Kultura

Katera je beseda leta 2022

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
PGD Malečnik

Da je prav samostalnik, ki poimenuje človeka, ki se profesionalno ukvarja z gašenjem ali pa je član gasilskega društva, postal simbol preteklega leta, ne preseneča. Požar na Krasu, ki je bil tudi najhujši v zgodovini samostojne Slovenije, je namreč nedvoumno opozoril na vse, česar človeštvo še ne počne! Emisije, ki jih človek izpušča v ozračje, se znižujejo prepočasi, človeštvo še vedno proizvede preobilo odpadkov, vsi skupaj prekomerno trošimo in premalo varujemo. Gasilec - zdaj tudi beseda in ne le človek leta! - je na terenu tisti, ki rešuje realnost vseh nas.

Kot je povedala vodja akcije dr. Simona Klemenčič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, je bilo letos na spletni strani oddanih 4108 glasov. Največ, 1032, so jih namenili prav besedi gasilec, ki ji sledita svoboda s 772 glasovi in draginja s 579 glasovi. Lestvica se nadaljuje takole: vojna, predsednica, femicid, supervolilno leto, energent, bot, predator, povzemalnik.

Kretnja leta je obenem postala "Vse je v naših rokah". Če se ponovno ozremo k požaru in z njimi povezanim podnebnim spremembam, kretnja leta sploh ni daleč od resnice. Veliko lahko zares storimo sami - vsekakor pa največji delež bremena ostaja na ramenih multinacionalk in posameznih svetovnih držav.

O izborih prejšnjih dveh let, ko so skoraj v celoti prevladovale besede in besedne zveze, povezane najprej s pandemijo koronavirusne bolezni, potem pa s cepljenjem, se akcija Beseda leta vrača v ustaljene tirnice z naborom zelo raznorodnih besed – ki pa jim je vendarle skupno, da opisujejo neko negotovost in stisko, v katero je bil svet vržen, ko je izzvenela pandemija. Beseda leta 2020 je sicer bila karantena, beseda leta 2021 pa PCT ("prebolel, cepljen, testiran").

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?