Kdo vse igra z jazzom v srcu

16.09.2021 06:16
Festival jazza na Ravnah na Koroškem tokrat posvečajo na Koroškem rojenemu skladatelju in dirigentu Mojmirju Sepetu. Ob eni tematski zasnovi več festivalskih prizorišč z več žanri - od dokumentarnega filma, razstave in seveda osrednjih koncertov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Hölcl Praper

Festival slovenskega jazza, ki se po preselitvi iz prestolnice že tradicionalno odvija na Ravnah na Koroškem, bo tokrat kombinacija več žanrov - uvod vanj je bil dokumentarni film, sledilo bo uradno odprtje razstave v grajskem razstavišču, od danes, četrtka, do sobote pa bodo seveda v ospredju koncertni večeri na različnih prizoriščih z več glasbenimi sklopi.

Organizatorji, ekipa Jazza Ravne, 17. festival posvečajo v Jazbini v Črni na Koroškem rojenemu glasbeniku Mojmirju Sepetu (1930-2020). Razstavo Podobe življenja Mojmirja Sepeta (fotografij in osebnih predmetov) v galeriji Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika bodo odprli danes zvečer, njena avtorja sta Nika Hölcl Praper (fotobeležNica) in soustvarjalec jazzovskega dogajanja na Ravnah Franc Kokal, ki sta izbor razstavnih predmetov pripravila v sodelovanju s Sepetovim vnukom Igorjem Godino. Kokal ob tem poudarja velik pomen dobrega sodelovanja z Godino, saj so tako lahko kakovostno in celovito zastavili festivalsko zgodbo. Koncept festivala se tokrat razlikuje od ustaljenih, ker je težišče tematsko zastavljeno in osredotočeno na enega glasbenika. Kokal upa, da bo festival kljub omejitvam dobro obiskan, pomembno se mu zdi, da ga skupaj z Robijem Jamnikom in drugimi vpetimi v organizacijo na Ravnah ohranjajo in nadaljujejo. "Upam, da bodo obiskovalci prišli, prizorišča so zastavljena tako, da bi glasba lahko pritegnila različno publiko," pravi Kokal.

Po treh letih dela s snemalno ekipo Filmskega studia na gradu so v Kulturnem centru na Ravnah že predvajali dokumentarni film Jazz in jazz Ravne. Režiser Uroš Zavodnik je namreč z ekipo dijakov ravenske gimnazije Nikom Gradišnikom, Tiso Praprotnik, Tino Geč, Andražem Kugovnikom in Filipom Dihpolom s kamero spremljal razgibano jazz sceno na Ravnah in jo zaokrožil v dokumentarec. Tudi tokrat organizatorji niso pozabili izpostaviti pomena lastne šole jazza ter s tem prenosa znanja na najmlajše in vzgoje za jazz.

Nika Hölcl Praper

Tako so se včeraj zasedbi Stick Control pridružili udeleženci Šole jazz Ravne pod mentorstvom Sama Kolarja in Žana Plohla in premierno izvedli koncert z naslovom Bojan riše, kdo pa igra? Ta del je izpostavil skladatelja in dirigenta Sepeta tudi v luči ustvarjalca glasbe za otroke (med drugim je njegova tudi glasbena spremljava znane otroške risanke Bojan).

Koncertni del bo sledeč: nocoj ob 19.30 bo v knjižnici nastopil duo Marko Čepak Maki & Roberto Franceschini. Avtorski projekt, poimenovan Kje je tista trava, je nadgradnja in nadaljevanje sodelovanja omenjenih avtorjev in nujnega glasbenega prvenca Quarantunes. Osrednji del dogajanja bo konec tedna. Jutri, v petek, bo ob 19. uri v Kulturnem centru Ravne koncert Big Band RTV Slovenija z naslovom Mojmir Sepe - 90 let z jazzom v srcu. Gostji orkestra bosta Nina Strnad in Patricija Škof, dirigent bo Tadej Tomšič. Ob 90-letnici lani preminulega velikana slovenske glasbe bo Big Band RTV Slovenija predstavil njegove bolj in tudi manj poznane jazzovske instrumentalne kompozicije in popevke, napovedujejo organizatorji.

​Večer bo namenjen predvsem ljubiteljem odličnega vokalnega jazza z vrhunsko spremljavo. Sobota, zadnji festivalski večer, bo v znamenju dogajanja v Koroškem mladinskem kulturnem centru KMKC Kompleks, ki je sicer ključno klubsko jazzovsko prizorišče, tudi ravenskega jazz abonmaja. Ob 19. uri bodo glasbeniki Marko Črnčec (klavir), Nikola Matošić (kontrabas) in Kristijan Krajnčan (bobni), imenovani tudi Marko Črnčec Solo & Trio, premierno izvedli koncert z glasbo Mojmirja Sepeta.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta