(FOTO) Cvetlični trendi se spogledujejo s prvinskostjo, igrivostjo in paradoksom

Jasna Marin Jasna Marin
02.02.2024 04:00

Želite s cvetjem, lončnicami, dodatki za dom in barvami polepšati interjer? Predstavljamo vam aktualne trende iz cvetličnih logov, ki v ambient prinašajo lepoto in svežino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flower Council/Wilfried Overwater

Za leto 2024 so pri Nizozemski cvetlični zbornici v sodelovanju z organizacijo Tuinbranche Nederland, podjetji iBulb, INretail in Bureau Nijman + Van Haaster pripravili nove cvetlične trende, ki bodo na svojevrsten način popestrili naše domove. Ti trendi vključujejo uporabo rezanega cvetja, lončnic, dekoracije in inovativno uporabo barvnih shem.

Poseben poudarek bo namenjen ustvarjanju harmoničnih in sproščujočih prostorov, ki spodbujajo dobro počutje in povezovanje z naravo. S temi trendi želijo nizozemska cvetlična zbornica in partnerji spodbuditi osveščenost o pomenu rastlin in narave v naših življenjih.

Slog z imenom Pomenljiva Zemlja prinaša v prostore tople, zemeljske odtenke in dodatke, kot so pletene košare, glineni vrči, kamnite mize.
Flower Council/Wilfried Overwater

Prvi trend: Pomenljiva Zemlja

Biotska raznovrstnost in krožnost sta nujna za zdravo življenjsko okolje. Pri trendu, imenovanem Pomenljiva Zemlja, gre predvsem za hvalnico našemu planetu, ki simbolizira plodnost in nas povezuje z našo prvinsko naravo. Ta trend slavi naravno lepoto in kompleksnost Zemlje ter nas spominja na pomembnost ohranjanja naravnih virov in spodbuja k trajnostnemu načinu življenja ter k uporabi naravnih materialov.

V ospredju Pomenljive Zemlje so rastline, ki imajo izstopajoče žilice in dlačice na listih.
Flower Council/Wilfried Overwater


Pri oblikovanju notranjih prostorov si pri tem trendu predstavljamo interjer, ki vključuje robustne materiale, kot so stene, obdelane z ilovnatimi ometi in glino, na vrtu pa ta slog vključuje pesek različnih barv, dopolnjen s kamni in minerali. Ta stil lahko v ambientu dopolnimo z elementi, kot so glineni vrči ali kipi, ki odražajo povezavo z našo kulturno dediščino.

Kaj pa rastline? Rastline za ta slog imajo nekoliko surov videz, so bolj zemeljskih barv, imajo izstopajoče žilice in dlačice na listih, vidne koreninice ... Cvetlični aranžmaji za ta slog so robustni in imajo nekoliko neurejen, vendar pristen videz. Barvna lestvica tega trenda vsebuje zemeljske odtenke, svetlo rumen in lososov ton, ki se lepo dopolnjujejo s temno zeleno in sivo-zeleno.

Ta trend postavlja človekovo soodvisnost z naravo v središče oblikovalskega procesa.
Flower Council/Wilfried Overwater

Drugi trend: Igriva konstrukcija

Trend Igrive konstrukcije prinaša zabavne in kreativne pristope k oblikovanju. Pri tem slogu lahko najdemo velike člene, ki so na tleh razporejeni kot veriga in služijo kot nenavadne sedežne možnosti. Vsakodnevni in dekorativni predmeti so predstavljeni na presenetljiv in nenavaden način, s čimer se ustvari unikaten in osvežujoč učinek. Ta pristop združuje različne izdelke in živahne barve, kar daje notranjosti občutek pozitivne energije in optimizma.

Rastline s kontrastnimi žilicami, barviti, lahki predmeti, ki jih je mogoče preprosto preurediti, zagotavljajo poživljajoče rešitve.
Wilfried Overwater/Flower Council Of Holland


Cevaste strukture iz materialov, kot so kovina, plastika ali steklo, so pogosto uporabljene in izpostavljajo konstrukcijski značaj tega trenda. Površine so večinoma gladke, z minimalističnimi vzorci, ki obsegajo črte, utore in kroge. Eksotične in barvite cvetoče rastline so idealen dodatek k temu stilu, saj se popolnoma ujemajo z njegovim estetskim konceptom.

Pri rastlinah in pripadajočih dodatkih, kot so vaze, cvetlični lonci ali podstavki, prevladujejo krožne oblike. Tudi viseče rastline so zanimiv element in pritegnejo pozornost in pogosto ustvarjajo dinamičen kontrast z okrasnimi lonci ali stensko dekoracijo. Osrednje vrednote tega trenda so veselje, barvitost, igrivost, ustvarjalnost, izvirnost, presenetljivost, konstruktivnost, radovednost.

Uporabni in okrasni predmeti so prikazani na edinstven in nenavaden način, kar ustvarja poživljajoč učinek.
Flower Council/Wilfried Overwater


Trend, ki izžareva veselje, barvitost, igrivost, ustvarjalnost, izvirnost, konstruktivnost in radovednost.
Flower Council/Wilfried Overwater

Tretji trend: Nežen paradoks

V naši družbi obstaja velik pritisk in želja po tem, da bi bili uspešni. Ta pritisk ob neštetih krizah ustvarja občutek nemoči ali zastoja. V takem primeru je pravo vodilo skrb zase.

Z osredotočenostjo na lastno duševno počutje se lahko pojavijo številne nove priložnosti, pravijo snovalci trenda, imenovanega Nežni paradoks. Pri tem trendu gre predvsem za kontraste. V umirjenih notranjostih so v ospredju okrogle in mehke oblike, pohištvo pa je izdelano iz čvrstih materialov. Trde, gladke površine se prepletajo z mehkimi teksturami, kot da skušajo ublažiti kruto realnost. Tudi rože pomagajo omehčati prostore in jim dajejo občutek zasanjanosti. S šopki ali aranžmaji lahko na primer zakrijemo trde vogale ali prehode med steno in tlemi. Lahkotni aranžmaji so na robovih pogosto prozorni in vsebujejo tudi suho cvetje. Za rastline so pri tem trendu zaželeni tudi mehki listi ter nežne barve in teksture.

Barve nežnega paradoksa so nežne, pastelne, zasanjane.
Flower Council/Wilfried Overwater

V trendu Nežen paradoks se prepleta umirjenost z živahnostjo, kar ustvarja prostor, ki je hkrati sproščujoč in poln energije. Nežne barve in prefinjeni barvni prehodi skupaj s toplimi odtenki konjaka in zelenimi toni, ki jih poudarjajo rastline, ustvarjajo prostor, kjer se klasično sreča s sodobnim. Ta trend je kot nalašč za tiste, ki iščejo notranji mir in hkrati cenijo sodobno estetiko.

V trendu Nežen paradoks najdemo umirjenost in hkrati živahnost, kar ustvarja prostor, ki je sproščujoč in poln čiste energije.
Flower Council/Wilfried Overwater
V umirjenih notranjostih so v ospredju okrogle in mehke oblike, pohištvo pa je izdelano iz trdnih materialov.
Flower Council/Wilfried Overwater
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta