Dnevi pasivne hiše: Ta konec tedna vabljeni na oglede hiš po Sloveniji

Jasna Marin Jasna Marin
09.11.2022 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marlesova pasivna hiša v Miklavžu
Marles Hiše Maribor

Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Konzorcij pasivna hiša in Eko sklad med 11. in 13. novembrom organizirajo Dneve pasivne hiše. Ta mednarodni dogodek, v sklopu katerega si je po vsem svetu mogoče ogledati pasivne hiše, pri nas letos poteka že trinajstič.

Lumar IG

15 hiš vabi na ogled

V času Dnevov pasivne hiše bo po vsej Sloveniji odprtih okrog 15 pasivnih hiš. Nekatere so že zgrajene, druge še v gradnji. Pasivne hiše, ki si jih bo mogoče ogledati, so grajene z različnimi gradivi in tehnologijami gradnje. Dokazujejo, da standard pasivne hiše omogoča številne arhitekturne in izvedbene oblike, ki so primerne za vsa okolja.

Lumarjeva vzorčna hiša v Dragomlju
LumarMarlesov Dom24h v Limbušu
Marles Hiše Maribor

Informacije iz prve roke

Obiskovalci lahko ob obisku pasivne hiše dobijo informacije iz prve roke, tako od investitorja kot tudi izvajalca, oba bosta na voljo, da posredujeta svoje izkušnje. "Investitor lahko pojasni, kaj je botrovalo odločitvi za pasivno hišo, predstavi težave, na katere je morda naletel, in rešitve zanje. Pomembna informacija je tudi izkušnja s kandidiranjem za nepovratne finančne spodbude, ki jih investitorjem pasivnih hiš dodeljuje Eko sklad. Preveriti je mogoče, kako deluje prezračevanje in kakšne izkušnje imajo z bivanjem v stalno svežem zraku, kako ogrevajo pasivno hišo in kolikšni so obratovalni stroški," razlaga prof. dr. Martina Zbašnik-Senegačnik s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Ob ogledu hiše boste lahko občutili temperaturo zraka v prostorih in ugotovili, da se okna lahko odprejo kadarkoli in kjerkoli v hiši. "Ne nazadnje, obisk lahko odstre marsikatere pomisleke, ko lastnik hiše obiskovalcem predstavi, da se v pasivni hiši živi tako kot v vsaki drugi, samo bivalno ugodje je večje, obratovalni stroški pa znatno nižji. V času, ko se cene energentov drastično višajo, skrb vzbujajoča pa je dobava slednjih, je pomemben podatek, da se pasivna hiša ne ogreva na zemeljski plin," še razkriva Zbašnik-Senegačnikova.

Udeležba na vseh dogodkih v okviru Dnevov pasivne hiše je brezplačna.


Knauf Insulation
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?