4 vrste zelenjave, ki ogrejejo telo. Bo katera danes tudi na vašem krožniku?

19.11.2023 05:00

Ko nas jesen in zima ovijeta v svoj mrzli objem, naj bodo na krožnikih pogosteje živila, ki nas ogrejejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zelenjava, ki ne samo da greje od znotraj, temveč je tudi lahko dostopna na tržnici ali vzgojena na domačem vrtu, naj postane naša zaveznica v boju proti mrazu.

Barvite in okusne buče

Buče vsebujejo veliko zdravju prijaznih snovi, ki jih najdemo v njihovih semenih in sočnem mesu. Ta zelenjava vsebuje i malo kalorij in je zelo uporabna v številnih jedeh. Med najbolj priljubljenimi bučami sta prav gotovo buča hokaido in muškatna buča.

Buče veljajo za pravcato skladišče mineralov, vitaminov, mikroelementov, vlaknin, betakarotena in fitosterolov, ki znižujejo holesterol. Med minerali, ki so potrebni za pravilno delovanje celic, izstopa kalij, ki je po količini primerljiv vsebnosti v bananah in brokoliju. Buče vsebujejo tudi magnezij, mangan, fosfor in železo. Primerne so za juhe, omake, lahko jih pečemo v pečici ali pretlačimo v pire.Buče namreč vsebujejo karotene in že z barvo namigujejo na toplino. Okusna bučna juha ali pečene bučne rezine bodo hitro pogrele želodec.

Shutterstock

Rdeča pesa je naravni generator toplote

Rdeča pesa ni le za vlaganje ali solate, temveč je primerna tudi za juhe. Če jo radi uporabljate svežo, jo bodisi nastrgajte in iz nje naredite solato bodisi jo stiskajte in iz nje pripravljate sveži sok. Ta zelenjava pomaga pri tvorbi rdečih krvničk in izboljšuje kri. Koristne učinkovine v pesi so: folna kislina (pospešuje nastajanje hormonov in je pomembna zlasti v nosečnosti), vitamin C, kalij (odvaja vodo iz telesa), kalcij, magnezij, železo, klor (organsko čistilo za jetra, ledvice in žolčnik), baker, žveplo, jod, brom, stroncij, kobalt, rubidij.

Pripravljena kot dušena, pečena ali kuhana, rdeča pesa telesu podari toplo energijo in ga pogreje od znotraj.

Beetroot creamy soup in a dark clay bowl over black slate,stone or concrete background.Top view with copy space.
Shutterstock

Rdeče zelje za hranljivo kosilo

Če pogledamo rdeče zelje, je že njegova barva tista, ki pogreje. Njegov okus in hranilna vrednost sta razlog, zakaj je zelje stalnica v zimskih jedeh. Poleg tega zelje spodbuja celotno peristaltiko. Razstruplja organizem, pomaga pri odstranjevanju črevesnih zajedavcev. Pomirja živčno napetost in prežene nespečnost.

Uporabno je sveže, kisano, iz njega lahko pripravljamo enolončnice, priloge ali solate. Rdeče zelje prinaša vitalnost in toploto na vaš krožnik. Ker je ta zelenjava pogosto bolj bogata z vitamini kot južno sadje, je prava izbira za zimske jedi.

Shutterstock

Čili poživi hrano in telo

Čiliji, mali rdeči plodovi, so hiter vir notranje toplote. Kapsaicin, ki ga vsebuje čili, v telesu aktivira toplotne receptorje. Nizke sorte lahko gojimo tudi na balkonu. Preprosto ga posadimo v velik lonec in tega postavimo na sončno mesto. Mlade rastline lahko kupimo v dobro založenih vrtnarijah, z malce potrpljenja pa jih lahko iz semena vzgojimo tudi sami.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta