V Kranju drugič zapored slavijo dosežke v filmski igri

Matic Majcen Matic Majcen
14.06.2022 06:00

Z nocojšnjo podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev in projekcijo otvoritvenega filma se začenja druga edicija festivala KRAFFT, ki je posvečen umetnosti filmske igre

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igralka Silva Čušin bo prejela nagrado Ita Rina za življenjsko delo.
Tit Košir

Organizatorji kranjskega festivala KRAFFT vsekakor dajejo vtis, da jim je po lanski premierni ediciji letos uspelo sestaviti še boljši in ambicioznejši program, zaradi česar je letošnji dogodek po svoji zasnovi že podoben večjim festivalom z daljšo tradicijo. Poleg filmskega programa bodo namreč podelili nagrade za dosežke v filmski igri, ob tem pa se bo odvil še vrhunski strokovni program in zabavni dogodki.

Že nocoj ob 19. uri se bo festival začel na vrhuncu, saj se bo občinstvu predstavila Silva Čušin, letošnja prejemnica nagrade Ita Rina za življenjsko delo. Osrednja gostja bo nato ob 21. uri na otvoritvi festivala v Letnem gledališču Khislstein tudi uradno prejela omenjeno nagrado, poleg tega pa bodo na dogodku predvajali tudi filma Filmski poklic – Igralec (Peter Bizjak, 2020) in Male ribe (Maja Križnik, 2015), v katerih nastopa prav Silva Čušin.

Vse do nedelje, ko se festival konča, bodo predvajali deset filmov, ki v tekmovalnem programu izpostavljajo vrhunske dosežke v filmski igri. Filme bo ocenjevala tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo italijanska igralka Valentina Carnelutti, članica ljubljanske Drame Marijana Brecelj ter igralec Sebastian Cavazza. Omenjena trojica bo podelila pet zlatih jabolk, kot imenujejo nagrade na tem festivalu, in sicer zlato jabolko Grand Prix, tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke in častno zlato jabolko.

Še posebej je potrebno izpostaviti letošnji strokovni program, ki odpira tematiko intimnih prizorov na filmskem platnu. Jutri bo ob 16. uri tako v Stolpu Škrlovec na sporedu okrogla miza, na kateri bodo pod moderatorstvom Nike Rozman govorili o spolnem nadlegovanju in nasilju v krogih uprizoritvenih umetnosti in avdiovizualne produkcije v Sloveniji. Ob več srečanjih na temo filmskega kastinga bo v nedeljo na festivalu gostovala Ita O'Brien, vodilna britanska koordinatorka intimnih prizorov in ustanoviteljica podjetja Intimacy on Set. O'Brien od leta 2014 dalje razvija najboljše prakse pri igranju v intimnih prizorih in prizorih s seksualno vsebino in goloto na televiziji tako v filmu kot v gledališču. Kot ena prvih koordinatork intimnih prizorov velja za pionirko na tem področju ter je sodelovala pri tako odmevnih britanskih serijah, kot so Lahko te uničim (I May Destroy You, 2020), Spolna vzgoja (Sex Education, 2019) in Normalni ljudje (Normal People, 2020).

Druga edicija festival KRAFFT se bo v nedeljo zaključila z zaključno slovesnostjo v Letnem gledališču Khislstein, ko bo nastopila skupina Dan D z gosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta