Bo vaša nova kopalnica zelena, pametna ali enostavna za čiščenje?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
02.05.2021 02:00
Ponudniki gradbenih materialov in izdelkov za dom ter obrtniki ugotavljajo, da se je v zadnjem letu povečal obseg obnov stanovanj, opremljanja na novo ali zgolj redekoracije. Med pomembne prostore, ki dobivajo novo podobo, šteje tudi kopalnica.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Burgbad

Kopalnica ni več namenjena zgolj osebni higieni, temveč postaja oaza dobrega počutja, kotiček, v katerem ubežimo stresu in se sprostimo. Temu sta podrejeni tudi ureditev in oprema kopalnice, ki morata združevati zahteve po estetiki in funkcionalnosti.

Aktualni trendi

"Trenutno pri urejanju kopalnic opažamo tri prevladujoče trende, imenovane zelena kopalnica, pametna kopalnica in kopalnica za življenje," razlaga Jens J. Wischmann, direktor Združenja nemške sanitarne industrije. "Ti pojmi opisujejo prihodnji razvoj v oblikovanju in opremljanju kopalnic. Zelena kopalnica pomeni, da želijo uporabniki investirati v tehnologijo, ki bo okolju prijazna in bo dolgo ohranjala vrednost. V pametni kopalnici tako imenovana pametna tehnologija postavlja nova merila za higieno, udobje in uporabnost kopalnice. Kopalnica za življenje pa pomeni, da imajo ljudje večja pričakovanja, kaj naj jim kopalnica omogoča, zlasti z vidika sproščanja in skrbi za zdravje. Ta pričakovanja so se povečala zlasti v času epidemije, po eni strani zato, ker se več časa zadržujemo doma in smo bolj pozorni na svoje bivališče, po drugi strani pa več skrbi posvečamo higieni," pojasnjuje Wischmann.

Do čistoče brez pretiranega napora

S katerimi materiali opremiti kopalnico, da bo ta vedno brezhibno čista, ne da bi morala gospodinja vsak dan brisati ploščice, umivalnik in steklo kabine za prhanje? "Priporočljivo je, da pri izbiri keramike ne gledamo samo na videz, temveč v prvi vrsti na funkcionalnost," svetuje Danijel Fartek iz salona kopalnic MCK. "Načeloma je bolj hrapave ploščice težje čistiti, sijajne ploščice se v primerjavi z njimi lažje brišejo, hitreje imamo občutek, da so čiste, vendar se vodni kamen na njih običajno prej opazi." Po besedah sogovornika so na tržišču na voljo premazi za pršne kabine, tudi za ploščice, ki na površini naredijo plast, podobno vosku na avtomobilih. Po takih površinah vodne kapljice hitreje spolzijo, zato ima vodni kamen manj možnosti, da se oprime površin. "Večina proizvajalcev ponuja tudi drugačno površinsko obdelavo keramike: satin, polmat, polsijaj," nadaljuje Fartek. "Te površine se enostavno čistijo in ne dajejo hitro občutka, da je keramika umazana." Nekoliko pa lahko umazanijo "skrijemo" tudi z izborom barv, meni strokovnjak: "Predvsem enobarvna keramika je zelo dovzetna za madeže, na njej tudi prej opazimo smeti, prah in podobno. Na ploščicah z več vzorca se smeti ne vidijo takoj." Toda dejstvo je, da brez rednega čiščenja ne gre. Fartek svetuje uporabo čistil na naravnih osnovah, brez kislin, ki lahko poškodujejo občutljive dele, kot so krom na pipah, okovju kabin in podobnih. "Še vedno velja, da so domača čistila, kakršni sta na primer kis in soda bikarbona, zelo učinkovita. So pa danes na tržišču (sicer dražja rešitev) naprave za mehčanje vode," še dodaja sogovornik.

Čiščenje si bomo olajšali tudi z izbiro elementov okroglih linij s čim manj koti, s stensko WC-školjko, stensko umivalniško armaturo ...
Villeroy & Boch

Impregnacija podaljša uporabnost

Kadar govorimo o vzdrževanju kopalnice, pa ne mislimo zgolj na vidne dele kopalniške opreme, temveč je vključeno tudi tisto, kar je skrito pod površino. Voda in vodna para namreč prodirata tudi skozi najmanjše pore in luknjice. Zato sta bistvena pravilen izbor fugirne mase in impregnacija, ki je odvisna od končne obloge. "Stranke se zadnje čase v kopalnicah največkrat odločijo za epoksidno fugirno maso, predvsem v kabini za prhanje. Ta je namreč veliko bolj odporna proti agresivnim čistilom, ki jih gospodinje rade uporabljajo pri čiščenju, in tako skozi čas ostaja nespremenjena," pojasnjuje Primož Gider iz podjetja Murexin. Kadar pa stranke za kopalnico izberejo bolj vpojno končno oblogo, kot na primer naravni kamen, marmor, klinker, je po mnenju sogovornika priporočljivo končno oblogo impregnirati z vodoodbojno parapropustno impregnacijo. "Taka impregnacija bo preprečila vodi in vlagi vdor v cementne izdelke pod končno oblogo – omet, lepilo, hidroizolacijo – in s tem podaljšala življenjsko dobo kopalnice. Tako impregnacijo je smiselno uporabiti tudi tedaj, ko se investitor odloči za cemento fugirno maso. Čeprav ta fugirna masa zagotavlja končni super gladek pearl efekt in jo zaradi tega odlikujeta nizka absorpcija vode ter visoka odpornost proti obrabi, bomo z impregnacijo na vsake tri do štiri leta podaljšali uporabno dobo cementnih izdelkov," dodaja Gider.

Brez ovir in s prezračevanjem

Vzdrževanje kopalnice pa si olajšamo tudi z izbiro opreme, ki je že zasnovana tako, da omogoča čim lažje čiščenje. V podjetju Geberit strokovnjaki svetujejo, da si za čim manj dela v kopalnici omislimo tla popolnoma brez ovir s pršnim prostorom v nivoju, stensko WC-školjko, stensko umivalniško armaturo in dovolj prostora za nešteto pripomočkov v omaricah. "Pomembno je tudi dobro prezračevanje, da se v prostoru vlaga ne zadržuje predolgo," še svetujejo v Geberitu. Navsezadnje pa nam vzdrževanje kopalnice olajšajo tudi materiali in dizajn, ki čim bolj onemogočajo nabiranje umazanije: ostankov mila in šampona, zatikanje las in peska, če v kopalnici kdaj umijemo tudi kakšne pasje tačke. "Zelo uporabna je denimo talna pršna plošča iz kakovostne mineralne mase, katere površina je svilnato nežna in topla ter se preprosto čisti. Na območju odtoka ni nobenih robov, na katerih bi se lahko nalagala umazanija. Prav posebej pa čiščenje olajša lovilec las, ki ga je mogoče enostavno odstraniti in očistiti," pojasnjujejo v Geberitu.

Večbarvna keramika je manj dovzetna za madeže, na njej kasneje opazimo smeti, prah in podobno.
Geberit

Keramika, na kateri bo manj sledov vodnega kamna

Da je za čisto kopalnico potrebno predvsem sprotno čiščenje, se strinjajo tudi v podjetju Topdom. Vseeno pa so nam zaupali nekaj zakonitosti pri izbiri kadi, umivalnikov, WC-školjk in bidejev, da bo čiščenje preprostejše. "Keramika je manj občutljiva za čistila, toda njena pomanjkljivost je, da je morebitno mehansko poškodbo praktično nemogoče popraviti. Pri litem marmorju moramo biti bolj pozorni pri izbiri čistil, vendar ga je možno popraviti z reparaturnim kitom," razlagajo v Topdomu. Z najnovejšimi tehnologijami lahko postane keramika še bolj gladka, zato z nje lažje odteka voda in pušča manj sledov vodnega kamna. "Taka keramika nastane s podaljšanim žganjem, ki traja 26 ur namesto običajnih 20 do 22, in pri višji temperaturi, namreč pri 1250 °C – zaradi tega je keramika ravnejša, pore na materialu se dodatno zaprejo, površina je gladkejša," razlagajo strokovnjaki iz Topdoma. Bolj gladko površino izdelovalci dosežejo tudi z dodatnim nanosom emajla na keramiki. Srebrovi oksidi v samem materialu, ne samo v površinskem premazu, pa ustvarijo neugodno okolje za razvoj bakterij, zato je ta keramika bolj higienična. Delo si bomo olajšali tudi z izbiro elementov okroglih linij s čim manj koti, na primer straniščno školjko brez roba in s snemljivo desko, dodajajo v Topdomu.

Čim več zaprtih omaric

Pomemben dejavnik udobja in zadovoljstva v kopalnici je tudi kopalniško pohištvo, pri katerem pa prav tako ne smemo gledati samo na videz. "Za čiščenje so bolj praktični viseči elementi, bolj dostopni in pregledni so predali namesto omaric. Priporočljivo je montirati čim več zaprtih omaric, ne poličk. Razmislite tudi o ročajih: mat so bolj praktični za čiščenje, na ličnicah z ročaji se tudi pozna manj prstnih odtisov, kot če izberemo predale z utori. Ti sicer dajo pohištvu bolj minimalističen videz, vendar jih je težje očistiti. Za manj dotikov priporočamo mehanizem mehkega zapiranja," še svetujejo v Topdomu.

Vzdrževanje kopalnice si olajšamo z izbiro opreme, ki je že zasnovana tako, da omogoča čim lažje čiščenje.
Pietro Sutera/Messe Frankfurt
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta