Sloviti dokumentarist Hubert Sauper danes v Mariboru

MMAJ
21.09.2024 05:05

Avstrijski režiser bo imel ob 15. uri v Vetrinjskem dvoru predavanje o svojih metodah filmskega ustvarjanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hubert Sauper leta 2006, v času promocije filma Darwinova nočna mora 
Profimedia

Danes se bo v sklopu 13. edicije festivala dokumentarnega filma Dokudoc v Mariboru predstavil najvišji gost letošnje izdaje tega dogodka. Avstrijski dokumentarni filmski ustvarjalec Hubert Sauper je v svetu filma zaslovel leta 2004, ko je posnel film Darwinova nočna mora (Darwin's Nightmare), šokanten prikaz okoljskih in družbenih posledic globalne trgovine z ribami. Film je med drugim prejel tudi nominacijo za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarni film. Uspeh je nato nadaljeval še s filmoma Prihajamo v miru (We Come As Friends, 2014) in Epicentro (2020). 

Režiser se bo mariborskemu občinstvu danes v Vetrinjskem dvoru predstavil s predavanjem Svetovna kinematografija skozi radikalni minimalizem. Kot so zapisali v najavi, si Hauper "zadnja tri desetletja prizadeva, da bi proces ustvarjanja nefikcijskega filma zmanjšal skoraj na nič. Njegova prizadevanja segajo v pozna devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je v Kongu in Tanzaniji zavrgel skoraj vse, kar filmska ekipa ponavadi uporablja. V praksi to pomeni, da snemanje poteka brez stojal, kablov, umetnih luči, zvočne ekipe ... za snemanje zadostuje popolni minimum. To je: majhna a vrhunska kamera, zelo dober mikrofon in seveda najpomembnejša 'sestavina' - čas, ki ga porabimo za pisanje, razmišljanje, raziskovanje in seveda spoznavanje, resnično, poglobljeno spoznavanje filmskih likov."

Hubert Sauper bo udeležencem današnjega dogodka razkril nekaj svojih skrivnosti, kako ustvariti t. i. "movement-writing", kar beseda "cinemato-graphy" v prevodu tudi pomeni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta