Ivanka Mežan prejemnica nagrade Ita Rina za življenjsko delo

MMAJ
30.05.2024 10:36

Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev je objavilo letošnje prejemnike igralskih nagrad. Priznanja bodo podelili 15. junija na otvoritveni slovesnosti igralskega filmskega festivala Krafft v Kranju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivanka Mežan, prejemnica letošnje nagrade Ita Rina
Robert Balen

Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) je objavilo prejemnike vsakoletnih igralskih nagrad. Letos bo najodmevnejše priznanje, nagrado Ita Rina za življenjsko delo, prejela igralka Ivanka Mežan za 80-letno delo na področju filma. Nagrajenka je nastopila v 33 celovečernih in kratkih filmih ter v več kot 50 televizijskih delih.

"Ta nagrada je priznanje odličnosti Ivanke Mežan in zahvala njeni profesionalnosti, čisti etični drži, toplini in srčnosti, s katerimi je presvetlila filmska platna in v nas prebudila večna vprašanja o človeku, umetnosti, ljubezni in svobodi," je v utemeljitvi zapisala Saša Pavček. "S svojo ljubeznijo do filma in vseh vrst umetnosti ter s pozitivnim vplivom na ljudi je h kulturi naroda prispevala velikanski delež. Njene igralske stvaritve so s človeško toplino in etično čistostjo zaznamovale filmski svet. Ivanka Mežan je na področju filma ustvarila neprecenljivo vrednoto za vse ljudi, ki so in bodo v njeni igri našli sočloveka. Umetnico, ki izpoveduje resnico s srčno dobroto, umetnico, ki ceni svobodo in premore neomajno vero v moč umetnosti." 

Nagrado veliki plan za najboljše igralske stvaritve v dveletnem ustvarjalnem obdobju bosta prejela Diana Kolenc za vlogo Lare v filmu Opazovanje, ki so jo v obrazložitvi opisali kot "izjemno in pretresljivo igralsko stvaritev", in Timon Šturbej za vloge Tomaža v filmu Jezdeca, Jureta v filmu Zbudi me, Jackieja v Opazovanju in za vlogo v igrani dokumentarni seriji Inhumanum. "V vseh stvaritvah v zadnjih treh letih nam ponuja kompleksno razdelane in energijsko bogate vloge, ki vse pričajo o njegovi izjemni igralski kakovosti in o tem, da na platnu oziroma zaslonu spremljamo človeka, ne vloge," so Šturbejevo delo opisali podeljevalci.

Priznanje kontraplan za zaslužno filmsko sodelavko ali sodelavca, ki je s svojim delom pripomogel k odličnosti igralk ali igralcev v AV-produkciji, bo prejel Grega Bušič. Nagrado glas risanke za najboljšo sinhronizacijo avdiovizualnega dela pa bosta prejela Polona Juh za vlogo Oskarja in Maša Derganc Veselko za vlogo Ele v seriji Ela, Oskar in Hu. 

Vse omenjene nagrade bodo podelili 15. junija na otvoritveni slovesnosti igralskega filmskega festivala Krafft v Kranju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta