(FOTO) Kako preprečiti poletno pregrevanje v mansardi? Eden od načinov je ta ...

J. M.
30.05.2023 07:00

Z zamenjavo oken in uporabo senčil je mogoče učinkovito zmanjšati porabo energije in preprečiti pregrevanje prostorov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velux Slovenija

Želite porabiti manj energije za hlajenje ali pa preprosto želite lagodno preživeti vročino v vročih poletnih mesecih? Obstajajo različne rešitve, s katerimi bo vaš dom v vročih dneh prijetnejši. Bistveno je, da izberete primerno metodo, s katero boste učinkovito zmanjšali toploto v svojem domu, izogibajte pa se vsem tistim, ki so neuporabne ali celo nevarne.

Rešitve v stilu "naredi sam" so lahko neučinkovite

Dnevi postajajo vse toplejši, vse močnejša sončna svetloba, ki prodira skozi nezastrta okna, pa prijeten prostor hitro pregreje. To ovira naše delo, preprečuje ugodno bivanje, vročina v prostorih nam pogosto tudi krati spanec. V takšnih primerih se pogosto radi zatečemo h kreativnim rešitvam hlajenja prostorov, predvsem s pomočjo predlogov, ki jih najdemo na spletu. Te rešitve v stilu naredi sam, vključno s hlajenjem s kockami ledu in mokrimi rjuhami, se sicer v teoriji slišijo odlično. Njihovo izvajanje pa se velikokrat prelevi v neželene rezultate, kot so mokri madeži, ozebline in spodbujanje rasti plesni, medtem ko temperatura na termometru še vedno kaže isto.

Velux Slovenija

Sončno toploto je treba prestreči že pred oknom

Praksa kaže, da prostor najlažje ohranimo hladen tako, da preprečimo, da bi se sploh ogrel. Nekateri menijo, da zaprta okna preprečujejo vdor vročega poletnega zraka, prezračevanje v zgodnjih jutranjih in večernih urah pa zagotovo pomaga osvežiti prostor. Preprečevanje vstopa sončnih žarkov v dom podnevi je ključno za ohranjanje prijetne notranje temperature prostora.

Z blokiranjem in nadziranjem vpada sončnih žarkov lahko učinkovito ohranimo prostor prijetno hladen. Pri podjetju Velux Slovenija poudarjajo, da zunanja senčila zmanjšajo prepustnost za sončno sevanje do 76 odstotkov in ohranjajo udobno temperaturo mansardnih prostorov tudi v vročih poletnih dneh. Prosojno mrežasto senčilo kljub temu ohranja poglede in prepušča svetlobo. Zunanje rolete pa lahko zmanjšajo vdor toplote skozi okna tudi do 93 odstotkov. Zagotavljanje zasebnosti je odvisno od stopnje zatemnitve notranjega ali zunanjega senčila, kar vpliva tudi na preprečevanje pojava bleščanja in zagotavljanje zasebnosti. Senčila so enostavna za montažo, na okna jih lahko namestite sami v nekaj minutah, tako da je namestitev skoraj enostavnejša kot poustvarjanje nekaterih manj učinkovitih metod, zagotavljajo v podjetju Velux.

Velux Slovenija

Skladno s potrebami v prostoru

Senčila naj bodo oblikovana tako, da se popolno prilegajo oknom in ponujajo nadzor nad dnevno svetlobo in bodo dolgo uporabna. Izberete lahko takšna, ki so izdelana predvsem iz recikliranih materialov, kar prepolovi njihov ogljični odtis. Glede na prostor in potrebe v njem pa izberite bodisi zatemnitvena bodisi prosojna senčila v barvi, ki je najustreznejša za ambient.

Velux Slovenija
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta