iz podjetja ArhiBIRO, projektiranje in inženiring, pojasnjuje, da sodobna prenova kopalnice navadno zajema celovito prenovo kopalniškega prostora, torej kopalniške opreme, keramičnih oblog in inštalacij. Preden sploh začnemo prenovo, projektant svetuje, da se osredotočimo predvsem na funkcionalnost prostora, koliko je zračen in na izbrane kvalitetne materiale. Prenova je navadno pogojena z obliko prostora in inštalacijami, ki v večini primerov narekujejo celotno zasnovo kopalnice in njeno opremo. Zato naj bodo inštalacijska dela opravljena strokovno in vodotesno, saj so inštalacije v večini primerov težko dostopne za morebitna popravila. Kar pomeni, da se ob nekakovostni izvedbi in nujnosti popravil soočimo z velikimi in dragimi gradbenimi posegi. In inštalacije, kot poudari arhitekt Danijel Fartek iz Salona kopalnic MCK, so tiste, ki jih mojster najprej vzame pod drobnogled in preveri, ali se lahko uporabijo obstoječe ali je treba te zamenjati. Če jih je treba v celoti zamenjati, lahko razmislimo tudi o novi postavitvi opreme v kopalnici. Če denimo vemo, da kadi ne bomo več uporabljali, to raje zamenjajmo za večjo kabino za prhanje, ki nam bo kasneje, ko bomo starejši, prišla še kako prav.

Čiste linije in nadometni kotlički

Po besedah Davida Anžela so današnje prenove kopalniških prostorov v veliki meri usmerjene k minimalizmu. "Stremimo k čistim linijam, kar pomeni, da klasične nadometne straniščne kotličke zamenjamo s podometnimi, ki so v večini primerov vgrajeni v tako imenovanih sanitarnih stenah, kjer poteka večina inštalacij. Banje in kadi za prhanje v veliko primerih zamenjamo s prhami brez višinskih ovir, tako imenovanimi 'walk in' prhami, kjer je odvod vode izveden z minimalnim naklonom tal in se izteka preko kanalete, vgrajene v nivo estriha. Če prostor takšne izvedbe ne omogoča, se lahko odločimo za tipske kadi za prhanje, ki so izvedene brez pragov, kar zagotavlja manjšo višinsko razliko s tlakom."

Je prostor majhen? Nič zato, bistveno je, da je dobro načrtovan. Nedrseča tla v pršnem delu zagotavljajo večjo varnost, steklena stena namesto kabine pa prinaša več udobja.
Villeroy & Boch
V modernejših domovih se kopalnice pogosto načrtujejo v kombinaciji z drugimi prostori, na primer v sklopu spalnice in garderobne sobe.
VDS/Hansgrohe

Iz enega dva prostora

Prenova je lahko tudi priložnost, da preuredimo kopalnico tako, da iz nje ustvarimo dva prostora: eden postane kopalnica brez stranišče školjke, drugi pa je zgolj toaletni prostor. Za uresničitev želje mora biti prostor dovolj velik, razlaga Anžel. Prav tako se lahko odločimo, da ločena kopalniška prostora združimo.
V modernejših zasnovah se kopalniški prostori oblikujejo tudi v kombinaciji z drugimi prostori, na primer kopalnico naredimo v sklopu spalnice ali jo načrtujemo skupaj z garderobo ali celo teraso. "Pri ločevanju ali združevanju prostorov imamo v mislih, da inštalacije omogočajo takšno izvedbo in da ne posegamo v konstrukcijo objekta. Če bi s prenovo posegli v konstrukcijo objekta, potrebujemo gradbeno dovoljenje. V praksi se pri takšnih zasnovah najtežje zagotovijo padci kanalizacijskih cevi, ki so v večini primerov merodajen podatek, ki narekuje mikrolokacije kopalniške opreme. V večstanovanjskih objektih lahko rečemo, da so sami kopalniški prostori in inštalacije dokaj formirana zadeva in se lahko bolj posvečamo izbiri kopalniške opreme in materialom talnih in stenskih oblog, medtem ko imamo v samostojnih enotah veliko več možnosti za popolnoma novo zasnovo kopalniškega prostora," doda Anžel.

Razmišljajmo vsaj 15 let naprej

Če izberemo kakovostne kopalniške materiale, ti običajno zagotavljajo trajnost, ugodje in lažje vzdrževanje površin kopalnice, pravi Anžel. Zavedati se namreč moramo, da je kopalniški prostor nenehno izpostavljen vlagi. Ob tem Fartek opozori, naj bomo pri izbiri materialov pozorni, da so ploščice in kopalniška oprema preprosti za čiščenje. Kajti nihče si ne želi preveč časa posvečati vzdrževanju in čiščenju.
Pri izbiri barv razmišljajmo vsaj 15 ali 20 let naprej. Nam bodo barve, ki smo jih izbrali zdaj, takrat še vedno všeč? Odločitev naj ne bo impulzivna. Zavedati se moramo, da so trendi minljivi, zato raje izberimo mirne, pastelne barve, ne preveč vpadljive vzorce. Topli toni ali imitacija lesa v keramiki so sinonim za toplino in domačnost.

Nenavadna, a privlačna rešitev. Umivalnik v prostorni spalnici omogoča, da si že navsezgodaj umijete obraz, medtem ko čakate, da žena opravi svoje v kopalnici. Ali pa si ponoči v kozarec nalijete vodo, ne da bi za to morali v kuhinjo.
VDS/Hansa

Da ne bo napak

Četudi si napak pri prenovi najmanj želimo, se lahko nehote pripetijo. Da se jim izognemo, David Anžel predlaga, da prenovo zaupamo projektantskemu podjetju. Zlasti če je prenova obširnejša, bo najverjetneje potrebnih tudi več specifičnih mojstrov, ki bodo izvedli prenovo. In usklajevanje med njimi brez načrtov je skoraj nemogoče oziroma se lahko zaradi napačnih pripravljalnih del prenova zelo podraži.

Električne inštalacije in zlasti luči se v sodobnih kopalnicah pogosto vgrajujejo v spuščene stropove, kjer so lahko skrite prezračevalne cevi ali grelne enote.
VDS/Hewi
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta