V UGM ob mestnem prazniku Rudolf Maister in Viktor Cotič

kr
18.10.2024 06:00

Umetnostna galerija Maribor se pridružuje Dnevu Maribora z izpostavitvijo začetnikov organiziranega likovnega življenja v mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ejti Štih: ilustracija za knjigo o Rudolfu Maistru, mešana tehnika, 2024 
Založba Pivec

V petek, 18. oktobra, bo na slavnostni akademiji, posvečeni spominu na generala Rudolfa Maistra, zaslužnega meščana, velikega domoljuba in umetnika, sodelovala tudi muzejska svetovalka v UGM Breda Kolar Sluga, pripravila je predavanje Maister in začetki organiziranega likovnega življenja v mestu.

V soboto, 19. oktobra, bo v UGM Šopu ob 10. uri otvoritev razstave originalnih ilustracij Ejti Štih, ki jih je ustvarila za knjigo o generalu in pesniku Rudolfu Maistru in je letos izšla pri Založbi Pivec. Knjiga avtoric Katarine Mahnič in Alenke Juvan ima nenavaden naslov: Rudolf in Vojko: ali kako je Maister v 47 minutah ubranil slovenski Maribor. Zgodba govori o Rudolfu in njegovem konju Vojku, glavnih junakih podviga, ki se je dogajal zgodaj zjutraj 23. novembra 1918, ko je vojska generala Maistra razorožila zeleno gardo, ki so jo na Štajerskem vzpostavili Nemci.

Viktor Cotič: Avtoportret, 1911, olje na platnu 
Goriški muzej

Prav tako v soboto, ob 11. uri, vabijo v UGM Kabinet na otvoritev raziskovalne razstave, s katero predstavljajo Primorca Viktorja Cotiča (1885–1955), ki se je v Maribor preselil konec leta 1918. 

Razstava je prva predstavitev ustvarjalnega opusa in delovanja Viktorja Cotiča nasploh in je tudi prva v nizu raziskovalnih razstav, posvečenih posebnostim likovne umetnosti v Mariboru v obdobju med prvo in drugo svetovno vojno. "V razburljivem obdobju po koncu prve svetovne vojne, ko je mesto gradilo svojo slovensko identiteto, je bil Viktor Cotič eden ključnih organizatorjev likovnega življenja. Z Maistrovo podporo je že leta 1920 priredil I. umetnostno razstavo ter ustanovil Umetniški klub Grohar, prvo organizacijo, ki je povezovala likovne umetnike v našem mestu. Bil je vsestranska osebnost: prominenten profesor, slikar, ilustrator in scenograf," je zapisala kustosinja razstave Breda Kolar Sluga.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta