7 magičnih rastlin za srečo v novem letu

Jasna Marin Jasna Marin
02.01.2022 05:00

Prve dni novega leta z izrekanjem voščil v svoje in življenja drugih želimo privabiti srečo, zdravje in zaščito skozi vse leto. A misli in besede niso edine, ki v sebi skrivajo moč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Po starem verovanju je kar nekaj takšnih rastlin, ki jih povezujemo s srečo.

Štiriperesna deteljica

En listič je za slavo, drugi za bogastvo, tretji za zvesto ljubezen, četrti za dobro zdravje, razkriva stara anglosaksonska pesem o štiriperesni deteljici. Štiriperesna deteljica je verjetno najbolj znan simbol sreče pri nas. To prepričanje izvira iz zgodbe o stvarjenju sveta. Legenda pravi, da je Eva deteljico prinesla iz rajskega vrta. Moški pa bi jo moral slučajno najti, da bi prinesla srečo. V angleščini fraza "biti v detelji" pomeni dobro živeti in biti uspešen. Vse vrste detelje naj bi imele magične lastnosti, posebno moč pa naj bi imela štiriperesna, ker je dokaj redka in zaradi simbolnega pomena številke štiri, ki označuje štiri strani neba, štiri vetrove, štiri elemente, stabilnost, celostnost, popolnost.

Shutterstock

Rdeča mušnica

Čeprav je strupena, velja rdeča mušnica za prinašalko sreče. Zgodba o tem nas popelje v svet staronordijskih mitov: z majhnimi količinami mušnice so bojevniki dosegli stanje ekstaze in so se lahko brez strahu podali v boj. Danes velja ta goba za simbol dolgega in srečnega življenja in jo na prehodu v novo leto podarjajo ne kot pravo mušnico iz gozda, temveč v simbolni upodobitvi iz lesa, gline, keramike ali drugega materiala.

Natalija Jurše

Bambus sreče

V Aziji že tisočletja za simbol sreče, uspeha in zdravja velja bambus sreče (Dracaena sanderiana), ki pravzaprav ni bambus, temveč dracena. Odločilno je predvsem število stebel v šopku: dve stebli sta za dober zakon in ljubezen, tri privlačijo srečo, pet stebel spodbuja plodnost, sedem jih zagotavlja zdravje, osem bogastvo in obilje. Šopek z dvajsetimi stebli menda na splošno izboljša in polepša življenje. Po feng šuju je treba srečnemu bambusu v stanovanju poiskati primerno mesto, kjer so usklajeni elementi zemlja, voda, ogenj in kovina, medtem ko rastlina predstavlja element les.

Shutterstock

Leča

Ker spominja na majhne zlatnike, je leča že pred stoletji postala simbol materialnega bogastva. Tudi danes številne družine ob začetku leta jedo juho iz leče, ker upajo, da jim tako skozi vse leto ne bo manjkalo denarja.

Shutterstock

Jabolko

Kdor bi rad vedel, kaj prinaša novo leto, bi moral za zajtrk pojesti jabolko. Kajti iz peščišča so nekoč ljudem napovedovali usodo. Če so bile pečke razvrščene v obliki križa, naj bi človeku grozila nesreča, če so bile v obliki zvezde, naj bi se mu obetala sreča in zdravje. Pa saj ni treba raziskovati, kakšno je peščišče, dovolj je verjeti, da jabolko na dan prežene zdravnika stran.

Pexels

Peteršilj

Po ljudskem verovanju lahko zle sile in nesreče odženemo tako, da imamo doma vedno šopek peteršilja. V Španiji mladoporočenca med poroko zato ves čas s seboj nosita šopek peteršilja. Ta naj bi v njunem zakonu zagotovil srečo in harmonijo.

Pxhere.com

Zelje

Zelje je prava vitaminska bomba in ima ogromno zdravilnih učinkov. Predelano v kislo zelje naj bi v novem letu prinašalo srečo in bogastvo. Po starem običaju si lahko gostje za mizo zaželijo toliko denarja, kolikor je zeljnih niti v loncu. Pa naj se preštevanje zeljnih niti začne ...

Kislo zelje je odlično zimsko gorivo.
Sierpniowka
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta